UDMR, marul discordiei intre USL si PDL
Politicienii de la UDMR au reusit inca odata sa impace si capra si varza la Cluj-Napoca. Daca la Consiliul Local s-a prefigurat o alianta PDL-UDMR, la Consiliul Judetean Horea Uioreanu si-a asigurat linistea prin intermediul unei aliante USL-UDMR. Astfel, cei de la UDMR vor avea in urmatorii patru ani un vicepresedinte al Consiliului Judetean, un viceprimar si multe avantaje. Printre ele enumeram cateva dintre chestiunile la care a fost dispus Emil Boc sa cedeze in favoarea crearii unei majoritati comfortabile: placute bilingve la intrarea in municipiul Cluj-Napoca, sustinerea ONG-urilor unguresti si cresterea cu pana la 80% a finantarilor adresate apropiatilor UDMR.
Surse din PDL si UDMR au declarat ca maghiarii nu au cedat usor alianta la Consiliul Local Cluj-Napoca. Daca la Consiliul Judetean cei de la USL s-au alipit de unguri desi voci din partid au refuzat categoric aceasta alianta in detrimentul unei aliante cu PPDD, la Consiliul Local batalia a fost pe viata si pe moarte. Dupa eliminarea unuia dintre cei mai importanti membri ai UDMR din ultima perioada, Laszlo Attila, noii lideri ai partidului in frunte cu Mate Andras Levente au reusit si de aceasta data sa isi impuna oamenii. Astfel, Horea Uioreanu a recunoscut pentru Gazeta de Cluj ca toate fortele politice in afara de PDL il vor sustine: “Atat UDMR, cat si PPDD vor veni cu mine si ma vor sustine. Le-am acordat functia de vicepresedinte de Consiliul Judetean celor de la UDMR, iar cei de la PSD urmeaza sa isi propuna omul”, a declarat Uioreanu. Surse din apropierea PSD sustin ca Aurelia Cristea sau Ioan Oleleu sunt doi dintre social-democratii care si-ar dori aceasta functie. Conform unui protocol semnat anterior alegerilor in interiorul USL, cei de la PSD aveau dreptul sa numeasca viceprimarii daca ar fi castigat atat Consiliul Local si Consiliul Judetean datorita faptului ca PNL a avut candidatii pentru cele doua functii administrative in judet. Cum cartile nu au fost potrivnice lui Marius Nicoara si acesta a fost infrant pentru a treia oara consecutive de PDL, cei de la USL nu mai pot conduce Primaria municipiului Cluj-Napoca. Reamintim ca bugetul municipiului Cluj-Napoca este mult mai mare decat al judetului Cluj. Bugetul municipiului Cluj-Napoca depaseste 218 milioane de euro, iar bugetul judetului Cluj este de 135 de milioane de euro.
Moisin, fricosul de serviciu
Arestarea lui Sorin Apostu si a lui Radu Bica a bagat frica in mai multi membri ai PDL. Daca unii au fost alaturati din partid din cauza unor suspiciuni de tradare, altii au decis ei sa se inlature gasind tot felul de motive. Una dintre persoanele bolnave de frica tifoida este Radu Moisin, cel care a preluat fraiele municipalitatii in perioada in care Sorin Apostu a fost incarcerat. Dandu-si seama ca functia de primar si implicit cea de viceprimar sunt prea mari pentru umerii sai, Moisin a gasit o scuza pentru a refuza: vrea sa devina avocat. Desi infipt destul de tare in politica, Moisin fiind liderul organizatiei locale de tineret a PDL. Inflacarat in culorile portocalii, Moisin prefera sa se alature aparatorului lui Sorin Apostu, cunoscutul avocat Gheorghita Mateut in detrimentul unei functii de conducere in administratia locala. O alta persoana care a refuzat aceasta functie este Adrian Popa.
