În perioada 2005-2006, deputatul clujean Horia Uioreanu a fost „păpuşarul” unei afaceri care, ulterior, s-a materializat în obţinerea a două spaţii comerciale în plin centrul Clujului. Este vorba de spaţiile deţinute de SC Balanţa Cosmetics, o firmă la care Uioreanu deţine 40% din acţiuni. Modul în care deputatul clujean a cumpărat acţiuni în cadrul acestei societăţi este contestat într-un proces care va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Tribunalul Cluj. Chiar dacă cele două spaţii comeriale aveau o valoare de piaţă de peste 600.000 de euro, Dan Medrea, reprezentantul SC Balanţa Cosmetics şi interpusul lui Uioreanu, le-a cumpărat de la Primăria Cluj-Napoca în 2005 şi 2006 cu aproximativ 235.000 de euro.

Conform declaraţiei de interese, Horia Uioreanu este unul dintre cei mai bine „înfipţi” politicieni clujeni în afaceri, el controlând 12 societăţi, unele dintre acestea fiind în lichidare sau dizolvare, iar altele în stare de funcţionare. În cadrul firmei SC Balanţa Cosmetics, deputatul liberal este acţionar cu 40% din procente, alături de Dan Medrea, unul dintre partenerii săi constanţi de afaceri. În 1994, când Uioreanu era vicepreşedintele PNL Cluj, SC Balanţa Cosmetics a închiriat de la Primărie un spaţiu în centrul oraşului, la adresa Unirii nr. 22. În 2004, după ce firma a suferit o serie de schimbări la nivelul acţionariatului, în schema de conducere intrând Dan Medrea, un apropiat al politicianului clujean, SC Balanţa Cosmetics a dorit să cumpere spaţiul de municipalitate prin negociere directă. La data respectivă, Uioreanu era la al doilea mandat de consilier local şi şeful comisiei de licitaţii pentru vânzarea spaţiilor primăriei, Medrea a vrut să cumpere spaţiul de pe Unirii cu circa 1,5 miliarde de lei, dar a fost refuzat de consilieri, preţul fiind mult prea mic. În 2005, când Horia Uioreanu era deja ales pentru funcţia de deputat, afacerea s-a concretizat, însă la alt preţ. Între timp, noua comise de negociere ajunsese să fie condusă de Alin Tişe, actualul şef al CJ Cluj, care nu a acceptat preţul de circa 1,5 miliarde de lei. Iniţial, Tişe i-a cerut lui Medrea preţul real, de 7,9 miliarde de lei, însă „ajutat” de firma evaluatoare, Medrea a reuşit să cumpere spaţiul de 126 de metri pătraţi cu 4 miliarde de lei, chiar dacă în zonă preţul era cu totul altul.
„Noi am cerut evaluare de piaţă. Nu am cerut-o mare, nu am cerut-o mică. La preţul dumneavoastră, vă iese la 200 de euro pe metru pătrat. Aveţi 126 de mp în centru, în timp ce un apartament în Mănăştur costă 800 de euro pe mp”, a declarat Tişe, conform unor scripte, în 2005, la data negocierii. După un an de zile, SC Balanţa Cosmetics a cumpărat prin intermediul lui Dan Medrea, în acelaşi mod, un apartament pe strada Constanţa, din zona Pieţei Mihai Viteazu. Spaţiul de 53 de mp a fost cumpărat cu 3,6 miliarde de lei, adică cu aproape 2.000 de euro/mp, chiar dacă preţul real era cu 1.000 de euro mai mare pe metru pătrat.

Jongleriile cu acţiuni contestate într-un proces

Interesant este modul în care Horia Uioreanu a intrat, în 2007, în acţionariatul SC Balanţa Cosmetics. Conform unor acte depuse în cadrul procesului de la Tribunalul Comercial Cluj, Medrea i-a vândut lui Uioreanu acţiuni la SC Balanţa Cosmetics, chiar dacă acesta nu ar fi avut dreptul pentru că acţiunile ar fi aparţinut lui Marius Ciurchea, patronul firmei imobiliare Arcada Invest. De remarcat este faptul că Ciurchea, care i-a dat în judecată pe Medrea şi Uioreanu contestând modul în care aceştia au tranzacţionat acţiunile SC Balanţa Cosmetics, este partener de afaceri chiar cu Uioreanu. Iniţial, Arcada şi-a desfăşurat activitatea în fostul sediu al Uniunii Forţelor de Dreapta, fostul partid al căruii şef a fost liberalul Varujan Vozganian. După fuziunea UFD cu PNL, spaţiul din Piaţa Unirii nr.1, fostul sediu al UFD a trecut în patrimoniul liberalilor. Ciurchea şi deputatul liberal clujean Horia Uioreanu sunt acţionari în cadrul SC Exet Equipment şi RomDelta Exchange, firma în cadrul căreia Uioreanu şi-a început cariera de afacerist. Între 1994 şi 1995, Uioreanu a fost director al SAR Transilvania, societatea de asigurări întemeiată de Banca Transilvania. Din 1995, Uioreanu a devenit vicepreşedinte al BT Asigurări, noul nume al SAR Transilvania. Compania a fost cumpărată francezii de la Groupama, dar preluarea nu a afectat postul deţinut de liberarul clujean.

