Subiectul ”fierbinte” al intrarii UDMR la guvernare s-a racit de indata ce a fost anuntat Guvernul Ponta II. Maghiarii au sperat macar la un mandat in Executiv, dar au ramas pe dinafara. Problema care se pune acum este ce se va intampla cu Uniunea, daca acesta va sustine Puterea pentru a-si trece proiectele sau va intra in Opozitie.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a recunoscut public ca a existat un acord semnat de el si Victor Ponta cu UDMR inaintea campaniei, pentru guvernare in comun. Acordul a fost semnat, din partea UDMR, de Kelemen Hunor. Crin Antonescu a precizat ca aceasta decizie se datoreaza faptului ca de la declansarea campaniei si pana alegeri ”foarte multe lucruri” nu au decurs potrivit celor stabilite. Cu toate ca la scurt timp dupa anuntarea primelor rezultate ale alegerilor, Victor Ponta anuntase ca incepe discutii cu UDMR, luni, premierul a precizat ca UDMR nu va face parte din Guvern.
Recunoaste ca a semnat acordul
”A existat un asemenea acord, care era un angajament de intentie pentru guvernare in comun, in raport cu care de la momentul semnarii si pana la incheierea campaniei electorale foarte multe lucruri nu au decurs in conformitate cu spiritul de acolo si care din punctul meu de vedere, cel putin, pentru mine si pentru PNL insemna dezlegarea de acest angajament”, a declarat Antonescu, la Realitatea Tv. ”Sper ca n-am turnat pe nimeni. Se prea poate ca alti colegi sa nu stie de acest document…”, a declarat Crin Antonescu.
Miercuri, Kelemen Hunor a iesit la rampa cu mai multe detalii in legatura cu acest acord. ”Acordul cu USL a fost semnat in septembrie. Este un acord absolut corect si foarte scurt. Contine trei lucruri importante. Nu este un acord secret. Colegii mei din UDMR, marea majoritate, stiau de acest lucru, conducerea UDMR si multi din organizatiile teritoriale judetene”, a precizat Kelemen.
Potrivit acestuia, acordul se referea la perioada de dupa alegeri si prevedea ca, daca USL va obtine peste 50%, atunci va forma o majoritate cu UDMR. ”Noi am asumat acest lucru, ca, daca ei obtin peste 50% din mandatele parlamentare, fara sa fie trecut acolo 60 sau 70, atunci ne invita sa formam impreuna o coalitie de guvernare”, a mai spus liderul UDMR. Acesta a aratat ca, potrivit acordului, in acest caz, discutiile ulterioare ar fi trebuit sa aiba loc dupa alegeri, ”in functie de mandatele obtinute de fiecare formatiune politica”.
”UDMR a respectat ce a semnat”
”UDMR a respectat aceasta intelegere si in spiritul si in litera celor semnate. Noi de fiecare data am respectat ce am semnat. Pentru fiecare ciclu, pentru fiecare perioada de patru ani, existau intelegeri, UDMR, atunci cand nu i-a convenit si a avut eventual de pierdut puncte electorale, si atunci cand i-a convenit, a respectat ce a semnat. Prima data se intampla, in ultimii 23 de ani, cand o astfel de intelegere, absolut corecta si transparenta, nu este respectata de un lider care si-a pus semnatura pe o astfel de intelegere”, a declarat Kelemen Hunor.
De altfel, PNL a insistat inca de la publicarea rezultatelor alegerilor legislative ca nu doreste o alianta cu maghiarii. ”E o pozitie a PNL ca nu dorim ca UDMR sa faca parte. (…) Din punct de vedere al PNL, s-a luat o decizie in BPC inca de acum doua zile ca nu dorim ca UDMR sa participe la guvernare”, a declarat Daniel Chitoiu.
Vicepresedintele PNL a mai precizat ca, din perspectiva liberalilor, decizia la nivelul USL privind colaborarea cu UDMR la guvernare nu se poate lua decat prin consens. ”Nu trebuie neaparat sa rupem USL. (…) Noi credem ca luam o hotarare prin consens la nivelul USL, cum de altfel toate hotararile le-am luat prin consens”, a mai spus Chitoiu. Acesta face aluzie la zvonurile din presa centrala potrivit carora subiectul UDMR este atat de sensibil incat ar fi putut rupe alianta de guvernare.
Liberali si minoritati
Si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, ca subiectul intrarii UDMR la guvernare este unul ”foarte fierbinte”, el aratand ca joi si vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetateni de etnie maghiara care s-au pronuntat in defavoarea intrarii UDMR la guvernare.
