Un avocat da gratis Monitorul Oficial

Sefii Monitorului Oficial i-au facut unui avocat plangere penala pentru ca acesta tot publica pe blogul lui textele care apar în oficiosul statului roman. Reprezentantii Regiei Autonome a Monitorului Oficial au fost extrem de deranjati ca romanii au acces gratis la legile tarii, asta în situatia în care cei de la MO percep taxe pentru consultarea documentelor dupa 10 zile de la publicarea lor. Avocatul Alberto Kurtyan a fost gasit vinovat de procuror si pus sa plateasca o amenda administrativa de 1.000 de lei pentru ca a pus gratis legile la dispozitia romanilor.

Monitorul Oficial este o regie autonoma care apartine statului roman si se ocupa cu publicarea legilor. Conform legii (Legea nr. 202/1998) prin care functioneaza, “Monitorul Oficial al Romaniei este publicatia oficiala a statului roman, în care se publica actele prevazute de Constitutie, de prezenta lege si de alte acte normative”, iar la articolele 2 si 3 este specificat faptul ca editorul oficial al acestei publicatii este Camera Deputatilor, iar editarea monitorului reprezinta un “serviciu public” asigurat romanilor.
Acest serviciu public este taxat, în situatia în care statul cere romanilor sa cunoasca legile prin care sunt guvernati. Taxa pentru studierea documentelor care apar în Monitorul Oficial intervine dupa 10 zile de la publicare.
Un avocat, Albert Kurtyan a dorit sa puna la dispozitia celor interesati, în mod gratuit, toate documentele publicate în Monitor si aparute din 1989 pana acum. Însa, conducerea RA Monitorul Oficial i-a facut avocatului o plangere penala. Procurorul l-a gasit vinovat pe Kurtyan si i-a dat o amenda penala.
“Am primit în cutia postala ordonanta procurorului Catalina Pasare de la Parchetul sectorului 5 de scoate de sub urmarire penala pentru infractiunea de copyright infringement, dar am fost sanctionat administrativ cu amenda de 1000 de lei si cheltuieli judiciare de 100 de lei.
Asta înseamna ca sunt vinovat, dar fapta nu este atat de grava încat sa merite închisoarea. Dar tot vinovat sunt. Legile Romaniei sunt create de cetatenii Romaniei iar acestia sunt si proprietarii acestor legi. Legile nu pot fi protejate prin copyright si nici formatul în care au fost publicate originar, Monitorul Oficial. Monitorul Oficial este document public din 1832 si nu poate fi vreodata protejat în forma originara, nici în 1998, Legea 202, nici prin vreo alta lege, nici retroactiv si nici pentru viitor. Bineînteles ca nu regret  ”fapta”, nu am de gand sa ma opresc din publicarea Monitorului Oficial si astept ca Justitia Romana sa ma azvarle în puscarie. Nici nu ma gandesc sa ma opresc din savarsirea ”infractiunii””, spune Kurtyan pe blogul lui.

“Extrada-te-as în Libia!”

De cealalta parte, conducerea Monitorului Oficial spune ca nimeni nu are dreptul sa publice legile Romaniei în afara de publicatia Camerei Deputatilor. Conducerea MO i-a trimis avocatului o somatie prin care îi atrage atentia ca în 48 de ore sa înceteze publicarea altor documente.
“Va somam sa încetati, în termen de 48 de ore de la comunicarea prezentei, copierea si postare în continuare în mod ilegal pe site-ul dumneavoastra a publicatiei Monitorul Oficial al Romaniei fara a detine acest drept sau acordul Regiei Autonome Monitorul Oficial. Cum dumneavoastra copiati si postati produsul nostru autentic – monitor, încalcand atat art 8 din acordul de licenta pe care l-ati dat la  solicitarea abonamentului la produs, prevederile art 122 si urmatoarele din Legea 8/1996 cat si constatarile Parchetului privind savarsirea faptelor incriminate de art 139 din aceiasi lege, astfel încat actiunile dumneavoastra  sunt ilegale, nedetinand dreptul de folosire a imaginii si a formatului Monitorul Oficial al Romaniei, va somam sa încetati fraudarea legii, în caz contrar fiind nevoiti sa apelam la instanta de judecata cu obligarea la plata daunelor”, arata somatia semnata de directorul general al RA Monitorul Oficial, Mircea Marinescu.
În replica, avocatul i-a raspuns lui Marinescu într-un mod extrem de “spumos”.
“Atelierul tipografic ”Monitorul Oficial” se crede titular de drepturi asupra Legislatiei Romaniei. Cum se cheama un om care ignora în mod deliberat caracterul public al tuturor publicatiilor Guvernului Romaniei si al Parlamentului? Cat de ridicol poti fi, stimate Mircea Marinescu? Crezi ca nu voi mai publica pe internet Monitorul Oficial? Te anunt ca în timpul vietii mele, acest lucru nu se va întampla. Extrada-te-as în Libia!”, replica Alberto Kurtyan la somatia sefului Monitorul Oficial.

