Cu doua zile inainte de alegerile parlamentare, liberalii pregatesc un ultim “tun” cu o licitație prin care primaria comunei Recea Cristur va concesiona, cu dedicație, 405 hectare de pașune. Favoriții licitației sunt o serie de oameni de afaceri care au pus bazele Bancii Transilvania, care sunt creditați de Horea Uioreanu, președintele CJ Cluj, și, indirect, de fostul șef al BCCO Cluj, Toma Rus, care este inrudit cu primarul comunei Recea Cristur, Alexandru Rus. Afacerea pare una cu dedicație pentru ca “favoriții” au inființat firma in urma cu aproape 2 luni, iar licitația, care a fost anunțata pe data de 27 a lunii trecute, a avut loc in 7 decembrie.
Pentru a fi siguri ca afacerile le sunt asigurate, cu doua zile inainte de alegerile parlamentare, liberalii clujeni au dat un tun. Este vorba de o licitație pentru concesionarea a 400 de hectare de pașune in comuna Recea Cristur, comuna cunoscuta ca fiind unul dintre sediile liberalilor din județ. Chiar daca destinația neoficiala a terenului va fi una de vanatoare, in data de 27.11.2012 Primaria Recea Cristur a anunțat ca va concesiona 6 parcele distincte de pașune (“Ambreus”, “Carbuniște”, “Costile și zapodiile”, “Copacel”, “Perișori, Iertaoaie”, “Jurca – la stalp de langa drum”) in suprafața totala de 405,59 ha. Terenurile respective se afla pe raza comunei Recea Cristur, in localitațile Recea Cristur, Caprioara, Escu, Elciu, Ciubancuța, Pustuța și Jurca. Localitatea Caprioara este cunoscuta ca fiind una dintre destinațiile fostului șef al BCCO Cluj, Toma Rus, care este una dintre rudele primarului din Recea Cristur, Alexandru Rus. In data de 27.11.2012 primarul din Recea Cristur scrie redacției Monitorul de Cluj sa faca publicitate unei licitații publice organizata de primaria Recea Cristur. Chiar daca in caietul de sarcini al licitației nu se pomenește nimic de vanatoare sau destinația terenului concesionat, Alexandru Rus noteaza la “obiectul și durata concesiunii” ca pașunea de 405,59 de hectare va fi folosita “in vederea construirii unei ferme și a unui țarc de vanatoare, pe o durata de 49 de ani, cu prelungire in condițiile legii și conform prevederilor caietului de sarcini”. Daca cererea de publicitate a fost facuta in data de 27.11.2012, primarul anunța ca licitația va avea loc, nu așa cum prevede legea peste 30 de zile, ci peste 10 zile, adica pe data 7 decembrie.
De asemenea plata redevenței pentru hectarele de pașune nu va fi aceeași in fiecare luna. “Plata redevenței se va face anual. Pentru plata cu intarziere a obligațiilor contractuale se datoreaza majorari de intarziere de 0,5% pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadența și pana la data stingerii sumei datorate inclusiv, conform art.115 din OG nr.92/2003. Neplata redevenței la termen autorizeaza proprietarul concedent la recuperarea creanțelor conform OG nr. 92/2003. Cuantumul redevenței se va majora/diminua proporțional cu majorarea/diminuarea cuantumului subvenției anuale aprobate de autoritațile abilitate, urmand a se incheia act adițional in acest sens intre parțile contractante”, se arata in caietul de sarcini al licitației. Cu alte cuvinte, daca beneficiarul concesiunii nu va primi o subvenție indestulatoare de la stat, suma redevenței poate fi mai mica. Adica statul iși va plati lui insuși concesiunea de care se vor folosi beneficiarii. Subvenția pentru pașune poate ajunge la circa 300 pentru un hectar, astfel ca printr-un simplu calcul, beneficiarul concesiunii ar putea primi de la statul roman și Uniunea Europeana peste 120.000 de euro anual, bani din care ar plati redevența.
