Dupa alegerea noilor decani si prodecani din 5 februarie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” se pregateste si de votarea unui nou rector. Marius Bojita, actualul rector, îsi va încheia cel de-al doilea mandat si nu va mai putea candida, înca o data, pentru aceasta functie. În februarie 2004, Bojita promitea la începutul celui de al II-lea mandat al sau în functia de rector al UMF ca va încerca sa dezvolte universitatea, sa îi consolideze durabilitatea, sa o mentina în topul universitatilor românesti si de a o implica în comunitate. Ceea ce a si reusit.
Marius Bojita a condus opt ani universitatea, timp în care a reusit sa îsi îndeplineasca majoritatea obiectivelor propuse în 2004. Sub conducerea sa, institutia a reusit sa se implice în viata comunitatii si sa colaboreze eficient cu celelalte universitati din Cluj. El a condus Colegiul Academic si a transformat radical învatamântul cu profil medical, renuntând la rigiditatea binecunoscuta si mizând pe deschidere catre nou si pe cresterea eficientei studiului.
Noile locomotive UMF
Noii decani, alesi în primele zile ale lunii februarie, si-au propus „revolutionarea” totala a Universitatii în urmatorii patru ani. Astfel Anca Buzoianu, noul decan al Facultatii de Medicina promite transformarea institutiei din cadrul UMF Cluj „în facultatea de profil cu cea mai înalta recunoastere din România”. Aceasta are în prezent 2.909 studenti si 553 de cadre didactice si dspune de o baza materiala care creeaza premizele unei evolutii pozitive în perioada 2008-2012. Buzoianu îsi propune ca în timpul acestui mandat sa se implice în rezolvarea unor probleme, considerate ca fiind „puncte slabe”, cum ar fi comunicarea dintre facultatea clujeana si celelalte cu acelasi profil din România, implicarea insuficienta a unor cadre didactice în procesul de reforma curiculara si comunicarea la nivel administrativ si cea dintre cadrele didactice si studenti.
Conf. Dr. Alin Serbanescu, proaspatul decan al Facultatii de Medicina Dentara, îsi propune prin palnul prezentat pe 21 ianuarie, orientarea studiului catre latura practica, aplicarea efectiva a descentralizarii veniturilor proprii si a fondurilor bugetare alocate de MECT, organizarea de activitati generatoare de venituri proprii ale facultatii, stimularea stabilirii unor relatii de parteneriat strategic cu firme de prestigiu din tara si din strainatate interesate în dotarea unor laboratoare, retehnologizarea facultatii etc.”.
Facultatea de Farmacie, sub conducerea Feliciei Loghin, va miza pe deschidere informationala fata de studenti si pe îmbunatatirea, revizuirea si modernizarea permanenta a programelor analitice si orientarea studiului spre problemele practicii reale. Prin programul sau, proaspatul decan promite ca va reevalua rolul, pozitia si ponderea disciplinelor medicale si ca va sprijini si chiar încuraja publicarea rezultatelor cercetarilor, în special în reviste de specialitate, si va încerca sa mareasca numarul conducatorilor de doctorate, de doctoranzi si de cercetatori. Ea propune facultatii sa se orienteze catre încheierea de contracte de cercetare cu diferiti beneficiari.
Dorin Farcau, îsi propune pentru nou-înfiintata Facultate de Asistenti Medicali si Moase, reorganizarea aparatului managerial si administrativ, prin colaborarea cu Facultatea de Medicina., în prima faza. El a mentionat ca pâna în anul urmator, când va fi dat în folosinta un nou sediu, cursurile facultatii pe care o conduce începând din 5 februarie, se vor desfasura tot în spatiile puse la dispozitie de institutia-mama. Sub conducerea sa facultatea va trebui sa realizeze un buget real si sa tinda spre autonomia finaciara si institutionala. Farcau va avea greua misiune de a organiza facultatea, prin perfectionarea examenelor de admitere, respectiv licenta si a ariilor curriculare. El porneste cu un oarecare deficit de cadre didactice si lacune în ceea ce priveste organizarea catedrelor si îsi propune sa acopere golurile existente.
O alta facultate noua, cea de Stiinte Pentru Sanatate va fi condusa, timp de patru ani, de catre conf.dr. Dafin Muresanu. Acesta mizeaza pe „o politica manageriala activa, cu asumarea responsabilitatilor legate de actul managerial si, în acelasi timp implicarea tuturor”. Un punct tare al programului managerial a lui Muresanu este cel al promovarii studentilor cu rezultate deosebite, pentru a promova excelenta, evolutia profesionala, performanta didactica si stiintifica prin spijinirea promovarii rapide a celor care îndeplinesc conditiile legale. El îsi doreste sa urmareasca mai atent activitatile cadrelor didactice si a studentilor, sa realizeze o pagina Web a facultatii si sa implementeze programe de evaluare si de autoevaluare, care sa indice anual situatia în care se afla specializarile pe linii de învatamânt.
