Politicienii comunităţii maghiare din România strâng rândurile în speranţa că vor ajunge la o înţelegere în ceea ce priveşte participarea pe liste comune la alegerile europarlamentare din acest an. Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, episcopul reformat László Tőkés, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu preşedintelui UDMR Markó Béla pentru a vedea în ce măsură este posibilă conlucrarea pentru o listă comună de candidaţi ai comunităţii maghiare pentru alegerile europarlamentare.

Se flutură steagul alb

Liderii UDMR se declară destul de sceptici în privinţa unei posibile înţelegeri cu cei de la Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania. Totuşi, unele voci susţin faptul că Tőkés ar fi devenit ceva mai maleabil după ce Partidul Civic Maghiar, principalul său susţinător, nu s-a putut dovedi o alternativă politică reală şi un concurent serios pentru UDMR la alegerile locale şi parlamentare. În invitaţia lansată de Tőkés se menţionau următoarele: „Pentru ca anul 2009 să însemne într-adevăr un nou început, este nevoie de unitate. Condiţia de bază este ca politicul, bisericile şi sfera civilă să creeze un acord comun al societăţii pentru a putea fi atins dezideratul autonomiei, stabilit în baza unui consens larg în 1990. Înfiinţarea Forului Consultativ al Maghiarilor din Transilvania, precum şi a unei liste bazată pe cooperare şi aprobarea largă a societăţii – o listă a unităţii maghiare – alegerile europarlamentare ar un început bun şi nou.”

Un deputat îngrijorat

Deputatul UDMR de Timiş, Toró Tibor, a declarat, de curând, că este necesar să se realizeze reconcilierea maghiaro-maghiară pentru ca formaţiunea pe care o reprezintă să aibă mai mult de doi reprezentanţi în cadrul Parlamentului European. ”UDMR este principalul actor pe scena politică românească, dar nu este singurul. Dacă nu se va ajunge la reconcilierea cu societatea civilă maghiară şi cu ceilalţi actori politici maghiari, prezenţa la urne va fi de 30 la sută”, a spus Toró Tibor. În opinia deputatului timişorean, dacă se va rata şansa reconcilierii s-ar putea declanşa un “război civil” în sânul comunităţii maghiare, care va avea urmări “destul de grave”.

Antecedente politice

Discuţii similare au fost purtate cu Tőkés şi înainte de ultimele alegeri europarlamentare din 2007, atunci când radicalii maghiari nu au acceptat să candideze pe listele Uniunii, iar Markó Béla nu a fost de acord cu constituirea unei liste comune în numele comunităţii maghiare. Eşecul tratativelor i-au costat pe liderii UDMR un mandat în Parlamentul European, ei obţinând numai două locuri prin proprii candidaţi. Episcopul reformat a reuşit să câştige totuşi un mandat de europarlamentar, candidând ca independent şi acumulând voturi atât din partea etniei maghiare, cât şi a românilor cu drept de vot.

La sfârşitului anului trecut, la puţin timp după alegerile parlamentare, declaraţii dure au fost de asemenea lansate de Laszló Tőkés. Acesta declara atunci că UDMR îşi merită soarta de a nu fi în coaliţia de guvernare pentru că a făcut “prostituţie politică”.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.