Ultimele hotarari NATO
Recenta intalnire de la Chicago a statelor NATO ne-a adus cateva certitudini. Enunţ principalele hotarari:
– Afganii nu vor fi abandonaţi deoarece, chiar daca trupele NATO vor fi retrase pana la sfarşitul anului 2014, se va continua asistenţa militara. In viitor, pe langa instruirea forţelor proprii de auto-aparare, se va pune accent şi pe dezvoltarea economica, sociala şi culturala a acestei ţari, una din cele mai sarace din lume, dar care a fost o nuca tare pentru orice trupe straine ce s-au gasit pe teritoriul acesteia.
– S-a oficializat prima faza a scutului anti-racheta.
– Ţarile NATO nu vor interveni militar in Siria.
Sa le luam pe rand. Lumea civilizata nu poate sa accepte ca Afganistanul sa recada intr-un Ev Mediu intunecat. Marii riguroşi in aplicarea legilor Islamului nu se jeneaza deloc sa protejeze cultura macului pentru a obţine narcotice prin care sa finanţeze achiziţionarea de arme. N-au suportat nici existenţa unor statui ale lui Buddha, pe care le-au dinamitat. Acum, talibanii ataca şcolile cu arme şi otravuri, numai pentru ca invaţa fete, ca nu cumva acestea sa ştie sa citeasca şi sa scrie, depaşindu-şi astfel condiţia de simple obiecte. O sa se spuna: ce cautam noi, romanii, acolo, iar daca avem şi pierderi umane, pe cei care sunt pe teatrele de operaţiuni nu i-a obligat nimeni sa ajunga in Kandahar. Este adevarat acest lucru, dar a explica astfel prezenţa combatanţilor romani este un punct de vedere primitiv, daca nu cumva cinic. Libertatea este indivizibila. Daca NATO pierde razboiul din Afganistan, nicio ţara din lume nu este la adapost de terorismul violent. Sa ne gandim ce s-a intamplat recent in Yemen, in care, in urma unui atentat sinucigaş, aproape 100 de persoane au fost ucise. Nu incetez sa repet: fanatismul este principala primejdie care ameninţa mapamondul.
In legatura cu scutul anti-racheta, care-i priveşte şi pe romani, mi se pare evident ca nimeni nu doreşte sa-i provoace pe ruşi şi pe conducatorul lor, „prorectorul” Vladimir Putin, atat de admirat de un ministru al nostru. De altfel, Rusia a manifestat un constant interes pentru romani, inca de pe vremea lui Petru cel Mare, şi apoi prin Imparateasa Ecaterina, care dorea o Dacie in subordine, şi pana la ţarii care au dorit sa ne imbraţişeze cat mai strans. Nu se poate accepta insa ca ceea ce nu li s-a permis ruşilor inca din ultima vreme a comuniştilor, adica sa ne dicteze politica externa, sa se accepte acum, cand sunt mult mai slabi, atat din punct de vedere militar, cat şi economic, decat fosta Uniune Sovietica. Nu inseamna insa ca nu ar trebui sa ne straduim in continuare sa amelioram relaţiile economice şi culturale. Pe langa faptul ca Rusia este o mare piaţa pentru produsele noastre şi are resurse energetice care ne vor interesa pentru lunga bucata de vreme, aceasta ţara poate sa fie mandra pentru ca poseda o cultura copleşitoare. Pentru a exista o colaborare cat de cat consistenta este nevoie ca ambii parteneri sa doreasca acest lucru. Pana acum nu s-a vazut o reciprocitate din partea Federaţiei Ruse sa intreţina cu noi relaţii mai bune. Dimpotriva, accentueaza tendinţele separatiste ale Tiraspolului, unde se gasesc trupe ruseşti, şi au numit acolo un inalt demnitar, pe vicepremierul Rogozin. Aşa ca este foarte bine ca avem relaţii excelente cu americanii, o expresie a acesteia fiind baza de la Deveselu.
Şi, in fine, consider ca este foarte bine ca cele 28 de state NATO nu vor interveni militar in Siria pentru a-l rasturna pe Bashar Al-Asad. Opoziţia faţa de el este nu numai eterogena, dar şi divizata. Principala forţa a acesteia o reprezinta fraţii musulmani şi nu ştiu cu ce ar servi democraţia inlocuirea unui dictator, mai mult sau mai puţin laic, care tolereaza diversitatea religioasa, cu nişte fanatici care se bucura de sprijinul Arabiei Saudite, ţara pe teritoriul careia nu exista nici un locaş de cult in afara celor musulmane. Intervenţia militara in Libia a demonstrat ca a sprijini duşmanul unui dictator nu inseamna mai multa libertate pentru populaţie, ci anarhie, ce nu poate fi controlata şi tendinţe centrifuge.
24.05.2012
Adrian Man