Peste câteva luni se vor împlini patru ani de la preluarea funcției de director al SRI de către fostul deputat și ministru liberal Eduard Hellvig. Nu am împărtășit entuziasmul celor care îl proslăveau drept un mare reformator, îmblânzitor sau umanizator al principalului serviciu secret din România, dar am crezut că directorul Helwig încearcă să aducă SRI în matca sa legală și normală. După Hotărârea Curții Constituționale care a fisurat Binomul SRI-DNA, Helwig a retras SRI din combinațiile infralegale sau nelegale cu DNA, în care îl băgaseră predecesorul său George Maior și primul adjunct de tristă amintire Florian Coldea. Aparent cel puțin, pentru că devoalarea recentă a protocolului declasificat încheiat de SRI cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2016, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.6/2016, adoptată de Guvernul Dacian Cioloș, la propunerea ministrului de justiție Raluca Prună, la elaborarea căreia SRI a fost inițiator și catalizator în ceea ce privește conferirea de atribuții de organ de cercetare penală, ridică unele semne de întrebare asupra bunelor intenții sau a capacității de control a lui Helwig asupra serviciului, scrie cotidianul.ro.

De la marea epurare din 2016…

Deși formal mai are puțin peste un an din mandatul de director, având în vedere că realegerea președintelui Klaus Iohannis stă sub semnul incertitudinii, Eduard Helwig nu a reușit să curețe SRI de toți discipolii importanți ai generalului Florian Coldea, care a fost cel mai longeviv dar și cel mai nociv șef operativ al serviciului (2005-2017). Debarasarea de Coldea și de oamenii săi s-a înfăptuit greoi, durând peste așteptări, și nefiind finalizată pe deplin. Trecerea în rezervă și înlocuirea din funcție a generalului Coldea a avut loc abia în ianuarie 2017, după aproape doi ani de la instalarea în funcția de director al SRI al lui Eduard Helwig, în urma dezvăluirilor compromițătoare ale fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, care s-a aflat ani buni în siajul acestuia și al lui George Maior. Prima epurare serioasă a oamenilor de încredere ai tandemului Maior-Coldea a avut loc în vara anului 2016, după circa un an și jumătate de la preluarea funcției. Atunci, în perioada iunie-iulie, au fost trecuți în rezervă 16 generali care au făcut parte din rețeaua generalului Coldea, dintre care cei mai importanți au fost: Dumitru Cocoru și Ion Grosu (foști adjuncți ai directorului SRI), Sorin Gabriel Cozma (șeful Direcției pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului, anterior șeful Direcției de Securitate Economică), Elena Istode (șefa Direcției de Securitate Economică), Emilia Posastiuc (șefa Centrului pentru Surse Deschise), Adrian Popescu, Gheorghe Puiu, Marius Stoica (foști șefi de unități și diviziuni). Trecerea în rezervă a zece din acești generali într-o singură zi (30 iulie 2016) a fost considerată drept o lovitură de forță a directorului Helwig și a președintelui Iohannis pentru a face ordine în SRI.

Aceste schimbări nu au afectat buna funcționare a serviciului, dovedindu-se încă o dată că nu există oameni de neînlocuit. Majoritatea acestora nici nu au demonstrat capabilități profesionale deosebite și este de mirare că au putut fi promovați în asemenea funcții de tandemul Maior-Coldea, care se lăuda că a reformat și chiar a revoluționat SRI. Generalul Sorin Cozma a fost un inginer ratat, care a fost racolat și promovat în SRI grație relației de rudenie a fostei sale soții cu primul director al serviciului, Virgil Măgureanu. Generăleasa Emilia Posastiuc și-a început cariera ca subofițer de Securitate, fiind avansată până la Revoluție la gradul de plutonier. Iar generăleasa Elena Istode, poreclită Anaconda, a fost racolată după 1989 după ce s-a remarcat drept o secretară focoasă la un sindicat din provincie (Giurgiu), numai generalii Cozma și Coldea văzând în ea o Mata Hari de Dâmbovița.

Tot în vara anului 2016 a fost schimbat din fruntea Direcției Juridice a SRI contestatul general Dumitru Dumbravă, supervizorul (și devoalatorul din lăudăroșenie) „câmpului tactic” din justiție. Racolat de SRI din postura de procuror, după ce și-a încheiat stagiatura, generalul Dumbravă a fost brațul lung al generalului Coldea ocupându-se, în principal, de instruirea magistraților în domeniul mandatelor de interceptare, inclusiv pe siguranță națională, de identificare a culoarelor favorabile din justiție și de transmitere a ordinelor din justiție (anchetare sau condamnare) către procurorii și judecătorii vasalizați. Generalul cu nume forestier a fost implicat și în elaborarea proiectelor celor trei legi Big Brother (privind retenția datelor, cartelele preplătite și siguranța cibernetică), rămânând în anale drept autorul năstrușnicei idei (din fericire, nematerializată) privind introducerea obligativității deținerii unui permis de conducere (navigare) pe calculator. Spre deosebire de ceilalți, Dumbravă nu a fost trecut însă atunci în rezervă, ci a fost numit șeful Direcției Secretariat General, fapt ce poate fi considerat drept o promovare, funcția de secretar general fiind a șasea în nomenclatorul SRI, după director prim-adjunct, și trei adjuncți.

