Omul de afaceri clujean Gruiță Bogdan Andrei, fost partener de afaceri cu George Coldea, vărul fostul adjunct al SRI, a fost condamnat de Tribunalul Cluj la o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani și la plata a peste 3,2 milioane de lei. Gruiță a fost acuzat în cadrul unui rechizitoriu făcut de procurorul clujean Mihaela Sfiriac de o evaziune de aproape 11 milioane de lei. Potrivit unor surse din mediul de afaceri clujean, Gruiță se ocupă de ”lichidarea” firmelor prin care s-au tras ”tunuri” iar patronii vor să scape de ele.

Omul de afaceri Bogdan Gruiță a fost condamnat la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală în dosarul de fond care s-a judecat la Tribunalul București. Soluția nu este definitivă, ea fiind atacată în apel de ANAF și de condamnatul Gruiță.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2013, Bogdan Gruiță a înregistrat în contabilitatea firmei Impact Strategic Solution opt facturi fictive în valoare totală de 10.716.282 lei care, aparent, proveneau de la SC Dual Convex Place București.

Evaziunea fiscală a fost depistată de Garda Financiară Cluj în urma unor controale încrucișate la mai multe societăți comerciale cu care SC Impact Strategic Solution, firma lui Gruiță, a avut încheiate contracte de prestări servicii.

La cererea inspectorilor ANAF, Gruiță a refuzat să pună la dispoziție documentele firmei.

În urma citațiilor primite, Gruiță a declarat că toate documentele companiei clujene au fost trimise prin poștă către off-shore-ul Dimery Corporation ca urmare a vânzării acțiunilor societății. Însă, potrivit buletinelor de expediție, actele au fost trimise după ce a avut loc primul control al fiscului. Off-shore-ul cipriot este condus de Michael Patrick Dwen și Martin Graham Samuels, doi cetățeni britanici, care sunt directori a zeci de off-shore-uri, multe dintre ele având legături de afaceri cu Rusia. În cazul Dimery Corporation, cei doi directori britanici l-au numit pe Gruiță reprezentantul Dimery în România

 

 

Fost partener de afaceri cu George Coldea, acum condamnat

Bogdan Gruiță este unul dintre foștii parteneri de afaceri de-ai lui George Coldea, vărul fostului adjunct SRI, Florian Coldea. Procurorii au deschis dosarul de cercetare pe numele lui Bogdan Gruiță tocmai din 2012, însă el a fost trimis în judecată abia după ce ”stabilitatea” fostului adjunct al SRI Florian Coldea a început să aibă de suferit.

Firma Impact Strategic Solution, care se ocupa de consultanță în afaceri, a fost înființată de George Coldea și Bogdan Gruiță în cote de 50% fiecare. În 2011, George Coldea a decis să âși lichideze majoritatea acțiunilor din această firmă. O parte a fost vândută către Bogdan Andrei Gruiță, iar un pachet mai mic a fost cesionat către SC Braton Consult SRL Cluj-Napoca, firmă controlată tot de Gruiță. Cei doi au revocat această hotărâre și au vândut toate acțiunile către compania off-shore DIMERY CORP., cu sediul în Republica Seychelles, orașul Victoria, Clădirea Oliver Maradan, la etajul 2.

Gazeta de Cluj a prezentat aspecte legate de implicarea vărului lui Coldea în afacerile medicale din România din primăvara anului trecut, iar în urma dezvăluirilor senatorul Valer Marian a făcut o interpelare care așteaptă și acum răspuns pentru că reprezentanții Ministerelor Justiției și Sănătății și-au pasat răspunsurile de la unii la alții, punând batista pe țambal.

În afacerile lui George Coldea este implicată și Lorina Sereș, soția fostului ministru al Economiei, Codruț Sereș, care a fost condamnat pentru acte de corupție în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituțiile medicale bugetate din România.

George Coldea a avut legături cu două societăți care activează în domeniul medical: Medicare Technics și Eurorad Invest, companie aflată în insolvență. Eurorad este administrată de cetățeanul german DAUS HANS JURGEN, compania fiind deținută de două firme, una din Malta, cealaltă din Ungaria (MEDITERRANEAN RADIOLOGICAL SUPPLIES LTD, acționar majoritar, și EURORAD 2002 KFT).

Vărul fostului adjunct SRI mai este acționar minoritar în cadrul firmei MEDICAL GAZPLUS SRL din București alături de compania Ginza Invest. Societatea din urmă este administrată de SERES LORINA IOANA, soția lui Codruț Sereș. Firma Ginza a devenit acționar majoritar după ce Coldea, care în 2014 deținea 90% din firmă, a vândut un pachet de acțiuni lui soției lui Sereș.

 

 

Condamnat la cinci ani de închisoare

La mijlocul lunii trecute, Tribunalul Cluj a decis, în primă instanță, condamnarea lui Bogdan Gruiță la cinci ani de închisoare în baza codului penal din 1968.

”Condamnă pe inculpatul Gruiță Bogdan Andrei, la pedepsele de: -5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 al. 1 lit. c şi al. 3 din Legea nr. 241/2005 cu art. 41 al. 2 din Codul penal din 1968 şi art. 5 C.pen. (…) interzice inculpatului ca pedeapsă complementară drepturile prevăzute de art. 64 lit. a teza II şi lit. c din Codul penal din 1968, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a fi administrator, pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii. şi 1 (un) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale în scopul împiedicării verificărilor financiare (…) constată că cel două infracţiuni sunt concurente şi contopeşte pedepsele aplicate pentru acestea, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de: 5 (cinci) ani închisoare (…) obligă pe inculpat la plata către partea civilă Statul Român prin ANAF reprezentată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Cluj a sumei de 3.286.831 lei despăgubiri civile, reprezentând TVA în sumă de 1.911.039 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.375.792 lei, precum şi a accesoriilor aferente acestei sume până la plata integrală. (…) dispune luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului până la concurenţa sumei de 3.286.831 lei, aceste dispoziţii fiind executorii. (…) obligă pe inculpat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 15.10.2018”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.

 

 

Cum s-a făcut evaziunea de aproape 11  milioane de lei

Firma Impact Strategic Solution a încheiat mai multe contracte cu diferite firma din Cluj Napoca, printre care a strecurat și opt facturi fictive în valoare de aproape 11 milioane de lei. Facturile ar  fi fost emise de firma SC Dual Convex SRL care este, de fapt, fosta firmă A&T Computers SRL din Cluj Napoca înființată de Gruiță. Omul de afaceri clujean a vândut această firmă către doi români care se ocupă de achiziția fictivă a firmelor cu probleme. Suciu Mihai este acționar la 158 de firme, iar Cercel Daniel  are 263 de firme. Cei doi sunt investigați de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar de cesiune frauduloasă. De altfel, în cadrul audierii lor ca martori, Suciu și Cercel au recunoscut faptul că au cumpărat în mod fictiv acțiunile firmei lui Gruiță.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here