Horea Uioreanu, actualul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, este suspect de incompatibilitate in urma unei tranzactii facuta de acesta cu societatea Deltamed, cunoscuta pentru contractele pe banda rulanta pentru furnizarea de ambulante. Uioreanu a vandut la inceputul anului trecut un teren de 75.000 de euro pentru societatea clujeana, iar acestia au primit un contract de 900.000 de lei de la Agenţia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Uioreanu fiind presedintele Consiliul pentru Dezvoltare Regionala care patroneaza agentia, dar si o alta achizitie de 417.067 lei la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj. Uioreanu nu considera acest lucru ca fiind o incompatibilitate. Gazeta de Cluj va trimite o sesizare la Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru ca inspectorii sa verifice aceasta posibila incompatibilitate.

Uioreanu se vede nevinovat

„Nu stiu nimic despre acele contracte. Nu are de ce sa fie incompatibilitate pentru ca eu i-am vandut lui terenul (n.r. lui Vasile Dan Gorgan), a fost inainte sa devin presedinte de consiliu judetean. Habar nu aveam de incompatibilitatea asta pentru ca eu nu am nicio treaba cu contractele. Am aflat si eu tarziu cu ce se ocupa si nu stiam. Eu nu stiam cum sa imi platesc atunci datoriile si din acest motiv am vandut terenul. Nu au fost neaparat bani de campanie electorala. Nu are nicio legatura cu campania electorala. Nu eu organizez licitatiile, nu eu ma ocup cu de astea”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Horea Dorin Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Ziua Femeii, Ziua Vanzarii

08.03.2012. Unii i-ar zice ziua femeii, altii ar spune ca este vorba de un dar divin, dar Horea Uioreanu a reusit sa vanda atunci un teren agricol de 10.000 de mp catre societatea comerciala Deltamed. El a primit contravaloarea a 75.000 de euro, dar lotul total cumparat de acestia ar fi fost de 200.000 de euro, Uioreanu avand doar 3/8 din acel teren. Ulterior, Uioreanu a castigat presedintia Consiliului Judetean Cluj, iar institutiile subordonate acestuia au inceput sa ofere doua contracte pentru Deltamed. Societatea clujeana a primit 1,6 milioane de lei de la ADR-NV si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta.
Pe de alta parte, un lider al social-democratilor a declarat pentru Gazeta de Cluj ca acest lucru pare a fi o incompatibilitate, iar inspectorii ANI ar trebui sa verifice acest lucru. „Mie mi se pare ca Uioreanu pare a fi incompatibil, insa inspectorii ANI vor trebui sa faca cercetari in aceasta privinta”, a declarat liderul social-democratilor sub protectia anonimatului.

Dupa 2 luni a venit primul contract

Primul contract primit de cei de la Deltamed a venit la doua luni dupa numirea oficiala a lui Horea Uioreanu in functia de presedinte a Consiliului Judetean Cluj. Daca acesta a fost numit oficial de Tribunalul Cluj pe 18 iunie 2012, pe 15.07.2012 cei de la Deltamed au castigat primul contract de la ADR-NV pentru achizitia unei autospeciale. Contractul a fost in valoare de 904.400 lei, iar o singura oferta a fost primita de catre ADR-NV.O singura oferta a fost declarata admisibila din cate au fost primite, cred ca va imaginati despre cine e vorba… Deltamed.

Toate contractele "Deltamezilor"

Prietenii lui Raed Arafat, cel mai influent om din sanatatea romaneasca, reusesc cu o firma de apartament sa castige mai toate licitatiile legate de ambulante si in 2012. Numai din licitatii publice cei de la Deltamed au castigat anul trecut cel putin 25 de milioane, iar avand in vedere ca primesc din bugetul statului numeroase atribuiri directe s-ar putea sa fie un an foarte prolific pentru favoritii banilor publici.
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj a acordat un contract de 417.067 lei societatii Deltamed.  
Deltamed a castigat ultima licitatie din 2012 de la Spitalul Clinic de Urgenta Targu-Mures, localitatea in care prietenul lor Raed Arafat si-a inceput cariera cu SMURD. Suma castigata a fost de 6.570 de lei fara TVA.  Obiectul actului il reprezinta "contract de prestari servicii de reparare echipamente medicale."
Un alt contract castigat de cei de la Deltamed este cu cei de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, in valoare de 220.000 de lei. Obiectul contractului este achizitia de defribilatoare.
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea este o alta institutie care a apelat la serviciile societatii Deltamed. Contractul pentru "materiale sanitare" a fost in valoare de 583.740 de lei fara TVA. Cei de la Deltamed au oferit mai putin de jumatate din pretul la care se asteptau oficialii institutiei. In cadrul acestei proceduri de achizitie au fost depuse 11 oferte, dar doar sapte au fost declarate admise. Firma de apartament a castigat si de aceasta data, dupa cum se arata in procedura de atribuire. Adresa celor de la Deltamed trecuta pe acest contract este "adresa postala:  Calea Manastur, nr. 70, bl. E5, ap. 30, Localitatea:  Cluj-Napoca, Cod postal:  400658."
Spitalul Judetean de Ambulanta Suceava este o alta institutie la care cei de la Deltamed sunt abonati. Scopul contractului a fost "achizitie 2 Buc Monitor- defibrilator manual/semiautomat bifazic compatibil ambulantei tip B1/B2." Pretul final al contractului semnat pe 12.11.2012 a fost de 161.000 lei.
Achizitia de reactivi pare sa fie o chestiune noua care a intrat si in atributiile companiei conduse de Dan Gorgan, respectiv licitand o astfel de procedura de la Ministerul Apararii Unitatea Militara 02534 Iasi. Valoarea contractului oferit catre Deltamed a fost de 3.300 de lei.

8,5 milioane de la ADI

Unul dintre cele mai mari contracte castigate de cei de la Deltamed anul trecut a fost de la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Centrul Transilvaniei, care a cerut "furnizarea de echipamente specifice interventiilor in situatii de urgenta, in cadrul proiectul „Echipamente pentru imbunataţirea interventiilor in situatii de urgenta.” De aceasta data o singura oferta a fost primita, una singura a fost admisa, iar castigatorii, desigur ca cei de la Deltamed, au oferit un pret insignifiant mai mic decat cel asteptat, respectiv au primit 6,91 milioane in loc de 6,92 milioane. Mai precis, adaugand TVA, societatea a primit 8,5 milioane de lei.
Suntem curiosi ce vor decide inspectorii ANI in ceea ce priveste posibila incompatibilitate a lui Horea Uioreanu.


Tiberiu Hrihorciuc
 

1 COMENTARIU

  1. […] Potrivit Gazetei de Cluj din 10 februarie 2013, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, ‘este suspect de incompatibilitate in urma unei tranzactii facuta cu Deltamed, cunoscuta pentru contractele pe banda rulanta pentru furnizarea de ambulante. Uioreanu a vandut la inceputul anului trecut (2012 – n.n.) un teren de 75.000 de euro pentru societatea clujeana, iar acestia au primit un contract de 900.000 de lei de la Agenţia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Uioreanu fiind presedintele Consiliul pentru Dezvoltare Regionala care patroneaza agentia, dar si o alta achizitie de 417.067 lei la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj. Uioreanu nu considera acest lucru ca fiind o incompatibilitate. ‘ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here