Astăzi, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) ar trebui să se pronunţe definitiv în dosarul „Gala Bute”, în care fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, aflată în Costa Rica, a fost condamnată în primă instanţă la şase ani de închisoare.

La ultimul termen din dosarul Gala Bute, procurorul de caz a cerut instanţei pedepse majorate şi condamnare cu executare pentru cei care au primit pedepse cu suspendare pe fond. Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, la 6 ani de închisoare.

Avocatul fostului ministru a cerut, tot la ultimul termen din dosarul Gala Bute, eliminarea probelor obţinute cu ajutorul SRI, menţionând că acestea sunt nelegale. Apărătorul a mai solicitat rejudecarea dosarului.

„Am primit răspunsul pe care l-a formulat DNA în legătura cu activităţile desfăşurate împreuna cu SRI. Referitor la ce a învederat DNA privitor la faptul că a beneficiat de sprijin de la SRI, apreciem că justificarea oferită de organul de urmărire penală pentru a justifica administrarea probelor nu poate fi primită. (…) Prevederile la care fac referire autorii excepţiei au atribuţii exclusiv in domeniul siguranţei nationale, neavând atribuţii de cercetare penală. (..)Conform deciziei CCR, probele organelor de urmărire penală sunt nelegale. Probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite in procesul penal. Solutia juridica reglementată de Curte e obligatoriu a fi luată in considerare în această cauza. Soluţia e retrimiterea cauzei la instanţa de fond pentru a se discuta incidenţa probelor efectuate împreuna cu SRI”, a spus, în sala de judecată, avocatul Veronel Rădulescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.