Marius Bojita- „un om care si-a facut datoria”
Actualul rector, Marius Bojita, lasa succesorului sau o universitate aflata în plina reconstructie. Acesta a condus destinele institutiei de învatamânt superior în cei mai grei opt ani din istoria sa. În aceasta perioada, Universitatea a fost nevoita sa se adapteze noilor cerinte europene, sa accepte si sa implementeze prevederile Declaratiei de la Bologna, sa reconfigureze ariile curriculare si programa de învatamânt si sa regândeasca catedrele si forma de verificare a studentilor. În perioada rectoratului lui Marius Bojita au fost introduse creditele, modulele, joint-urile si o serie de noi materii. Au fost înfiintate anul trecut înca doua facultasi, cea de Asistenti Medicali si Moase si cea de Stiinte pentru Sanatate. Tot în ultimii ani universitatilor li s-a cerut sa abandoneze mediul exclusiv academic si sa se orienteze catre stiintele aplicate si sa se implice efectiv în comunitatile locale. Reforma învatamântului a condus la cresterea nebanuita a numarului de studenti si la gestionarea într-o noua maniera a fondurilor alocate universitatilor.
Marius Bojita s-a abtinut sa faca declaratii pe marginea activitatii sale din acesti ani. „Sa judece Universitatea ce am facut în acest timp, nu eu. Pot spune doar ca tot acest timp a fost o perioada grea, dar, în acelasi timp, o perioada de normalitate”, a declarat actualul rector. El a afirmat ca în anii în care a avut frâiele institutiei a avut multe de facut si ca integrarea în Uniunea Europeana l-a implicat si i-a creat greutati, la fel ca introducerea de programe de învatamânt analitice si a curriculelor. Desi s-a reusit sa se treaca cu bine peste aceasta perioada, el lasa mostenire viitorului rector multe de facut. El va trebui sa se ocupe de cresterea performantelor institutiei si de prestigiul acesteia. Totodata cel care îi va lua locul va trebui sa se ocupe de asigura spatiile necesare celor doua noi facultati înfiintate anul trecut si de dotarea acestora. Desi este în constructie un nou sediu pe str. Marinescu, cu un amfiteatru imens, laboratoare, etc, în sarcinile viitorului rector va intra si supravegherea terminarii lucrarilor si utilarea cladirii.
Bojita a afirmat ca „ ceea ce s-a facut nu e doar meritul meu, ci a întregii echipe. Am considerat ca Universitatea trebuie sa fie o locomotiva pentru întreaga comunitate, ca trebuie sa se implice în viata societatii, ca trebuie sa faca ceva pentru aceasta”. Astfel el a fost unul dintre promotorii Uniunii Universitatilor Clujene, prima structura de gen din România. El a condus Uniunea si a reusit prin aceasta sa organizeze Universitaria, împreuna cu Expo Transilvania si aniversarea a 80 de ani de învatamânt superior românesc.
Cu toate acestea, Marius Bojita declara, la finalul mandatului, ca nu a fost decât „un om normal care si-a facut datoria pâna la capat”.
Candidati la rectorat
Joi, 14 februarie, la ora 15 erau depuse pentru rectoratul Universitatii de Medicina si Farmacie doua candidaturi, ale lui Petru A. Mircea si Constantin Ciuce. Acestia au depus, în ultimul moment, câte un plic închis care continea CV-ul si, mai ales, un proiect managerial pentru urmatorii patru ani.
Constantin Ciuce, actual prorector al UMF, s-a nascut pe 27 octombrie 1954 în localitatea Beliu din judetul Arad. Actualmente este profesor la Catedra de Chirurgie a Universitatii si specialist în microchirurgie. În CV-ul sau sunt trecute 45 de articole publicate, dintre care 2 în reviste indexate ISI, 26 în reviste nationale românesti, 5 în reviste regionale si o lucrare într-un volum al unei manifestari stiintifice din strainatate.
Pe plan profesional el a promovat pentru introducerea unor tehnici chirurgicale în domeniul chirurgiei reconstructive prin transpalnte de tesuturi, iar în calitate de membru al consiliului facultatii si senatului a pledat pentru egalitatea de sanse si de dezvoltare a întregului corp academic, în baza unei competitii reale, bazata pe principii care slujesc intereselor Universitatii. El a militat pentru elaborarea unui nou regulament de alegeri, prin care CV-ul si programul managerial al candidatilor sa fie facute publice cu sase luni înainte de data alegerilor si pentru responsabilizarea rectorului si a decanilor prin introducerea unui amendament care sa prevada obligativitatea ca acestia sa prezinte anual în fata Senatului a stadiului îndeplinirii planului strategic pe care l-au propus când au câstigat alegerile si sa asigure transparenta la nivelul managementului resurselor financiare.
Al doilea candidat pentru rectorat este prorectorul Petru Adrian Mircea este membru al CNCSIS. Medic recunoscut al Clujului, Petru Mircea este specialist în medicina interna si s-a declarat înca de la început interesat de rectorat.
Alegerea rectorului va avea loc pe 27 februarie, când se va afla care dintre cei doi candidati va lua locul Lui Marius Bojita. Desi se vorbea de un al treilea interesat, Florin Stamatian, acesta nu si-a depus plicul cu proiectul managerial pâna în 14 februarie, ultima zi de depunere a candidaturilor.
Ligia Popa