În urma alegerilor locale din 5 iunie, liberalii au câștigat 18 din cele 37 de mandate județene. PSD a obținut doar 12 mandate, iar UDMR a câștigat 7 mandate.

Președintele și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean vor fi aleși prin votul consilierilor conform noii legi electorale. Formațiunea politică a maghiarilor are parte de oferte istorice de nerefuzat atât din partea PNL cât și din partea PSD deoarece aceștia iși doresc o alianță.

PSD este dispus sa ofere UDMR ambele posturi ale consiliuli județean precum și posturi de viceprimar în municipiile Dej, Turda și Gherla, dar și în comunele în care PSD și UDMR pot face majoritatea. Cu toate acestea însă, PSD  nu poate oferi nimic la nivelul reședinței de județ, iar numărul comunelor controlate de social-democrați este mai mic decât cel al comunelor dominate de liberali.

La rândul lor,  PNL oferă pentru UDMR un post de vicepresedinte al Consiliului Județean, postul de viceprimar in Câmpia Turzii, postul de viceprimar in Huiedin dar si posturi de viceprimar in comunele in care PNL si UDMR pot face majoritatea. PNL ar putea impune singur ambii viceprimari in Cluj-Napoca, dar acest lucru nu mai este posibil din 2004, atunci cand  primarul Emil Boc a oferit una din aceste funcții reprezentanților comunitații maghiare. Primarul liberal si-ar dori insă  sa facă in continuare echipă cu viceprimarul UDMR Anna Horvath.

Anna Horvath (UDMR) foto Otilia Muresan 1

Deși Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, spune că UDMR nu se grăbeşte să încheie alianţe politice la nivel local şi judeţean şi aşteaptă să vadă ofertele partidelor PNL şi PSD, aceasta vinde de fapt gogoși politice pentru că nu va fi nicio alianță cu PSD, deoarece printr-o alianță a Uniunii cu social-democrații, UDMR va pierde postul de viceprimar Cluj-Napoca.

UDMR a obținut din partea PSD Târgu Mureș promisiunea postului de președinte al Consiliului Județean Târgu Mureș cu condiția de a ceda președenția Consiliului Județean Cluj-Napoca.

Preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, spune că “în funcţie de scopuri”, UDMR Cluj va decide cu cineva va încheia alianţe politice.

“În acest moment nu pot răspunde cu cine vom bate palma, vom discuta şi cu PNL şi cu PSD, începând de joi vom discuta, dar nu vă pot răpunde cu cine vom avea alianţe la nivelul judeţului şi la nivelul municipiului. Am vorbit atât cu liderii PNL, cât şi cu liderii PSD, ne-au felicitat pentru rezultatul bun. Va fi o decizie comună, ne vom consulta şi cu liderii naţionali, dar sunt sigur că va fi o decizie comună atât la nivelul judeţului, cât şi la nivel naţional. În funcţie de scopurile noastre pentru următorii 4 ani vom discutat atât cu PNL, cât şi cu PSD. Nu cred că la nivel naţional va fi o alianţă generală, nu va fi o înţelegere valabilă pentru toate judeţele din Transilvania şi chiar dacă va fi noi vom avea libertatea să alegem cu cine facem alianţă. Noi vrem să urmărim în fiecare localitate interesul comunităţii şi în funcţie de aceasta vom decide cu cine facem alianţă”, a precizat miercuri într-o conferinţă de presă preşedintele UDMR Cluj Csoma Botond.

csoma-botond-465x390

Anna Horváth  spune că nu va transmite prin presă mesajele liderilor PNL şi PSD, ci se vor avea dezbatri libere pe această temă:

“Discuţiile preliminare pe care le vom avea cu partidele politice PSD şi PNL nu le vom discuta în presă ci la mese rotunde, nu ne vom trimite mesaje prin presă. În afară de felicitări nu am avut niciun fel de detaliu faţă de ce va urma şi nici nu cred că este o aşa mare urgenţă”, a spus Horváth.

Csoma Botond mai spune că prin mandatele câştigate la Consiliul Judeţean Cluj şi Consiliul Local, UDMR este în măsură să închege alianţe pentru a reprezenta interesele comunităţii maghiare.

“Considerăm că am obţinut un rezultat foarte bun la alegerile locale, 7 mandate la Consiliul Judeţean, 5 mandate la Consiliul Local, în ciuda faptului că există o apatie şi o lehamite faţă de politicieni, de viaţa politică. În ciuda acestui fapt am reuşit să convingem alegătorii noşti care sunt în majoritate maghiari, dar au fost cazuri atât la Consiliul Judeţean, cât şi Consiliul Local, unde români au votat listele noastre şi candidaţii noştri pentru că Ana Horvath nu a fost numai vicerprimarul maghiarilor în ultimii 4 ani, ci a stat la dispoziţia atât a cetăţenilor maghiari, cât şi a cetăţenilor români la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Suntem conştienţi de faptul că acest rezultat bun se datorează faptului că am reuşit să convingem alegătorii noştri să vină la vot, ştim şi noi şi nu vrem să ascundem că există o scădere a voturilor atât la judeţ cât şi la municipiu. Existe multiple motive pentru care această scădere s-a întâmplat mai ales  în mediul rural există o scădere a populaţiei, să vă zică oamenii din aceste comunităţi câte botezuri şi câte înmormântări sunt în aceste comune. Cei care nu s-au prezentat la vot au avut alte opţiuni politice, dar nu vorbim de un număr considerabil în acest sens. Sper ca prin mandatele de la Consiliul Judeţean şi Consiliul Local vom fi în măsură să închegăm anumite alianţe prin care putem să reprezenta interesele comunităţii noastre”, a mai spus preşedintele UDMR Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.