Un bărbat de 87 de ani, din județul Giurgiu, s-a aruncat de la etajul trei al spitalului în care era internat. Autoritățile au fost semnalate de un cadru medical care a descoperit trupul neînsuflețit pe cimentul curții spitalului.

„Nu a dat vreun semn că necesită o intervenție a psihologului”. Cu toate astea, bărbatul de 87 de ani s-a aruncat de la etajul trei al spitalului în care era internat. Majoritatea acestor cazuri sunt prezentate în presă ca niște tragedii individuale, care se întâmplă aproape din senin. Dar sinuciderile reprezintă și o problemă de sănătate publică. Un raport pe zece ani al INSP arată că în 2019 erau înregistrați peste 500.000 de români cu tulburări mintale și de comportament. Dublu față de numărul raportat în 2009.

În după-amiaza zilei de 22 iunie, un vârstnic de 87 de ani, din județul Giurgiu, și-a terminat călătoria pe acest Pământ. Dar nu în patul lui de acasă, nici măcar într-un pat de spital, ci pe cimentul unei curți de spital. La ora 16.43, un cadru medical de la Spitalul Județean Giurgiu a sunat la 112 pentru a anunța că pacientul de 87 de ani, internat în secția de Interne, se aruncase de la etajul 3.

Nu avea COVID-19, nici nu era suspect. Procedurile de resuscitare au eșuat, iar bătrânul a murit. Organele de cercetare penală desfășoară în prezent o anchetă. Cele mai recente date publicate de INML arată că s-au înregistrat 2.401 de sinucideri în România în 2018. Cele mai multe au avut loc în rândul bărbaților de vârsta a treia.

Ar putea fi prevenite o parte dintre aceste tragedii, mai ales atunci când au loc într-un mediu controlat, precum un spital? „Chiar era conștient, normal, și s-a aruncat de la etajul 3”

Autoritățile au spus pentru Libertatea că bărbatul de 87 de ani din Giurgiu nu ar fi dat deloc semne că s-ar confrunta cu probleme psihice sau psihologice.

„Acest pacient n-a pus niciun semn de întrebare la toate investigațiile la care a fost supus. Nu a dat vreun semn că necesită o intervenție a psihologului. A cooperat”, explică managerul spitalului, Dragoș Chivu.


Irina Mitrea, psiholog în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola din Iași, spune însă că acte precum sinuciderea nu apar niciodată din senin.

„Cu siguranță există semne anterioare acestui act. Depinde cine le observă. Există și aparținători care trăiesc în aceeași mentalitate de frică, de blam, de stigmatizare. Sau nu pot să accepte că așa ceva i se întâmplă cuiva apropiat”, adaugă psihologul.  Bătrânul era internat de 11 zile, au precizat reprezentanții I.P.J. Giurgiu. În plus, mai fusese internat anterior cu altă problemă, a completat managerul spitalului.

„Știu că i-a murit soția de curând, dar nu putem să facem speculații”, a mai adăugat managerul.  Bărbatul împărțea salonul cu un alt pacient. Am întrebat dacă colegul a primit asistență psihologică după ce a asistat la un asemenea eveniment. Dragoș Chivu a spus inițial că da, apoi a declarat că bărbatul nu era în salon când bătrânul s-a aruncat pe geam.

Sursa: libertatea.ro

Citește și: Și-a înjunghiat soția, soacra și s-a sinucis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.