Potrivit unei decizii a Tribunalului Cluj, UDMR ar putea fi obligată de instanță să explice modul în care au fost cheltuiți aproape 30 de milioane de euro, bani publici, pe parcursul a mai multor ani.
UDMR a fost dată în judecată de Asociaţia Átlátszó Erdély Egyesület, după ce Uniunea a refuzat să comunice informaţii detaliate despre gestionarea banilor publici. Portalul Erdely.atlatszo.hu editat de Asociaţia Átlátszó Erdély Egyesület a dorit să afle cum au fost cheltuiţi cei 28 de milioane de euro primiţi de la bugetul de stat al României în ultimii 6 ani, sumă pe care UDMR a primit-o în calitate de reprezentant al comunităţii maghiare din România, arată flux24.ro.
Instanţa obligă UDMR să comunice lista imobilelor aflate în prezent în proprietatea ei, precizând numele vânzătorului, data achiziţionării şi preţul de cumpărare al acestora; să comunice şi lista imobilelor închiriate, precizând de asemenea numele proprietarului şi chiria anuală plătită pentru acestea. Conform deciziei instanţei, Uniunea trebuie să dea socoteală şi cu privire la cheltuielile de întreţinere şi reparaţii a imobilelor aflate în proprietatea UDMR sau închiriate de aceasta. Totodată trebuie să comunice lista operelor de artă cumpărate începând cu anul 2009, cu numele autorilor şi preţul plătit. Uniunea va comunica şi lista diurnelor primite de către reprezentanţii UDMR pentru deplasări în afara graniţelor ţării, din anul 2009 până în prezent. Decizia nu este definitivă, având drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen a declarat în cadrul unei conferinţe de presă din luna mai, că legea privind accesul la informaţiile de interes public nu se aplică UDMR, dar Uniunea publică pe site-ul său toate datele privind cheltuielile publice făcute începând cu anul 2009. Uniunea a furnizat însă numai informaţii sumare privind bugetul său din perioada 2010-2016.
De altfel, legea care asigură accesul la informaţiile de interes public a fost modificată de Parlament tocmai la iniţiativa reprezentanţilor UDMR şi PNL, astfel că acum se aplică în mod clar şi partidelor, şi organizaţiilor neguvernamentale. Deşi UDMR acţionează în Parlament ca partid, este înregistrat ca organizaţie neguvernamentală, cu scopul şi rolul de reprezentare şi apărare a intereselor comunităţii maghiare din România.
Problema sprijinului oferit din bugetul de stat din România, destinat susţinerii comunităţii maghiare şi administrat de către UDMR este, de peste un deceniu, un subiect sensibil în comunitatea maghiară din România. Partidele maghiare de opoziţie au acuzat de mai multe ori Uniunea că foloseşte în lupta politică banii care au fost destinaţi comunităţii.