UDMR şi PDL formeaza din nou majoritatea in Consiliul Local

Noul Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca s-a constituit legal in data de 22 iunie, in cadrul unei şedinţe la care s-au ales viceprimarii, membrii comisiilor de specialitate, iar Emil Boc a depus juramantul in funcţia de primar al oraşului. Gazeta de Cluj va prezinta cine sunt noii viceprimari, care din vechii consilieri raman in forul local şi ce averi au aleşii clujenilor.

La constituirea noului for local au fost prezenţi prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, parlamentari clujeni şi lideri ai partidelor politice.
Dupa negocieri intense, purtate atat la Cluj, cat şi la Bucureşti, noii membri ai forului legislativ local şi-au ales viceprimarii. Este vorba despre Anna Horvath, de la Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) şi Gheorghe Şurubaru, din partea Partidului Democrat-Liberal (PDL). Uniunea a ales aceasta varianta pentru a „nu risca sa piarda reprezentarea in acest for“, dupa cum declara liderul Uniunii, Kelemen Hunor, inca de saptamana trecuta. Pentru funcţiile de viceprimari au mai candidat Mircea Jorj (PSD) şi Steluţa Cataniciu (PNL). Noii viceprimari au obţinut 14 voturi, in timp ce reprezentanţii USL au obţinut 13 voturi.
UDMR-ul a luat, cu aceasta ocazie, fraiele puterii locale in mana, dat fiind ca voturile formaţiunii politice au puterea de a inclina balanţa deciziilor in favoarea unui partid sau a altuia, in funcţie de poziţia negociata. Astfel, deşi la Consiliul Local maghiarii au decis sa continue colaborarea cu PDL, la fel ca in mandatul trecut, in forul judeţean negocierile dintre partidele politice s-au incheiat cu un acord intre UDMR, PPDD şi USL, puterea obţinand astfel o majoritate confortabila.

O singura comisie condusa de USL

Dupa investire, Emil Boc a declarat ca işi doreşte sa fie „primarul tuturor clujenilor, şi al celor care m-au ales şi al celor care nu m-au ales“. „Aceasta funcţie ma obliga şi ma responsabilizeaza. Voi incerca sa unesc, nu sa dezbin, in acest oraş. Ii asigur pe consilieri de colaborare, care va exista, de asemenea cu prefectul şi cu preşedintele Consiliului Judeţean“, a spus primarul ales pentru a treia oara de catre clujeni.
In cadrul şedinţei de constituire a Consiliului Local de vineri s-au desemnat şi votat şi membrii in comisiile de specialitate din cadrul forului. Comisia I – pentru buget-finanţe, ordine publica şi protecţie civila va fi condusa de Florin Valentin Gliga, Comisia II – pentru administraţie publica locala, probleme juridice, servicii publice şi comerţ, de catre Radu Moisin, la Comisia III – pentru urbanism, amenajarea teritoriului şi protecţia mediului preşedinte va fi Adrian Popa, la Comisia IV– pentru invaţamant, cultura, culte, drepturile omului, minoritaţi şi societatea civila, Ligia Popa, la Comisia V – pentru sanatate, munca, protecţie sociala, tineret şi sport Ovidiu Turdean, iar la Comisia VI – pentru fonduri europene, relaţii externe, turism, oraşe infraţite şi strategii de dezvoltare comunitara, Anca Angela Mureşan. Aceasta din urma este singura comisie la conducerea careia a fost nominalizat un membru USL, partid aflat in Consiliul local Cluj-Napoca in opoziţie.
In Consiliul Local Cluj-Napoca, USL a obţinut 12 mandate, PDL 10 mandate, UDMR 4, iar PPDD, un mandat. Noul consiliu va fi unul vizibil intinerit, din care fac parte mai multe femei decat in mandatul trecut, şi anume şapte, dintre care una va fi primul viceprimar femeie din Cluj-Napoca, iar doua vor fi şefe de comisii.

Consilierii vechi şi noi

Din vechiul consiliu local, au ramas pe liste şi au fost re-aleşi de clujeni Radu Moisin, de profesie jurist, fost viceprimar şi primar interimar dupa arestarea lui Sorin Apostu, Adrian Popa, directorul Ecomax, Gheorghe Şurubaru, directorul regional CFR Cluj, Radu Raţiu, directorul Cluj Arena, Constantin Tomoş, vicepreşedintele Ligii Intreprinzatorului Roman, şi Florin Gliga. O parte din noii veniţi au experienţa in administraţie, cum este Ovidiu Turdean, fost consilier judeţean, iar ceilalţi au şansa de a-şi face un nume in acest domeniu: Ligia Mihaiu, conservator general al Muzeul de Istorie, Radu Constantea, politolog, şi Ioan Pop, pensionar.
In ceea ce priveşte USL, şi aceştia au pastrat o parte din consilierii de anul trecut, dintre care cel mai activ a fost avocata Steluţa Cataniciu, urmata de colegul sau social-democrat, profesorul universitar Ioan Vuşcan, dar şi Claudia Anastase, şi ea avocat. Noi in Consiliul Local sunt Mircea Jorj, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Ovidiu Florian, de la PNL, Ioana Borza, manager de marketing la farmec, Giacomo Dreoni, proprietarul restaurantului Trattoria Fiorentina, Gabriel Oniga, liderul filialei judeţene de tineret a PSD, soţia preşedintelui CJ Horea Uioreanu, Elena Uioreanu, Anca Mureşan, fost director in cadrul Prefecturii Cluj, Doru Stoica şi Ovidiu Chifor.
UDMR-ul pastreaza un numar infim de scaune in Consiliul Local, faţa de ultimul mandat, şi anume 4, iar singurul din fosta echipa de consilieri ramane Csoma Botond, care va fi coleg in instituţie cu Olah Emese, Gered Imre şi Horvath Anna. De la PPDD a intrat in Consiliul Local doar Mirel Ţagorean, candidatul la Primarie, economist de profesie.

