Procesul acuzatului de omor Teofil Pop s-a reluat la Curtea de Apel Cluj după ce magistratul Lucian Buta de la Judecătoria Cluj-Napoca l-a achitat pe patronul Clinicii Interservisan. În urma acestei sentinţe, părţile vătămate au făcut apel, astfel că Teofil Pop nu numai că are din nou ocazia să vorbească de zecile de mii de operaţii efectuate, ci a trecut la un nou nivel: a dobândit calitatea de narator SF.

Amintim pe scurt cazul morţii lui Constantin Costea. Bărbatul s-a prezentat în februarie 2007 la Clinica Interservisan, deoarece avea probleme de respiraţie. După o lună de zile, a decedat, ca urmare a unui şoc septic şi a unei meningite care nu a mai putut fi tratată. Operaţia de polipi a fost efectuată de către medicul ORL-ist Teofil Pop, la Clinica Interservisan din Cluj-Napoca.

Constantin Costea, în vârstă de 68 de ani a fost operat pe 8 februarie 2007 şi a intrat în comă patru zile mai târziu, la o lună după ce a fost externat. Pacientul a fost internat din nou la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, cu diagnosticul “şoc septic şi meningo-encefalită”. Pacientul a fost apoi reoperat de alţi doi medici, Silviu Albu şi Tiberiu Maior, care au constatat ca osul etmoid, situat la baza craniului, fusese rupt în timpul operaţiei efectuate de medicul Teofil Pop, fapt ce a permis intrarea aerului în cutia craniană.

După deces, procurorii au deschis o anchetă faţă de medicul Teofil Pop. De atunci, familia Costea se luptă în instanţă pentru dreptate.

 

Când nu mai ştii ce să declari, inventezi aberaţii

La procesul din data de 30 mai, au fost prezenţi judecătorii Ioana Morar şi Lucian Mihăiţă, procurorul Anca Lazăr, iar partea vătămată a fost reprezentată de avocata Daniela Bizo. Avocatul inculpatului Teofil Pop a rămas fostul ”miliţian” Pavel Abraham care însă nu s-a reprezentat la proces, fiind înlocuit de un colaborator.

Teofil Pop şi-a menţinut declaraţiile făcute până în prezent şi poziţia de nevinovăţie. Cum ne-a obişnuit şi până acum, Teofil Pop şi-a început “discursul” cu câteva rânduri în care îşi povesteşte viaţa profesională. Acesta îşi susţine cu tărie poziţia de nevinovăţie, deoarece pacientul a murit după 30 de zile de la operaţie.

“Îmi menţin declaraţiile respective în faţa instanţei şi nu am completări suplimentare. Îmi menţin poziţia procesuală de nevinovăţie, deoarece ce a păţit pacientul a venit după 30 de zile de la operaţie. Sunt profesor de chirurgie am efectuat peste 83.000 de operaţii şi este prima oară când ajung la Tribunal”, a declarat Teofil Pop.

Teofil Pop a continuat cu nişte aberaţii prin care a susţinut că tot acest proces s-ar fi terminat de mult timp dacă dânsul ar fi cedat suma de 200.000 de euro şi a susţinut că între avocata reclamantului şi fostul avocat al acestuia, Eugen Iordăchescu, ar fi existat o înţelegere cu privire la acest dosar.

“Acest proces nu ar fi aici dacă aş fi cedat suma de 200.000 de euro. Chestiunea cu 200.000 euro este mai veche. Mi s-a spus de avocatul meu că tot acest proces se poate anula. Domnul avocat m-a sunat, a avut o întâlnire cu doamna avocată Bizo, în urma acelei discuţii mi-a comunicat că cei 200.000 euro oricum vor fi obţinuţi de la Societatea de Asigurări. Am luat legătura cu domnul Abraham, am studiat dosarul şi l-am prezentat. Posibil să fie o înţelegere între avocaţi. Contestare a mea personală este că între domnul avocat Iordăchescu si doamna avocat Bizo există o înţelegere cu privire la dosar”.

Ulterior, Gazeta de Cluj a contactat-o pe avocata Daniela Bizo care a negat afirmaţiile lui Teofil Pop, declarând că nu există nicio înţelegere între ea şi avocatul Eugen Iordăchescu.

Nici avocatul Eugen Iordăchescu nu ştie despre ce vorbeşte Teofil Pop. Acesta a spus că nu are ce comenta cu privire la aceste afirmaţii.

“Habar nu am şi nu am ce comenta, domnul Teofil vorbeşte ce vrea să vorbească. Domnia sa poate să spună orice, e inculpat, el are dreptul să spună orice. Eu nu am voie să spun absolut nimic, n-am ce comenta”, a declarat Eugen Iordăchescu pentru Gazeta de Cluj.

Toţi sunt vinovaţi, numai el este onest

Pe tot parcursul procesului, Teofil Pop a întrerupt-o de nenumărate ori pe judecătoarea Ioana Morar, vorbind fără oprire. Să fie oare asta o modalitate prin care medicul încerca să-şi ascundă vinovăţia? La întrebarea asta numai dânsul poate să răspundă.

În declaraţia acestuia se regăseşte şi faptul că radiografia făcută pacientului a fost plătită de el, deoarece familia nu avea bani. În continuare a povestit cât de grijuliu a fost cu pacientul, cum a fost urmărită evoluţia şi cât de binevoitor a fost. Atât de binevoitor, încât dă vina pe orice şi oricine, iar pe el se vede curat ca lacrima. O parte din vină a aruncat-o asupra fiicei pacientului şi soţului acesteia care au insistat să-l ia pe pacient acasă, deşi el i-a sfătuit că ar fi mai bine să rămână internat, fără să fie nevoie ca familia să plătească ceva. O altă vină ar fi a pacientului care şi-a suflat nasul deşi medicul l-a sfătuit să nu o facă. În încheierea audierii, Teofil a concluzionat că hemoragia cerebrală pe care a suferit-o pacientul nu avea legătură cu operaţia efectuată de dânsul.