Legi platite de 3 ori

Pe de alta parte, juristul clujean Darius L. spune ca, în mod normal, o persoana plateste de trei ori pentru a putea citi documentele publicate în Monitorul Oficial. De asemenea, juristul spune ca administrarea unei pedepse administrative de Parchet în acest caz dovedeste faptul ca Parchetul, în situatia în care nu l-a putut gasi vinovat pe Kurtyan, i-a administrat totusi o condamnare pentru ca sefii Monitorului Oficial sa poata cere mai usor daune materiale într-un eventual proces civil.
“În legea Monitorului Oficial, se arata ca publicatia este oficiosul statului roman. Pai în aceasta situatie, fiind o regie de stat, ea primeste bani de la bugetul public, apoi toti cetatenii platesc daca vor sa consulte monitorul, iar pentru a fi posesorul unui document publicat în monitorul oficial, trebuie platita o alta taxa, de detinere, cum ar veni. În schimb, ca si cetatean al statului roman sunt nevoit sa cunosc legile, iar pentru asta trebuie sa platesc! Nu e normal pentru ca, la urma urmei, noi, cetatenii, îi platim pe cei care emit legile respective. E un cerc vicios!”, spune juristul.

De la chirilice la legi pe bani
Monitorul Oficial al Romaniei este publicatia oficiala a statului roman, în care se publica actele prevazute de Constitutie, legi, hotarari, motiuni, decrete, ordonantele de urgenta, acte normative si alte acte mentionate de legea de de organizare si functionare a Monitorului Oficial. Editarea Monitorului Oficial al Romaniei constituie un serviciu public asigurat de catre Regia Autonoma „Monitorul Oficial”, care functioneaza sub autoritatea Camerei Deputatilor. Primul numar a aparut, în baza Regulamentului organic, pe 8/20 decembrie 1832, sub redactarea lui Ion Heliade-Radulescu; se numea Buletin gazeta administrativa si era un saptamanal tiparit cu litere chirilice, de format 19 x 24 cm. În 1839 începe publicarea Monitorului cu litere latine, cele chirilice disparand complet. Foaia oficiala a statului roman este martora evolutiei acestuia – un adevarat breviar al principalelor evenimente istorice, politice si culturale care au dus la aparitia si dezvoltarea Romaniei moderne.

CIFRA
21.294.402 de lei a fost profitul realizat de RA Monitorul Oficial anul trecut

Razvan Robu

1 COMENTARIU

  1. […] Alberto Kurtyan, avocatul care s-a luptat cu statul român pentru ca Monitorul Oficial să fie o res…MOF fiind o unealtă esențială pentru jurnaliștii de investigații, dar pe care politicienii ne-o confiscă în formă continuată fără să poată fi opriți (asta e o temă de lucru pentru societatea civilă care primește fonduri guvernamentale…să ceară guvernanților să tragă oblonul și să deschidă larg ușile Monitorului Oficial). Alberto Kurtyan e cel care m-a ajutat să contorizez cu precizie gradul de apropiere al lui Victor Ponta de Victor Cocoș și Elena Udrea, precum și de gruparea de afaceri patronată de ultimii doi menționați. În două din materialele mele, ajutorul lui Alberto a fost neprețuit. EPISODUL I și Ponta, avocatul lui Cocoș.  […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.