…la misterioasa demitere a generalilor Dumbravă și Căpșună

Săptămâna trecută am aflat cu surprindere de pe site-ul Președinției României că i-a sunat ceasul în SRI și generalului Dumitru Dumbravă, acesta fiind trecut în rezervă de președintele Iohannis. În aceeași zi a mai fost trecut în rezervă un alt general care a fost foarte apropiat de Coldea, Dan Valentin Căpșună. După destituirea lui Coldea, numele lui Căpșună a fost vehiculat ca posibil înlocuitor al acestuia, fiind lansată chiar o intoxicare că acesta ar fi fost un opozant al fostului prim-adjunct. Totalmente fals, pentru că acest Căpșună a făcut parte din prima rețea pe care și-a constituit-o Coldea după ce a preluat funcția de prim-adjunct al directorului SRI în 2005. Căpșună a fost coleg de an și de cameră cu Coldea la Academia Națională de Informații. Fostul prim-adjunct l-a promovat șef al Direcției de Contrainformații și apoi șef al unității care se ocupa cu ofițerii deplin conspirați ai SRI. În a doua parte a anului 2016, după trecerea în rezervă a vestitei generălese Anaconda, Căpșună a fost numit șef al Direcției de Securitate Economică, funcție pe care o deținea la trecerea în rezervă.

Eliminarea din SRI a generalilor Dumbravă și Căpșună s-a produs într-o liniște totală, aproape misterioasă. SRI nu a oferit nicio explicație, nu a dat niciun comunicat și nu a zis nici pâs oamenilor săi din presă. Așa cum am arătat, informația a apărut doar pe site-ul Președinției, la rubrica decrete semnate de președintele Klaus Iohannis. Vestea a dat naștere la tot felul de speculații, mai ales că Dumbravă a fost trecut în rezervă fără să primească o stea de general în plus, așa cum era uzanța și cum a primit Căpșună. Majoritatea speculațiilor țin de devoalarea de către Darius Vâlcov, prietenul asumat al președintelui Liviu Dragnea și consilierul premierului Viorica Dăncilă, a celor două protocoale încheiate de SRI cu Parchetul General în decembrie 2016, sub directoratul lui Helwig. O ipoteză interesantă și verosimilă a lansat în spațiul mediatic jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob. Potrivit acestuia, este posibil ca generalii Dumbravă și Căpșună să fi furnizat informații către PSD și Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul generalului Coldea, despre care se vehiculează tot mai frecvent și mai insistent că l-ar consilia pe Liviu Dragnea, pentru a contracara anumite manipulări și diversiuni de la mitingul din 10 august, de care SRI nu ar fi fost străin. Secretomania conducerii SRI este de neînțeles, mai ales după ce, într-un discurs ținut toamna trecută la Universitatea de Vest din Timișoara, directorul Helwig s-a declarat adept al valorilor societății deschise, așa cum sunt ele descrise de Karl Popper și Hannah Arendt (filozofi care întâmplător l-au inspirat și pe miliardarul american George Soros cu conceptele și practicile sale de societate deschisă).

Ciocârlan rămâne în cuibușorul său de nebunii

SRI nu s-a eliberat totuși de toți oamenii generalului Coldea. A rămas în funcție generalul Viorel Voinescu, pe care Eduard Helwig l-a moștenit ca adjunct pe probleme de logistică. Întrucât acesta deține o funcție oarecum mai periferică, ultimul mohican al generalului Coldea este considerat generalul Adrian Ciocârlan, care deține tot o funcție de adjunct al directorului SRI, dar pe probleme de natură operativă. Și Ciocârlan i-a fost coleg de an lui Coldea la Academia Națională de Informații. Grație lui Coldea, Ciocărlan a deținut funcții de conducere în Direcția de Contrainformații, a fost promovat șef al Direcției SRI București (în locul colonelului Vasile Cămărăscu, un alt fost coleg de an și de cameră) și șef al Direcției pentru Apărarea Constituției, taman în perioada de aur a Binomului SRI-DNA, care coincide cu primul mandat al Laurei Codruța Kovesi de procuror șef al DNA (2013-2016). În această perioadă, Coldea l-a folosit pe Ciocârlan ca om de legătură cu DNA. Cu ocazia marii epurări din iulie 2016, generalul Ciocârlan a fost promovat, tot grație lui Coldea, care era încă prim-adjunct, în funcția de adjunct al directorului SRI. În această funcție, Ciocârlan a coordonat și coordonează Direcția Juridică, care s-a ocupat cu treburile murdare din justiție, și Departamentul Tehnic, care s-a ocupat cu interceptările legale și ilegale (departament în care l-a promovat șef pe un fin de-al său, colonelul Sorin Epure). Nu este lipsit de interes faptul că, în iarna anului 2017, după demiterea generalului Coldea, numele generalului Ciocârlan a fost primul vehiculat ca posibil succesor al acestuia.

Conform unor surse din SRI, atât înainte cât și după debarasarea de Coldea, generalul Adrian Ciocârlan a dovedit exces de zel și a transmis, inclusiv cu ocazia videoconferințelor, subalternilor săi de la centru și din județe următorul ordin de inspirație leninistă și cu rezonanță stahanovistă (citez textual): „Racolați, racolați, racolați denunțători pentru DNA!”. Ceea ce înseamnă că, alături de generalul Dumbravă, generalul cu nume păsăresc a fost principalul colaborator și complice al generalului Coldea în subminarea statului de drept, prin aservirea și deturnarea justiției și prin încălcarea cu cizmele a unor drepturi și libertăți fundamentale. Cu toate acestea, directorul Helwig îl menține în funcție și-l ține aproape. Oare de ce nu îl zboară și pe Ciocârlan din cuibușorul său de la SRI? Este chiar de neînlocuit acest demn și fidel urmaș al generalului Coldea?

Material preluat de pe cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.