Experienţa recomanda

Pentru Consiliul Local, primul pe lista PDL a fost primarul interimar al municipiului, Radu Moisin, care l-a inlocuit pe Sorin Apostu, cu votul consilierilor, dupa arestarea acestuia. Potrivit declaraţiei de avere pe 2011 depusa de Moisin, acesta nu deţine proprietaţi şi nu are nicio datorie, singurul bun aflat in proprietatea celui mai tanar primar clujean fiind un autoturism Ford Mondeo din 2006. In ceea ce priveşte veniturile salariale, Moisin a incasat anul trecut peste 40.000 de lei, adica peste 9.000 de euro. Lunar, primarul are un venit de aproape 3.400 de lei. Radu Moisin nu deţine credite sau acţiuni, iar in declaraţia sa de interese a precizat calitatea sa de avocat stagiar suspendat la cerere din Barou şi funcţia de preşedinte a organizaţiei de tineret a PDL Cluj. Faţa de anul trecut, Radu Moisin nu a mai consemnat un autoturism Dacia 1310, iar veniturile sale au scazut cu cateva sute de lei faţa de 2010.
Şi opoziţia a scos la inaintare unii din cei mai puternici jucatori din arena politica a Clujului. Daca nu s-a ales cu nicio nominalizare pentru principalele funcţii din judeţ din partea USL, cea de preşedinte de CJ şi de primar al oraşului Cluj-Napoca, lasand loc reprezentanţilor PNL, social-democraţii au insistat sa ocupe primele poziţii pe listele pentru consilieri.
Astfel, pentru Consiliul Local, PSD l-a scos la inaintare pe Mircea Jorj, preşedintele filialei locale a partidului. Acesta a fost membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Societaţii Cluj Arena, fiind numit de catre partidul din care face parte. Jorj este de profesie jurist, cu diplome de la Facultatea de Drept a Universitaţii Dimitrie Cantemir. De asemenea, a fost director in prefectura, iar ulterior subprefect in perioada 2009-2010
Dupa ce a preluat funcţia, Jorj a participat la un examen, in 29 septembrie 2009, in urma caruia a fost admis şi a primit statutul de inalt funcţionar public. La scurt timp dupa examen, in data de 3 octombrie 2009, Jorj, la fel ca alţi subprefecţi din ţara, a fost demis dupa emiterea a doua hotarari de guvern, acesta fiind efectul politic al ieşirii PSD de la guvernare. Mircea Jorj a caştigat, definitiv, in instanţa statutul de inalt funcţionar public şi implicit postul de subprefect. Acesta are de recuperat de la stat suma de 100.000 de lei, banii reprezentand salariile de care a fost privat dupa demisie pana in prezent.
PNL şi-a nominalizat şefii de filiale pentru funcţiile de conducere, astfel ca pentru funcţiile de consilieri a ales sa susţina membrii care au ocupat şi pana acum aceste poziţii. Pentru Consiliul Local, PNL a mizat pe unul mai activi consilieri din ultimul mandat, Steluţa Cataniciu. Aceasta deţine cele mai multe proprietaţi dintre membrii forului legislativ local. Are 12 apartamente in Floreşti, un apartament in Cluj-Napoca de 80 mp şi o casa de 100 mp, precum şi un teren de 1000 mp in Valea Fanaţelor şi unul in Floreşti de 4128 mp. Cataniciu are un Mercedes din 2001. Cataniciu este membru in Consiliul de Administraţie al Mecon SA, de unde a caştigat 7.500 de lei, iar de la Consiliul local a primit anul trecut 5917 lei. Venitul cel mai considerabil vine de la cabinetul sau de avocatura, şi anume 40.000 de lei, iar soţul sau, inginer la DRDP, a caştigat 24.000 de lei anul trecut.

Diana Gabor

1 COMENTARIU

  1. sa va dau mooie,clujeni tradatorii tarii!voua si lui boc ,udrea basescu si la nemurile lor! si ale voastre de prosti ingamfati!eu,oltean mandru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.