Angajatul dintr-o primărie din judeţul Cluj se află într-un conflict de interese. Mai exact, la Triteni, una din firmele „abonate” la bugetul local e chiar SC DPA Trans SRL. Societatea aparţine soţiei lui Ceclan Pavel, angajat al Primăriei pe functia de coordonator al activităţii de transport.
Acelaşi Ceclan Pavel este şi verişor primar cu edilul comunei, Valer Sasa, mamele acestora fiind surori.
Gazeta de Cluj vă prezintă reţeta de „succes” prin care, ilegal, familia Ceclan obţinea bani din bugetul comunei.
Firma DPA Trans, al cărei administrator şi asociat este Ceclan Adriana, prestează activităţi de transport şi are personal detaşat în interiorul primăriei. Soţul acesteia, conform Revisal, este angajat atât la primărie cât şi la firma DPA Trans.
Cu toate acestea, Pavel Ceclan nu lucrează în orice domeniu din administraţia locală a Triteniului, ci chiar pe ramura de coordonator al activităţii de transport. Cu alte cuvinte, controlează alocările financiare către firma nevestei sale şi implicit firma la care el are „al doilea job” part-time.
Ceclan Pavel este angajat la primărie cu norma întreaga, 8 ore pe zi-/40 ore pe săptămână în calitate de personal contractual. Iar, la DPA Trans, acesta apare cu un contract de muncă pentru două ore pe săptămână.
Angajatul lunii: câte puţin din fiecare parte
La o simplă verificare îl găsim pe triteanul Ceclan Pavel ca delegat în Consiliul de Administraţie al Companieie de Apă Arieş. Pe această funcţie a ajuns tot datorită primarului şi vărului său, Valer Saşa. Astfel că , Ceclan a fost desemnat de către Consiliul Local Triteni pentru a reprezenta interesele comunei.
Remuneraţia nu a lipsit din ecuaţie. Tot pentru o normă de două ore pe săptămână, Ceclan este remunerat cu încă 1000 de ron ca membru în CA.
Scoate banul, intră banul
Plăţile între primărie şi DPA Trans se fac cu acte în regulă. Firma are 15 angajaţi, iar 12 lucrează în primărie pe diverse funcţii precum: şofer, instalator, topograf, mecanic de utilaje sau asistent contabil.
Din banii comunei se plătesc salariile pentru aceştia prin firma soţiilor Ceclan. Dar, Adriana Ceclan nu doar că îşi închiriază angajaţii şi soţul, ci încasează bani şi pentru prestări servicii de transport ale căror beneficiar este tot primăria. Aceasta are alocate două autoutilitare: o basculantă de opt tone şi un utilaj sub 3,5 t.
Însă frumuseţea colaborării ”între rude” constă în faptul că Primăria Triteni avea astfel de utilaje cumpărate din banii publici iar în prezent sunt defecte, fiind poziţionate în parcul auto al acesteia. Desigur, lucrările curente sunt efectuate de utilajele închiriate.
Auditul Curţii de Conturi era să-i descopere
În 2011, cei de la Curtea de Conturi au semnalat în raport câteva nereguli găsite la nivel de alocare de salarii, dar, surpriză, în 2013 aceeaşi insituţie prezintă un raport curat. Semn că cei din administraţia Triteni au acoperit urmele ce duceau spre firma familiei Ceclan.
„Stabilirea întinderii prejudiciului cauzat bugetului local, prin plata unor drepturi de natura salarială necuvenite, funcţionarilor publice şi personalului contractual şi dispunerea măsurilor pentru recuperare, în conformitate cu prevederile legale.
Se vor calcula, înregistra în evidenţa contabilă şi regulariza cu bugetele publice contribuţiile aferente drepturilor acordate necuvenit.
Decizie: Stabilirea întinderii prejudiciului cauzat bugetului local, prin plata unor drepturi de natura salarială persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică şi dispunerea măsurilor pentru recuperare, în conformitate cu prevederile legale” se arăta în raportul întocmit în urma auditului din 2011.
Creşte vărul, cresc şi eu
DPA Trans, firma condusă în acte de Adriana Ceclan a pornit în 2008. Încă din primul an a înregistrat profit, însă pe perioada auditului buclucaş, aceasta a terminat anul fiscal cu o gaură de peste 8.000 de lei şi datorii de 44.774.
În 2012 DPA Trans şi-a revenit subit. A înregistrat o cifră de afaceri de aproape 200.000 de lei, iar în următorii ani, aceasta a crescut.
Pe ultimul an fiscal declarat, Adriana Ceclan avea o cifră de afaceri de 249.172 de lei şi un profit de 72 de mii.
Astfel, colaborarea dintre Saşa Valer şi Ceclan s-a extins pe ambele mandate ale edilului şi continuă în special în campania electorală a social democratului.
Familie de infractori
Încă din anul 2008, exista un dosar pe rol în care Primăria Tritenii de Jos era acuzată de deturnare de fonduri. Primarul Valer Saşa era cercetat pentru o licitaţie din anul 2005, privind pietruirea drumurilor din comună, furnizorul contractat fiind tocmai societatea Vel Trans SRL, firmă omului de afaceri Turcu Valer, care ar fi încasat 60.600 euro.
Deşi la baza achiziţiilor au stat facturi şi procese-verbale de recepţie, contractul încheiat în 2005 cu respectivă societate nu prevede suma, cantitatea, nici perioadă de derulare a contractului şi nici valoarea totală a acestuia.
În plus, suspiciuni planau şi asupra lucrărilor de introducere a încălzirii centrale într-o şcoală din comună, lucrare prin care aproape 40.000 de euro au ajuns în contul aceleiaşi societăţi, respectiv Vel Trans SRL.
Turcu Valer a mai fost implicat şi în anul 2009 într-un alt dosar penal. Potrivit anchetatorilor, de pe faxul societăţii Danvel Construct SRL Turda, patronată de ieseanul Palade Vasile, s-a transmis o comandă pentru un transport de utilaje din Franţa. Firma Danvel Construct SRL a aparţinut soţilor Valer şi Daniela Turcu, care şi-au cesionat acţiunile către ieseanul menţionat în anul 2008. Utilajele erau furate, iar filiera de furturi de utilaje de construcţii a fost destructurată la începutul anului 2011, când procurorii au întocmit un rechizitoriu de 307 pagini.Cazul a fost cunoscut că fiind coordonat de o reţea din zona Borsa-Maramureş.
Primarul bătăuş
Valer Saşa se identifică cu o reputaţie de om violent. Una dintre victimele acestuia, Maria Bărbos susţine că primarul a atacat-o în primărie, lovind-o cu pumnii şi palmele peste cap şi în zona pieptului.
Potrivit celor spuse de victima Maria Bărbos, primarul din Tritenii de Jos, Valer Saşa i-a cerut în urmă cu câţiva ani o sumă de bani pentru a încheia un contract de arendare a halei Căuocie. Aceasta a plătit banii ceruţi, iar după un an în care a fost plecată în Spania, primarul a profitat şi a dat aceeaşi hală în chirie la un verişor de-al lui.
Toata primaria din Triteni este plina de hotii!
No du te nu ma innebuni
Serios? No nu ma innebuni
baliverne ………………..