
Într-un oraș unde fiecare centimetru pătrat pare să valoreze mai mult decât o galerie de artă, Clujul reușește din nou să se autodepășească. La presupusa adresă Aurel Vlaicu 21 se va ridica un bloc de 5 etaje, cu subsol, spațiu comercial și apartamente, nu pe un teren generos, aerisit cu alei largi și verdeață, ci pe un petic de 431 metri pătrați. Dimensiunea terenului este practic cât o grădină de zarzavat dintr-un sat modest, nu cât un amplasament pentru un imobil urban cu regim de înălțime S+P+5E.
Este un soi de magie funciară în care arhitecții, proiectanții și funcționarii au reușit să concentreze într-un spațiu cât o batistă urbană, toate elementele unei dezvoltări imobiliare de tip ,,corporate”, apartamente, parcări subterane, accese auto și cel puțin teoretic, spații verzi. Pentru că, la Cluj, realitate nu mai are greutate fizică, are doar suprafață de exploatat.
Un nou bloc într-o zonă în care abia mai respiră
Pe strada Aurel Vlaicu una dintre cele mai aglomerate și tensionate artere din Cluj, traficul nu mai curge, se înghiontește. Este una dintre porțile de intrare în oraș, lângă un sens giratoriu deja celebru pentru blocajele sale dar arată mai degrabă ca un labirint de frână, claxoane și hazard, un test de răbdare pentru toți șoferii.
În acest decor care pare desprins dintr-un simulator de stres rutier, Primăria a considerat că mai e loc. Loc nu pentru degajare, spațiu public sau aer, ci pentru încă un bloc. Nu contează că infrastructura e suprasolicitată de atâta beton. Se construiește. Pentru că dacă mai încape o coloană de mașini în sens, sigur mai încap și cinci etaje pe un lot de 431 mp.
Spațiile verzi între teorie și posibilă realitate
Documentele vorbesc frumos. Se promite, conform regulamentului PUG, că aproximativ 160 de metri pătrați din cei 431 mp ai terenului vor fi dedicați spațiilor verzi. Pe hârtie, pare o oază. În realitate, însă, trebuie să ne imaginăm acești metri pătrați distribuiți creativ între accese auto, borduri, trotuare, guri de aerisire și, poate, o fâșie de gazon ornamental presată între două ziduri. Cu indulgență, mai rămâne loc pentru un copăcel, două tufe de lavandă și, eventual, o băncuță înfiptă între o ghenă și un stâlp de iluminat.
Într-un oraș care se laudă cu titlul „green city”, o astfel de parcelare verde pare mai degrabă o glumă verde-pastel scoasă dintr-un folder de randări 3D. Nu e de mirare că la Cluj, „spațiul verde per locuitor” se regăsește din ce în ce mai des doar în slide-uri de conferință și proiecte, dar tot mai rar în fața blocului.
Universitatea de Artă și Design un vecin incomod, dar vigilent
Singura voce critică din vecinătate a venit de la Universitatea de Artă și Design (UAD), care a atras atenția că noua clădire va bloca ferestrele zenitale ale atelierelor de creație, sursa principală de lumină naturală pentru studenți. Un detaliu esențial pentru un proces educațional care se bazează pe lumină, nu pe teorie. Dar cine are timp de astfel de subtilități când în joc sunt apartamente și randamente?
Proiectantul a răspuns calm și rece: „S-a făcut studiul de însorire pentru 21 decembrie. Nu se încalcă normele.” Adică, dacă la solstițiu, într-o zi mohorâtă de iarnă, mai pătrunde o rază pe colțul ferestrei, totul e „conform”. Nu contează restul anului, nu contează nevoile pedagogice sau disconfortul zilnic. Când lumina devine o chestiune de procentaj și nu de funcționalitate, înseamnă că arhitectura și-a pierdut scopul.
Magie imobiliară ,,Made in Cluj”
Să începem cu adresa, acolo unde dezvoltatorul promite un bloc nou-nouț, pe strada ,,Aurel Vlaicu nr. 21”, există deja un bloc. Unul real, din beton, cu vecini, interfon și ghene. Dar partea cu adevărat spectaculoasă vine când ne uităm cine se află în spatele poveștii.
Firma R.B.D. IMMO SRL are ca administrator pe Dumitre Nicolae Radu, care pare să fie un fel de Houdini al firmelor SRL. Este prezent și în alte companii, dar acolo cifrele sunt aproape inexistente, afaceri de genul „vânzări 0, cheltuieli 0, rezultate 0, datorii peste măsură”, suficient cât să te întrebi dacă scopul e să construiască sau doar să păstreze scaunul cald. Cu toate acestea, în mod miraculos, fix la R.B.D. IMMO, în anul 2023, apare o cifră de afaceri de 13.239.973 euro. De la „n-avem bani de un chioșc de ziare” la „turnăm milioane în betoane” în mai puțin de un an.
