Vasile Blaga si Sorin Oprescu se vor înfrunta în al doilea tur pentru Primaria Bucurestiului. Diferenta de procente neglijabila, din primul tur, le da ambilor candidati dreptul sa spere la scaunul lui Pache Protopopescu. Desi mai sunt multe Primarii de împartit atentia tuturor se îndreapta catre Capitala.

Vasile Blaga si Sorin Oprescu au obtinut rezultate apropiate la alegerile din 1 iunie. Înca din aceeasi seara au început atacurile reciproce ale celor doi candidati ramasi în cursa electorala, precum si razboiul declaratiilor dintre reprezentantii partidelor politice „ramase de caruta”.

Fiecare dintre cei doi candidati ramasi în cursa electorala este nevoit, în acest moment, sa îsi negocieze viitorul si sa încheie anumite aliante politice pentru a obtine majoriatea menita sa îi propulseze pe locul ramas vacant dupa terminarea mandatului lui Adrian Videanu.

Scorul strâns si diferenta de niciun procent face posibil orice rezultat în al doilea tur de scrutin.

Stalingradul partidelor

Cele doua partide care s-au aflat pe primele locuri la alegerile din 1 iunie sunt deja fata în fata pentru batalia finala. Lupta dintre „greii” politicii românesti se anunta totala. Fara îndoilaa cel care a înteles primul ce se va întâmpla a fost, politicianul versat cu o certa experienta în comunicare, adica Vasile Blaga. La numai câteva minute dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, fostul ministru de interne, trecând peste clasicele formule auto-magulitoare, l-a atacat dur pe Oprescu pentru ca nu s-a distantat oficial niciodata de Ion Iliescu sau de mineriade.

„Noaptea alba” a alegerilor a declansat o serie de reactii în lant si majoritatea liderilor politici sau a celor de opinie au cazut de acord ca alegerile din acest an sunt total neobisnuite. Practic, pentru prima data în ultimii 18 ani, este posibil ca Ion Iliescu si bucurestenii sa fie pe aceeasi lungime de unda. Electoratul Capitalei s-a remarcat întotdeauna pentru opozitia sa fata de cel mai marcant membru al PSD si i-a ales, de-a lungul timpului, pe taranistii Victor Ciorbea si Viorel Lis, pe Traian Basescu si pe Adrian Videanu. Mai mult decât atât, Sorin Oprescu devenise, la un moment dat, un câstigator constant al locului al doilea al întrecerii pentru fotoliul de primar.

În numai 24 de ore de la anuntarea estimarilor, Bucurestiul a devenit scena celor mai mari confruntari dintre partide dar, mai ales, din interiorul acestora. Optiunea pro sau contra Blaga sau Oprescu e pe cale sa rupa prietenii sau sa divizeze partide. Cea mai dura lupta interna o au de înfruntat membrii Partidului National Liberal. Conducerea formatiunii politice se doreste curtata de ambii candidati, dar, în acelasi timp nimeni nu poate uita esecul „mariajului D.A” si scoaterea democratilor de la putere. Blaga era, la acea data, unul dintre cei mai buni ministri ai cabinetului Tariceanu, fiind, de altfel, si cel care a salvat România de clauza de salvgardare.

Imediat dupa alegeri, Oprescu si-a gasit sustinatori în Partidul România Mare, al carui lider Corneliu Vadim Tudor s-a grabit sa i se alature, atentionându-l de faptul ca „viitoarele alegeri vor fi, fara îndoilaa, masluite”. Dupa anumite ezitari, si partidul lui Mircea Geoana si-a anuntat sprijinul pentru cunoscutul medic, exceptie facând Niculaie Ontanu si, cum era de asteptat, Cristian Diaconescu, candidatul „carne de tun” al partidului.

Lui Vasile Blaga i se vor alatura voturile simpatizantilor Partidului Noua Generatie, din câte se pare si, probabil, ale celor de la PIN, grupare a carui lider Cosmin Guse, a avut o altercatie violenta cu Oprescu.

„Grupurile independentului” Oprescu

Vasile Blaga a lansat primul atac la adresa lui Oprescu. Campania pentru turul al doilea a început nemilos si dur pentru amândoi.  El l-a acuzat pe medic ca doar vrea sa para independent dar, în realitate, totul este un blat imens, menit mascheze participarea PSD cu doi candidati la alegeri. În plus, fostul ministru de interne l-a acuzat pe Oprescu ca ar fi doar o marioneta condusa de Iliescu „Ion Iliescu este orb de putere…vrea, cu orice pret, din nou puterea totala în PSD, iar acum încearca prin Oprescu”. De asemenea, Blaga l-a acuzat în timpul unei emisiuni Tv pe contracandidatul sau ca ar reprezenta grupurile de interes din Bucuresti, ceea ce nu îl avantajeaza data fiind dorita sa imagine de justitiar.

Blaga Solutia ardeleana pentru Bucuresti

Vasile Blaga are  52 de ani si este bihorean. Inginer de meserie, Blaga a devenit din 20 mai 1990 deputat, reprezentant al FSN. Ulterior, în 1992, a devenit prefect al Bihorului si apoi director general al Directiei Regionale Vamale Oradea, pâna în 1996. În toamna aceluiasi an a devenit senator de Bihor, ales pe listele Partidului Democrat. La alegerile parlamentare din 2004, Blaga a fost sef al campaniei prezidentiale a lui Traian Basescu si, în buna parte, a fost meritul sau pentru rezultatele obtinute atunci de catre actualul presedinte. Traian Basescu l-a numit pe Vasile Blaga în functia de consilier prezidential pe probleme de aparare, securitate si siguranta nationala, sef al Departamentului Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale.

La sfârsitul lunii decembrie 2004, Blaga a demisionat din functia pe care o ocupa si a fost numit la conducerea Ministerului Administratiei si Internelor si a fost restructurat o data cu iesirea PD de la guvernare.

Dr. Sorin Oprescu- operatie fara anestezie

Sorin Oprescu a fost întotdeauna unul dintre cei mai mediatizati membri ai Partidului Social-Democratilor. Stilul transant si, uneori, visator al acestuia au atras ca un magnet camerele de filmat. În momentul în care acesta a renuntat la umbrela PSD declara ca „am plecat din acest partid pentru ca un grup de oameni – nu multi, au încercat sa confiste si sa foloseasca în interes personal imaginea acestui partid . Tot ei au încercat sa ma momeasca si saa îmi promita tot felul de functii pentru ca sa ma faca partas la aceste jocuri pe care ei le desfasurau si le desfasoara cu alti lideri din alte partide politice”.

Oprescu este tata si bunic. Medic de cariera si om politic nu s-a distantat oficial de echipa lui Iliescu dupa desprinderea de PSD, iar aceasta, se pare, ca îl va ajuta si în continuare.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here