Nu toti liberalii, insa, s-ar fi opus acestei aliante. Europarlamentarul PNL Renate Weber crede ca o eventuala intrare a UDMR la guvernare alaturi de USL ar avea efecte in modul cum e vazuta guvernarea, fiindca ar insemna ca sunt reprezentate si minoritatile din Romania, dar si principalele partide europene. ”Nu e neaparat vorba de un plus de imagine, e o decizie pe care trebuie sa o ia liderii. O colaborare cu minoritatile, o deschidere in problema minoritatilor e un lucru care e bine primit in lume. Ar fi interesant, trebuie sa recunosc – daca ar participa la guvernare, am avea o reprezentare a celor 3 mari partide europene (liberal-democratii, socialistii si popularii -n.red) in Guvernul Romaniei”, a spus Weber pentru Ziare.com.
Coalitia cu PDL, un dezastru
Maghiarii au pornit discutiile pe un ton optimist, impacati insa cu ideea ca ar putea petrece patru ani in opozitie. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, miercuri, dupa intalnirea de la Palatul Parlamentului, ca din punctul sau de vedere Victor Ponta este singura varianta viabila de premier care sa fie desemnat de seful statului, precizand ca opinia sa nu tine cont de situatia in care formatiunea maghiara va fi la putere sau in opozitie.
Frunda Gyorgy a amintit, sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR de la Targu-Mures, ca el a sustinut si in anul 1996, cand s-a format coalitia de atunci de guvernare, ca UDMR trebuie sa intre in acea coalitie, si spune acum acelasi lucru. ”Cand s-a format coalitia de guvernare in 1996, am spus ca trebuie sa fim acolo, si acum trebuie sa fim, cu spatele drept, pentru ca daca nu vom fi si vom fi in opozitie si nu putem oferi nimic judetelor noastre, atunci nu avem niciun viitor in aceasta lume suprapolitizata”, a spus Frunda. Acesta a criticat faptul ca UDMR nu a iesit in 2010 din coalitia de guvernare cu PDL, in care s-au luat o serie de decizii care au afectat populatia, pentru ca daca ar fi parasit guvernarea, ”Uniunea ar fi fost intr-o pozitie mai buna decat acum”.
Frunda Gyorgy a adaugat ca UDMR nu are o reprezentare puternica in Parlament, fiind cea mai mica formatiune politica, cu cei mai putini parlamentari, si a avertizat ca daca nu se vor fi gasite remedii, exista riscul ca Uniunea sa nu aiba nici reprezentare in Parlamentul European in 2014.
Deja isi imparteau ministere
Initial, Ponta le-a dat motive sa fie optimisti. Intrebat daca ar fi dispus sa acorde UDMR un portofoliu de ministru, premierul a raspuns afirmativ. ”Da, eu as fi dispus, in ideea in care actuala majoritate si actualul Guvern trebuie ferit de perceptia ca este un guvern de doua treimi ca cel din tara vecina, din Ungaria, care asupreste minoritati politice sau nationale. Este parerea strict a mea, personala. Garantez ca, daca luni presedintele Basescu ma nominalizeaza ca si candidat la functia de prim-ministru, impreuna cu domnul Antonescu si domnul Daniel Constantin, vom avea o asemenea discutie cu UDMR”, a spus Ponta, precizand insa ca nu stie care va fi finalul acestei discutii.
Incurajati de aceste declaratii, cei de la UDMR au pus ochii pe Ministerul Culturii, asta pentru presedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit Romania TV. Se stie ca UDMR a mai avut acest minister si Puiu Hasotti, fostul ministru al Culturii a fost cel mai vehement impotriva unei aliante cu UDMR la guvernare. De asemenea, cei de la UDMR s-au gandit ca le-ar placea si portofoliul Mediului, pe care l-au mai ocupat si in trecut. Nu ar fi fost rau nici daca ar fi primit portofoliul Dezvoltarii, pe care l-au dorit si in 2009, dar atunci Elena Udrea a reusit sa primeasca acest minister. S-a vehiculat si Ministerul Justitiei pentru UDMR, pentru György Frunda, fostul senator care nu a mai prins acum un loc in Parlament.
Insa atunci cand Ponta a anuntat compozitia Guvernului, maghiarii s-au trezit ramasi pe dinafara si nevoiti sa se alature opozitiei. Ce se va intampla la nivel local in urma unui asemenea deznodamant ramane de vazut anul viitor.
Diana Gabor