Apare în decor firma DA VINCI INVEST BEL SRL, cu acționari „serioși”, Herreman De Meurisse Jean Paul, De Reuck Nicolas Stanislas și De Reuck Anthony Roger, investitori din Belgia, activi în imobiliare, cu profil LinkedIn, site-uri elegante și multă discreție. Dar chiar și cu această asociere europeană, nu e clar cum au ajuns milioanele să curgă fix în contul R.B.D. IMMO, când în rest, domnul Dumitre face afaceri cu mai mult aer decât beton.
Așa se scrie urbanismul în Cluj, cu firme-fantomă, blocuri suprapuse peste blocuri existente și sume care apar de nicăieri, ca într-un spectacol de magie. Numai că pe biletele vândute nu scrie „iluzionism”, ci „aprobare PUD”.
Nu se construiește ilegal, ci cu tupeu
Povestea PUD-ului de pe Aurel Vlaicu nr. 21 nu e o simplă anomalie urbanistică, ci o adevărată comedie cu acte oficiale. Se aprobă construcții pe adrese unde deja există o clădire, se varsă milioane în conturile unei firme care, până mai ieri, părea în moarte clinică economică.
La final, n-ar fi surprinzător dacă și blocul ăsta s-ar construi pe hârtie, cu pixul și cu tupeu. Betonul vine mai târziu sau poate nu va veni deloc. Important, pentru început, e să dea bine în planșe.
Citeşte şi:
UNDE SUNT PARCHETELE, DNA POLITIA?????ca acest personaj sufoca orașul…..si nimeni nimic!!
Studiul de insorire nu se face pt strada 21 decembrie, in acest caz… ci pentru vecinii de la sud. Adica blocul cu „coperis” rosu. Aia cu apartamentele spre sud. Ati studiat (intrebat) daca parcela nu este o dezmembrare a parcelei pe care s-a construit blocu’ de la nord…si multe altele. Daaaa, pana una, alta, clujenii au ce au votat, nu?
hmmmmm, SIMT noii „sectanti” aparuti in imobiliarele clujene
I-an vedeti !!
O mica erata: „vecinii de la nord” ca la „sud” este fata de parcela in discutie, breteaua de urcare spre 21 Decembrie. Eroarea e omeneasca. Tot asa au gresit si cei de la Urbanism…Oricum, ramane cum am votat!
Toată lumea se văita după 1989 că vai ce înghesuite a făcut Ceaușescu blocurile!!! Surpriză! Cei de după… au mai avut loc să facă între 2 blocuri încă un bloc! Noi doar ne mirăm ca proștii…
Parcă-i singurul bloc in aceasta situație ?Incercati sa obțineți un aviz pentru o casa familiară și să vedeți șicane !Dar,să ne bucurăm că în primăria clujeană sunt cei mai bogați bugetari din Europa!.Cum credeți că se dau asemenea avize?
articol scris aiurea, de o persoana fara minime cunostinte in domeniul urbanismului, dar macar concluzia e buna – se construieste legal!
Ooo, doamna expert, sotia lu’ dom’ profesor!Dumneavoastra aveti cunostinte ample, cand vezi fotografia, mai ai nevoie de vreo cunostinta in “domeniul urbanismului”?Emiterea unei autorizatii de construire cu simpla modificare a POT sau CUT este o infractiune!Folosul pentru altul (folosul pentru functionarul public este cash, greu de dovedit) poate fi dovedit simplu cu suprafata construita peste indicii din PUG.Suma aici este de ordinul milioanelor de euro, bani neimpozitabili prin alta metoda, ulteriaoara procedurii care necesita “minime cunostinte in domeniul urbanismului”.
Si spitalu transilvania construit ilegal pe terenu ce apartinea caminelor, prea aproape de primu camin, afacere smechereasca, ubb sau primarie cu particularu
Nu ne mai mira nimic. De ce nu „urcați” puțin pe Str Aurel Vlaicu la intersecția cu strada Siretului să vedeți ce opera de arhitectura urbanistică va apărea si acolo care se potrivește că nuca.n perete cu ambientul, dar mai contează? Oare acolo cine sapa?
Retrageri fata de limitele laterale, posterioară, fata de strada, spatii verzi, loc de joaca, punct gospodăresc, parcari dar mai ales studiul de însorire.
Se vede clar că cei de la parter nu vor avea soare conf ord Ministrului Sanatatii , intrare / ieșire din parcări.
Multe nereguli și asta se practică peste tot de cei care au în spate politicieni.