Astăzi, procurorii DNA au cerut documentația din cadrul afacerii prin care Romgaz a cumpărat cu un miliard de dolari acțiunile emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

Compani americană deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă – în condițiile în care, potrivit informaţiilor de pe portalul OMV coroborate cu informaţii de presă, ExxonMobil a investit în jur de 750 de milioane de dolari în activitățile de explorare.

Contractul prin care Romgaz achiziționează participația deținută de compania americană ExxonMobil în perimetrul Neptun din Marea Neagră a fost semnat la începutul lunii mai 2022. Tranzacția în valoare de circa un miliard de euro fusese aprobată de acționarii Romgaz încă din 10 decembrie 2021.

Anterior, ExxonMobil şi OMV Petrom au fost parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

1 COMENTARIU

  1. Este esențial să se asigure că astfel de afaceri sunt desfășurate în conformitate cu legea și că interesele naționale și resursele naturale sunt protejate. Investigarea DNA ar trebui să ofere claritate cu privire la tranzacțiile și acțiunile care au avut loc în acest domeniu. Transparența și responsabilitatea sunt esențiale atunci când vine vorba de gestionarea resurselor naturale și de asigurarea unei dezvoltări durabile în sectorul energetic. Sper ca rezultatele investigației să ajute la stabilirea unor practici corecte și la protejarea intereselor României în această afacere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here