“A continuat tratamentul pe care l-am prescris eu. Lucrurile au evoluat bine. În ziua a15-a a făcut febră şi i s-a administrat antibiotice iar după şi-a revenit. În ziua 30 a făcut hemoragie cerebrală care nu are legătură cu operaţia, care intervine după vârsta de 45 de ani pe fondul de diabet zaharat. Nu am făcut intervenţia cu sinusuri şi nu aveau relevanţă bolile pacientului raportate la intervenţia efectuată de mine. Tot obiectivul lor a fost să ia 200.000 de euro”, a mai declarat Teofil Pop.

Daniela Bizo: Poziţia lui Teofil Pop este sfântă

Un episod asemănător cu cele precedente a avut loc şi de această dată, când avocata părţii vătămate, Daniela Bizo i-a adresat inculpatului nişte întrebări la care nu a primit niciun răspuns. Judecătoarea Ioana Morar a respins întrebările, motivând că întrebările avocatei Daniela Bizo au fost deja clarificate din declaraţiile lui Teofil Pop.

Una dintre întrebări era următoarea: „Dacă dânsul a plătit consultaţia cum îşi explică faptul că familia pacientului deţine factura?”, iar cea de-a doua a fost: „În urma decesului o asistentă din cadrul clinicii Interservisan a sunat familia şi a dorit să restituie familiei contra valoarea operaţiei?”. Prin aceste întrebări, avocata Daniela Bizo a vrut să scoată în evidenţă nesinceritatea lui Teofil Pop.

Avocata părţii vătămate s-a enervat pentru că i s-a respins întrebările şi a declarant că în toate aceste procese poziţia lui Teofil Pop este sfântă şi nici măcar la întrebări nu se răspunde.

“În toate aceste procese, poziţia domnului Pop Teofil este sfântă. Văd că nu se audiază alte persoane, dacă dânsul spune ”nu”, înseamnă că aşa este. Nici măcar la întrebări nu se răspunde. Nu mai am nicio întrebare”, a declarat Daniela Bizo.

Avocatul lui Teofil Pop a intervenit şi el în momentul în care avocata părţii vătămate a pus întrebările, susţinând ca n-au relevanţă întrebările. Atmosfera s-a “încins” în sală, judecătoarea ameninţându-i că îi va amenda pe amândoi dacă mai intervin.

Procesul este amânat la nesfârşit

Procurorul Anca Lazăr i-a adresat lui Teofil Pop mai multe întrebări, una dintre ele fiind: “De ce nu s-a efectuat examenul CT postoperatoriu?”, la care inculpatul a răspuns că nu a considerat că ar fi necesar. Procurorul a mai întrebat dacă inculpatul a fost sancţionat de către Comisia Medicilor din Romania. La această întrebare Teofil Pop a răspuns că pentru liniştea tuturor a primit un avertisment.

„La Colegiul Medicilor m-a chemat preşedintele şi mi-a spus că pentru liniştea tuturor o să-mi dea un avertisment. Colegiul Medicilor din Cluj mi-a dat un avertisment pentru acest caz. Nu am mai fost sancţionat niciodată de Colegiul Medicilor”, a declarat Teofil Pop.

Întrebat de judecătoarea Ioana Morar dacă ştia de efectuarea autopsiei şi dacă a fost chemat să asiste, Teofil Pop s-a cam contrazis în declaraţii, ba a ştiut, ba n-a ştiut.

“Ştiu că s-a făcut autopsie, am fost chemat de către doamna doctor Petrescu. (..) Nu am asistat la autopsie. Eu nu am ştiut de nicio autopsie, însă ştiu că s-a efectuat.”, a spus Teofil Pop.

Procurorul Anca Lazăr a cerut reaudierea părţii civile şi a martorilor. Avocata părţii vătămate, Daniela Bizo nu s-a opus audierii, ba chiar a ţinut să menţioneze că în faţa Instanţei nu a fost adusă nicio declaraţie cu excepţia celei a lui Teofil Pop, deşi aceasta a solicitat audierea anumitor persoane. Solicitarea avocatei a fost de a se analiza în ce măsură pot fi aceste persoane audiate.

După cum era de aşteptat avocatul lui Teofil Pop s-a opus şi a cerut probatoriul, însă procurorul Anca Lazăr a respins cererile de probaţiune ale avocatului ce îl reprezenta pe Teofil. Procurorul a solicitat rejudecarea si a susţinut ceea ce a zis avocata Dana Bizo. Avocatul inculpatului s-a “ofticat” şi a declarat că: ”Doamnele s-au unit împotriva mea”.

Soluţia dată de judecătoarea Ioana Morar şi Lucian Mihăiţă a fost de rejudecare a cauzei.

“După deliberare, având în vedere opiniile minorităţilor, am propus pentru deliberare cu privire la soluţia solicitată de către Parchet şi Partea Civilă, rejudecarea cauzei. În vederea constituirii completului de divergenţă în concordanţă cu dispoziţiile legale şi pentru ca judecătorul să studieze dosarul ca să putem delibera, dispune reluarea dezbaterilor din motive de divergenţă pentru data de 5 iunie, marţi, ora 12”, a hotărât instanţa.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here