Bizoni din fața plutonului de execuție
Zvonurile despre aceasta afacere au aparut in aceasta vara, cand Alin Constantin Jeican, un tanar afacerist clujean cu un viitor in fața, a inceput sa faca lobby in diferite publicații locale. La data respectiva, Jeican anunța ca, impreuna cu doi germani, are de gand sa faca in Recea Cristur, pe o suprafața de 500 de hectare un “complex unic in Europa”. In cadrul BT Bizon Ranch, Jeican promitea ca se vor crește bizoni, se va amenaja un safari parc, o crescatorie de sturioni, spații de cazare, restaurant și, in general un loc unde se va putea vana. Autoprezentat drept “managerul viitorului complex”, Constantin Jeican, “un tanar clujean cu studii de drept comercial la Viena” se poate mandri și cu tatal lui, fost președinte-director general al BT Asigurari și unul dintre fondatorii grupului bancar. In același material publicitar, primarul din Recea Cristur, Alexandru Rus, in stilul neaoș il asigura pe tanarul cu studii la Viena de tot sprijinul pe care el și membrii comunitații il pot oferi.
Chiar daca aceste declarații au fost facute asta vara, SC BT WILD RANCH SRL a fost inființata recent, in data de 18.10.2012, dupa ce persoanele din spatele afacerii s-au asigurat ca vor, intr-adevar, sprijinul total al autoritaților.
Sprijinul a venit chiar de la șeful Consiliului Județean Cluj, liberalul Horia Uioreanu, care la inceputul lunii octombrie, dupa ce a facut o excursie in Germania in cautarea unui “grup de investitori”, a declarat ca va sprijini investiția de la Recea Cristur. Doar ca, in opinia lui Uioreanu, la data respectiva, terenul respectiv era de 1.000 de hectare și ca, pe langa bizoni, “nemții” vor aduce in padurile liberale și mistreți și cerbi pentru vanatoare.
„Avem deja o ferma de bizoni si in Taga, cu vreo 300 de capete de animale. De altfel, austriecii care au investit acolo m-au cautat si mi-au spus ca vor sa se asocieze cu acest grup de oameni de afaceri din Germania si ca vor sa-si extinda afacerea. Cautau, practic teren, desigur, iar eu i-am indreptat spre Recea Cristur, pentru ca stiam ca acolo exista o suprafata generoasa care ar putea fi exploatata in sensul acesta. Asa am ajuns in Germania, la aceasta intalnire”, a prezentat Uioreanu rezultatul excursiei de afaceri.
Cine sunt “rus”-ii
Alexandru Rus, primarul comunei Recea Cristur, este unul dintre cei mai vechi liberali din Cluj, insa la un moment dat el a fost dat afara din partid. Primirea lui in randurile liberalilor a fost facuta de Horia Uioreanu in 2006. De asemenea, Alexandru Rus a generat in urma cu cațiva ani o situație atipica pentru Romania. El a “pierdut” un automobil pe care primaria din Recea Cristur il primise drept donație din Franța. In 2005, autoturismul a fost trecut in inventarul școlii, iar de acolo mașina a fost pur și simplu radiata și a disparut. Primarul din comuna beneficiaza de sprijinul lui Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj și fost subsecretar de stat, acum ieșit la pensie. In privința lui Toma Rus, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a solicitat efectuarea de cercetari cu privire la un posibil fals in declaratii, apartinand fostului subsecretar de stat de la Interne, clujeanul Toma Rus. ANI a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca pentru efectuarea acestor cercetari, dupa ce, in februarie anul trecut, Asociatia 22 Decembrie Baia Mare a sesizat, la randul sau, Agentia, cu privire la posibila nerespectare de catre Toma Rus a dispozitiilor legale referitoare la completarea si depunerea declaratiilor de avere din perioada 2004-2008.
Afaceri cu nepoți
Alin Constantin Jeican este fiul lui Miron Constantin Jeican, unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, grup bancar cunoscut ca fiind una dintre cele mai mari afaceri ale liberalilor clujeni. Jeican Constantin Miron este partener de afaceri, in cadrul SAI Glob Invest, cu POP IOSIF, CENAN BITA ILIE, SILAGHI CLAUDIU EUGEN IULIU sau BLAJ WALTER GHEORGHE.
Alin, fiul fondatorului BT, este patronul societații INDIAN SUMMER BISON RANCH SRL, partener de afaceri cu un austriac in cadrul ECC ECOCARE SRL, asociat in cadrul PJ CONSULTING SRL. De asemenea, Alin Jeican figureaza ca partener cu PRIGOANA ADEL DANIEL, nepotul lui Silviu Prigoana, in cadrul firmei in insolvența HC MEDIA SRL.
Razvan Robu