Raderele fixe de pe tronsonul Cluj-Napoca – Huedin, ultimul tun liberal în judet. Contractele cu primariile sunt ilegale. Unii dintre cei mai bogati clujeni au legaturi cu Codec SRL.

Ultimul „tun” dat de catre fosta administratie liberala a judetului se va consuma în urmatoarea perioada. Mega afacerea amplasarii camerelor de supraveghere de pe tronsonul Cluj- Napoca – Turda v-a fost prezentata în detaliu în mai multe numere ale Gazetei de Cluj. Dupa ce firma Codec a intrat puternic si în alte judete ale tarii, pe acelasi sistem: fara licitatie, profit imens, munca putina – actionarii Codec doresc sa finalizeze afacerile la Cluj în cel mai grandios stil posibil. Astfel, în urmatoarea perioada vor începe procedurile pentru montarea unui nou set de radere pe tronsonul Cluj-Napoca –  Huedin.  Secretul reusitei celor de la Codec: relatiile apropiate ale patronilor companiei cu anumiti membri influenti ai PNL .

Codecul liberal

Dupa ce PNL a pierdut alegerile locale din judetul Cluj, e posibil ca cel putin în urmatorii patru ani, fostii „sponsori” ai liberalilor sa nu mai „pupe” nici un contract pe bani publici. Totusi, curios sau nu, în ultimele zile ale fostei administratii judetene, s-a decis ca una din firmele de casa ale PNL, mai precis Codec SRL, sa instaleze celebrele sale radare fixe pe tronsonul Cluj-Napoca – Huedin. Dupa ce respectiva firma a câstigat, fara licitatie, dreptul de a monta radarele fixe pe tronsonul Cluj-Napoca – Turda, acum s-a considerat ca tot aceasta firma este cea mai indicata sa le monteze si pe tronsonul Cluj-Huedin. Mai precis, Codec va monta sapte radare în raza localitatilor Dumbrava, Gilau si Floresti. Asta în conditiile în care firma asigura doar suportul logistic necesar, reprezentând aparatele de radar plus infrastructura de la „baza”. În schimbul acestor servicii, Codec SRL primeste nu mai putin de 59 % din încasarile din amenzile date de catre Politia româna în urma abaterilor de la regulile de circulatie sesizate de catre respectivele radare. Câstigul firmei clujene este unul „serios”, în conditiile în care amenzile medii pe care le politia le acorda pentru infractiunile depistate cu ajutorul radarelor fixe depasesc de cele mai multe ori suma de 100 de lei.     

Confirmarea

Conform purtatorului de cuvânt al Politiei Cluj, Raluca Seucan, respectivele radare vor fi amplasate de catre aceeasi firma care a amplasat radarele pe tronsonul Cluj-Turda. „În momentul de fata se stabilesc ultimele detalii pentru ca respectivele radare sa fie montate. Conform protocolului stabilit, primariile de pe raza comunelor în care se vor instala radarele fixe vor avea datoria de a stabili exact termenii contractului cu societatea Codec. Noi doar primim pozele si aplicam sanctiunile de rigoare”, a declarat Seucan.

Ilegal

Totusi, problema este ca afacerile Codec în Cluj au intrat în vizorul Agentiei Nationale de Reglementare a Achizitiilor Publice. Respectiva institutie a amendat primariile care au semnat protocolul cu Codec SRL pentru nerespectarea regulilor achizitiilor publice. Astfel, conform declaratiilor oficialilor ANRAP, contractul cu Codec este unul ilegal, primariile nerespectând procedurile specifice. Adica, oficialii respectivei institutii au afirmat ca primariile trebuiau sa organizeze o licitatie, sa întocmeasca un caiet de sarcini, sa astepte mai multi ofertanta si numai apoi sa încredinteze acest serviciu unei societati anume. Problema este ca niciuna din primarii nu au facut acest lucru. Mai mult decât atât, contractul este în asa fel facut, încât Codec SA sa obtina  cele mai multe beneficii. Astfel, este curios faptul ca în conditiile în care respectiva societate pune la dispozitie doar logistica, ea obtine 49 % din încasari, adica o suma fabuloasa, fara prea multa munca. Totusi, în conditiile în care ANRAP a considerat ca nu s-a respectat procedura, în mod normal contractele dintre primarii si Codec ar trebui reziliate de drept, iar primariile sa organizeze licitatii transparente pentru concesionarea acestui serviciu.

Grupurile de influenta

Firma clujeana Codec este una din societatile de casa ale PNL Cluj, patronii sai fiind apropiati ai presedintelui PNL Cluj, Marius Nicoara. SC Codec SRL face parte dintr-un grup de firme (Codec Electronics Prod SRL, Codec Internet SRL si SC Codec SRL) care au ca obiect de activitate promovarea de servicii în industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii. Actionariatul acestor firme este format în exclusivitate din cei mai bogati clujeni care au avut actiuni în cadrul Astral si, momentan, principalul lor obiect de activitate se regaseste în cadrul afacerilor imobiliare sau finante. Sorin Ghite este unul dintre acesti actionari. Pâna la vânzarea Astral Telecom, Ghite a fost presedintele Consiliului de Administratie. El mai este actionar la Banca Transilvania, unde detine 1%, având interese în cadrul grupului financiar IMO Finance. Un alt beneficiar al amenzilor primite de vitezomani este Dan Pop Baldi, unul dintre fondatorii companiei de telecomunicatii Astral Telecom. Acesta este asociat cu Bela Urasi si cu Valentin Nicola, de asemenea actionari în cadrul SC Codec, într-un proiect imobiliar dezvoltat în centrul orasului Cluj-Napoca. Acesta activeaza în domeniul afacerilor imobiliare prin compania sa, Terimob Invest, achizitionând cladirea de birouri City Business Center din Cluj-Napoca, administrata de catre Target Investments. La SC Codec mai este actionar si Valentin Nicola, tot fondator al TV Cablu (Astral). Si el este implicat în IMO Finance, Banca Transilvania si în alte investitii imobiliare în Cluj si Bucuresti. Averea lui este estimata la circa 55 milioane de dolari. Bela Urasi, un alt “proprietar” al camerelor de monitorizare a circulatiei este actionar în cadrul a doua firme de constructii si la Banca Transilvania. În sectorul imobiliar dezvolta proiecte împreuna cu Valentin Nicola si Nicolae Dan Pop Baldi. Urasi mai detine actiuni la alte doua firme de constructii, dar si la IMO Finance.

Codec se cere în Mures

Respectând reteta aplicata în Cluj, dar si în alte judete din tara, firma clujeana Codec, vrea sa acapareze si Muresul. Purtatorul de cuvânt al IPJ Mures, Livia Popa, a confirmat ca au existat “discutii avansate” între institutia pe care o reprezinta si firma Codec în vederea montarii unor radare fixe în judetul Mures. Daca autoritatile muresene vor bate palma cu Codec, asa cum s-a întâmplat si la Cluj, deci fara a exista o licitatie în prealabil, cel mai probabil, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice va aplica amenzi si în Mures. Din pacate, reprezentantul IPJ Mures nu avea cunostinta de scandalul de la Cluj, unde societatea respectiva încaseaza 49% din cuantumul amenzilor.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.