Uniunea Europeană a decis la începutul acestei luni, ca ambalajul oricărui produs din carne de porc, oaie, capră sau pasăre să reflecte obligatoriu adevărul despre ce suntem pe cale să cumpărăm.Astfel europarlamentarii au votat un proiect prin care se insistă că oamenii să ştie cu ajutorul etichetei inclusiv ţara de origine pentru carnea din alimentele procesate de pe rafturile magazinelor.

Măsura este o consecinţă a scandalului cărnii de cal, vândute, acum doi ani, în Occident pe post de carne de vită. Până acum, menţiunea era obligatorie doar pentru carnea de vită şi a fost introdusă după apariţia “bolii vacii nebune”. Noua legislaţie europeană care priveşte etichetarea cărnii de pasăre a intrat în vigoare de la 1 aprilie.Liberatea.ro precizează că în fiecare an, în UE sunt produse 45 de milioane de tone de carne. În Franţa, Spania, Italia sau Germania, marii producători vând deja loturi de carne ce respectă noile reguli de etichetare. La noi, produsele vor avea etichete noi, pe măsură ce rafturile marilor magazine vor fi aprovizionate cu stocuri de carne proaspătă.

Discuțiile cu privire la comercianții de lapte sunt încă pe ordinea de zi- fermierii ies în stradă

Românii consumă mai mult lapte din import, iar comercianul, ţăranul român îl aruncă la porci pentru că nu are cui să-l vândă. Acest aspect pune în pericol piața lactatelor cu produse românești. Uniunea Europeană a eliminat cotele de lapte. Mai exact, din această lună, oricine va putea vinde oricât şi oriunde.Astfel că au început proteste ale fermierilor în București și  la instituțiile de Prefectură din Județe.Mai bine de jumătate dintre fermieri ce nu produc la nivel mare și care cresc vaci de lapte se tem că vor intra în faliment. 

“(…) Hipermarketurile au început să renunţe la producţia internă de lapte, pentru că mărcile lor proprii se produc în ţări precum Polonia (60%), Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia”, explică Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL din industria laptelui.

Mai bine de jumătate dintre fermieri ce nu produc la nivel mare și care cresc vaci de lapte se tem că vor intra în faliment.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.