Avere liberală

Potrivit declaraţiei de avere a deputatului liberal, Horea Uioreanu, din iunie 2009, acesta deţine opt terenuri intravilane şi extravilane în judetul Cluj, valoarea totala de impozitare ajungând la 585 RON. Totodata, acesta posedă două case de locuit, una dintre ele se află pe strada D. Bolintineanu, iar cealalta pe strada Mecanicilor, valoarea lor impozabilă depăşind 507.600 de lei şi, respectiv,  160.450 de lei. Singurul spaţiu comercial deţinut de uioreanu se află în comuna Mărişel, având o valoare impozabila de 9.847 de lei. Având prea multe bunuri în posesie, Horea Uioreanu  a dat dovada de altruism faţă de fosta sa soţie, Rodica Uioreanu, trecând pe numele ei mai multe bunuri cum ar fi: casa de pe strada D. Bolintineanu, un autoturism marca Matiz şi 142 de acţiuni deţinute la SC Industria Mica şi Prestări Servicii. Deşi a fost atât de darnic, Uioreanu  nu a rămas la ,,sapă de lemn”, asigurându-şi ,,batrâneţea”, prin mai multe conturi deschise la diferite bănci. Astfel, la Banca Transilvania acesta are trei depozite, toate însumând 12.260 de lei, iar la ING are un depozit bancar de 500 de lei. Potrivit declaraţiei de avere, Uioreanu  i-a împrumutat actualei sale soţii, consilierul judeţean Elena Ceuşan suma de 92.250 lei. Totodată, liberalul clujean este acţionar la Banca Transilvania, Radio Napoca SA Cluj, Transarom, Tehnofrig SA Cluj şi Euro Lemn Prodimpex SRL, valoarea totală a acţiunilor depăşind suma de 40.500 de lei. Deşi este acţionar la o mulţime de firme şi deţine atâtea imobile, Uioreanu  s-a gândit că trebuie să păstreze aparenţele şi să aibă şi el câteva datorii. Prin urmare, deputatul liberal trebuie să returneze Băncii Transilvania suma de 10.000 de euro, în timp ce la BRD Cluj are o datorie de 18.780 de lei. O suma considerabilă a primit-o cadou cu ocazia căsătoriei sale cu Elena Ceusan, ambii reuşind să ,,strânga” 48.300 de euro şi 112.000 de lei, funcţia de deputat umplându-i buzunarele anual cu 50.000 de lei.

Fieful liberalilor din Arcada
Compania imobiliară Arcada (iniţial au fost deschise Arcada Grup, Arcada Houses, Arcada Invest şi Arcada MDC, dar societăţile au fuzionat între ele-n.red) a reprezentat în trecut fieful liberalilor clujeni, atât cel al politicienilor, cât şi cel al oamenilor de afaceri cu înclinaţii liberale. De-a lungul timpului, în această firmă s-au regăsit Ovidiu Sorin Blaga, unul dintre amicii lui Horea Uioreanu. Mircea Dan Medrea, coleg de facultate, amic şi „protejat” al deputatului Uioreanu, este administratorul firmei imobiliare. Într-o altă firmă au deţinut acţiuni Radu Taica, fost director al unei firme de investiţii mobiliare şi „jucător” pe piaţa de capital. Nicolae Badiu, patronul clinicii AsRo Medica, al restaurantului de lux Sinaia şi al afacerii imobiliare Europort, despre care Gazeta de Cluj a dezvăluit mai multe nereguli. De asemenea, şi bistriţeanul Liviu Sugar, fiul fostului protopop al Bistritei, a avut „destinul” legat de afacerea Arcada. În urma unor infuziuni de capital „liberal”, afaceriştii din cadrul Arcada au construit un cartier de case în zona Borhanci.

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.