De la Cai Ferate- viceprimar
Noul viceprimar propus de PDL este Gheorghe Surubaru, fostul sef al Regionalei CFR Calatori Cluj. El a donat in 2008 o suma frumusica partidului democrat, respectiv 24.000 de lei. Noul viceprimar detine doua apartamente in Cluj-Napoca: unul de 38 de metri patrati dobandit in 1998 si unul de 39 de metri patrati dobandit in 2008. La capitolul autoturisme, noul viceprimar are o masina Dacia 1310 si un Audi A4, cumparat in 2004. El detine impreuna cu nevasta sa, Maria Surubaru, conturi in valoare de 60.000 de lei. El detine si doua ipoteci care totalizeaza 60.000 de euro. In calitate de director al Regionalei CFR el a incasat 52.000 de lei, iar nevasta lui a incasat anul trecut un venit de 17.000 de lei din administrarea unei firme. Din functia de consilier local a obtinut 6.200 de lei.
Anna Horvath, contestata cu cianura
Anna Horvath, viceprimarul propus de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, a avut un trecut controversat datorita unor decizii care o apropriau de societatile care doresc extragere pe baza de cianura a minereurilor din Baia Mare. Astfel, un ziarist al Ziarului de Maramures scrie intr-o postare pe blog un text destul de acid la adresa noului viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.
„Cine e Anna Horvath? Nu stiu si nici nu fac eforturi sa aflu. Functia pe care o are spune tot: sef Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj. Aceasta tanti a comis o greseala pe care nu i-o putem scuza decat in baza unor acte doveditoare care ar atesta ca sufera de debilitate mintala. Pana atunci, insa, ne rezervam dreptul de a crede ca in cazul Horvath e vorba doar de o aroganta provenita dintr-o frustrare freudiana.
Altfel nu ne explicam tupeul cu care ii ameninta pe consilierii baimareni, ca in cazul in care nu vor aproba functionarea SC Romaltyn Mining, acestia vor purta intreaga raspundere pentru ecologizarea haldei de steril a Flotatiei Centrale” , scrie Ciprian Dragos pe ziarmm.ro.
Nicoara nu se lasa
Desi Emil Boc a fost validat de Judecatoria Cluj-Napoca in fotoliul de viceprimar, Marius Nicoara nu reuseste nici dupa doua saptamani sa accepte propriul esec. El impreuna cu echipa USL a facut contestatie la validarea lui Emil Boc.
„Am decis in USL contestarea la Judecatoria Cluj-Napoca a validarii lui Emil Boc in funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Am depus, vineri, recurs in termenul legal de 15 zile intrucat consideram ca alegerea sa s-a bazat pe o frauda electorala, pe care noi am semnalat-o la vremea respectiva atat la Biroul Electoral Judeţean, cat şi la Biroul Electoral Central. Recursul se va judeca la Tribunalul Cluj”, a spus Nicoara.
In recursul depus la instanţa se cere „invalidarea alegerii lui Emil Boc in funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca” pe motiv ca acesta a fost ales „prin frauda electorala”, existand „vadite incalcari ale legii civile şi electorale”.
„Frauda electorala a constat in faptul ca atat in cursul procesului de votare, cat şi in derularea activitaţii de numarare a voturilor şi incheiere şi transmitere a proceselor-verbale privind stabilirea rezultatului votarii pentru alegerea primarului, reprezentanţii USL au semnalat o serie consistenta de nereguli care sunt in masura sa vicieze rezultatul final al votului şi sa deturneze manifestarea de voinţa exprimata de alegatori”, se arata in document.
Emil Boc a castigat primaria municipiului Cluj-Napoca cu 53.674 voturi, 40,61% dintre sufragii, in timo ce contracandidatul sau Marius Nicoara a obtinut doar 52.251 de voturi, respectiv 39,53 de procente. Astfel, Boc a castigat la o diferenta de 1.423 de voturi conform datelor finale comunicate de Biroul Electoral Judetean(BEJ) Cluj. Horea Uioreanu a castigat in fata lui Alin Tise cu 700 de voturi.
Tiberiu Hrihorciuc