Nemulţumitului i se ia darul, dar se pare că acest caz nu se aplică şi în cazul Nisco Invest, dezvoltatorul proiectului Akademia Center de pe strada Victor Babeş din Cluj-Napoca. Chiar dacă proiectul trebuia finalizat deja, acesta este deabia la stadiul iniţial. Consiliul Judeţean le-a dat încă o şansă să construiască mall-ul din centrul Clujului în următoarele 30 de luni. Cu toate acestea, “nemulţumitul” de Dan Călin Nistor, a primit un bonus care îl va avea în continuare. În societatea cotidiană, “dreptatea”  este de partea celor nemulţumiţi

Consiliul Judeţean Cluj este îngăduitor cu Nisco Invest, patronul Akademiei  Center. Cu toate acestea, patronul, Dan Călin Nistor, nu a fost mulţumit chiar dacă i-a fost prelungită perioada în care poate construi mall-ul de pe strada Victor Babeş cu încă 30 de luni. Astel, deşi construcţia trebuia finalizată în primul trimestru al anului 2011, lucrările nu au mai înaintat de câţiva ani. Cu toate acestea, consilierii judeţeni au aprobat săptămâna trecută un act adiţional la contractul iniţial. Chiar dacă preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a susţinut iniţial că nu îi va prelungi contractul investitorului, lucrul acesta s-a întâmplat chiar săptămâna trecută. Deşi reporterii Gazetei de Cluj au cerut atât la reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, cât şi la membrii comisiei care au verificat contractele firmei Nisco Invest, aceştia “ne-au plimbat de la Ana la Caiafa.”  Membrii comisiei au solicitat să le fie puse la dispoziţie toate documentele care privesc acest contract de concesiune, în mod suplimentar solicitând de la S.C. Nisco SRL următoarele documente: Graficul de desfăşurare a execuţiei lucrărilor de investiţii; Termenul de obţinere a finanţării necesară continuării lucrărilor; Termenul de eliberare a amplasamentului (de către subcontractorul S.C. Soil Tech în favoarea căruia s-a insituit un drept de retenţie asupra imobilului teren ce face obiectul contractului de concesiune 633/2006); Termenul general de realizare a investiţiei; Certificatul fiscal; Bilanţul la 31.12.2009;Balanţa lunii februarie 2010. Niciunul dintre acestea nu au fost puse la dispoziţia presei.

Noile termene, mai indulgente

Termenele noului act adiţional prevăd că Sc Nisco Invest va avea 8 luni pentru a relua în posesie amplasamentul, iar pentru obţinerea finanţării au la dispoziţiei 10 luni, pentru demararea lucrărilor încă 10 luni, iar termenul maxim de finalizare a investiţiei este de 30 de luni.  Cel mai probabil, oficialii de la Nisco vor cere un credit de la BCR.

Alte declaratii

Preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe,  a declarat anul trecut pentru Gazeta de Cluj că unul dintre punctele cheie ale licitaţie a fost termenul de predare, astfel încât prelungirea acestuia nu este acceptată de reprezentanţii CJ Cluj. Cu toate acestea, între timp s-a răzgândit. “Din punct de vedere al raporturilor contractuale dintre noi şi Nisco Invest, am primit o solicitare din partea acestora de a prelungi perioada de începere şi finalizare a lucrărilor şi de modificare a unor clauze contractuale, iar noi le-am răspuns că este în afara contractului de bază, ca atare am respins solicitarea lor”, a declarat iniţial Alin Tişe.

Cine-a pus „mall-ul” în drum?

Încă de acum patru ani, Gazeta de Cluj v-a prezentat neregulile licitaţiei prin intermediul căreia Nisco Invest a câştigat terenul pentru construirea Akademia center. Dacă în 2005, la începutul concesiunii, destinaţia era construirea unei parcări şi a unui heliport în curtea spitalului de pneumoftiziologie “Leon Daniello” situat pe strada Victor Babeş, ulterior parcarea s-a “transformat” în mall, iar heliportul, care, iniţial, a fost o condiţie de departajare între societăţile care au participat la licitaţie, a dispărut. O licitaţie cu cântec, marca CJ Cluj Nicoara, care a decis că zona în care se situeaza majoritatea spitalelor clujene este propice pentru a se construi un mall şi un parking de 300 de locuri. În contrapondere, o altă societate care a dorit să se înscrie la licitaţie a propus ca pe respectivul amplasament să realizeze un centru de dializă, însă, aşa cum au reclamat reprezentanţii societăţii respective, a existat suspiciunea că licitaţia a fost una cu dedicaţie. După ce a câştigat licitaţia pentru concesionarea terenului din zona Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, societatea Nisco Invest a mai primit “cadou” din partea CJ Cluj încă un teren de aproximativ 3.000 mp, pe care intenţionează să construiască un parking. La momentul cu pricina, nu s-a găsit nicio explicaţie pentru care nu s-a organizat o nouă licitaţie pentru terenul adiţional, în suprafaţa de 3.000 de metri pătraţi. Membri Consiliului Judeţean Cluj au afirmat, la momentul respectiv, că nu este vorba de un “dar” făcut societăţii Nisco Invest, ci doar de o extindere a contractului de concesionare, care, iniţial, a fost întocmit greşit de către Direcţia Tehnică de Urbanism. Cu toate acestea, arhitectul judeţului din acea perioadă, Radu Spânu, afirma că cererea reprezentanţilor de la SC Nisco Invest SRL este îndreptăţită, întrucât aceştia au descoperit că terenul pe care l-au primit iniţial nu le este suficient pentru investiţie. Extinderea celor de la Nisco a costat CJ Cluj o parcelă suplimentară de 2979,67 mp.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.