Clujenii care locuiesc în aceeași clădire cu sala de sport Crossfit de pe strada Dunării nr. 22 nu mai au liniște de 5 ani de zile. Nu pot dormi din cauza zgomotului infernal care îi trezește la 6 dimineața când își începe sala programul și se termină la 22:30 cănd sala își încheie activitatea pe ziua respectivă .   

Deși conștienți de problemă, administratorii nu doresc să investească în izolarea fonică a sălii. Ba mai mult de atât, Crossfit nici nu ar trebui să fie acolo după spusele vecinilor, deoarece ar fi falsificat semnăturile de pe actul de acord al vecinilor. Persoana care se află în cel mai mare conflict cu ei are și doi copii mici acasă, care nu se pot odihni de atât de mult zgomot.

Drama locatarilor unui bloc de pe strada Dunării nr. 22 începe în anul 2015, când sala a fost deschisă. De atunci, timp de 5 ani, oamenii au trăit într-un zgomot greu de suportat și niciodată nu au reușit să ajungă la un consens cu administratorii sălii, care par că nu doresc rezolvarea problemei. După multe cercetări, vecinii ar fi descoperit că cel puțin o semnătură din documentul de Accept al Proprietarilor din Locuințele Învecinate este falsificată. 

”Nu de la noi vine zgomotul, domnule!” 

I.G s-a mutat în apartamentul de deasupra sălii de sport  tot în anul 2015, dar cu aproximativ 2 luni după deschiderea ei. Primele 6 luni nu era un zgomot foarte mare, deoarece sala era nouă, nu avea multă apărătură și nici un număr mare de clienți.

 Ușor ușor, oamenii au început să frecventeze locul iar zgomotul a devenit din ce în ce mai tare și mai deranjant. 

Astfel, I.G s-a dus la președintele de bloc să discute despre problema pe care o au. Doamna președinte locuiește și ea deasupra sălii, deci știa și ea pe pielea ei cât de tare se aude.

Președinta se mai prezentase deja la sală pentru această problemă, dar fusese primită ”cu un șut în fund”.  

 Astfel, au mers împreună pentru a discuta cu cei de la sală. 

Administratorii le-au spus vecinilor că nu de la ei vine zgomotul de haltere trântite sau de persoane care fac sport. Ei au decis că zgomotul vine cel mai sigur de la un Profi care se află la parterul blocului de lângă. 

I.G s-a oferit să o invite pe doamnă să vină în apartamentul lui să audă zgomotul. Aceasta a zis că da, dar s-a prezentat după trei luni în care vecinul a tot insistat să îl viziteze. 

Într-un final, acesta s-a prezentat la el acasă și, conform domului I.G, a rămas șocată de cât de tare se aude și a promis că va rezolva problema. 

Dar au fost doar promisiuni deșarte în opinia vecinilor, pentru că deși aceștia au declarat că ar fi izolat fonic locul, oamenii declară că zgomotul este la fel de puternic. 

Conform vecinilor, orice încercare au avut pentru a rezolva problema după izolarea fonică a spațiului, asociații nu au vrut să coopereze și spuneau mereu ”Nu de la noi vine zgomotul”.

Ședință de locatari și amenințări cu bătaia

Președintele blocului a căzut de comun acord să se întâlnească cu doamna administrator în apartamentul acesteia pentru a discuta respectiva problemă. Au fost chemați și ceilalți locatari, pentru a face o ședință și pentru a oferi fiecărui om șansa de a spune cât de tare sunt deranjați. 

La acea întrunire, au venit un număr aproximativ de 20 de oameni, un lucru șocant deoarece la orice altă întrunire care ține de probleme administrative, se prezentau maxim 12 oameni, dar și aceia în zilele bune, după spusele domnului I.G.

Când s-au prezentat locatarii, doamna administrator era deja în apartament. Când a văzut atâția oameni, a devenit foarte agresivă verbal, spunându-i președintelui că este nesimțită că a chemat tot blocul când trebuiau să se vadă doar ele două. 

Totuși, s-a încercat rezolvarea problemei.  Dar administratoarea nu voia să înțeleagă cât de gravă este problema, așa că domnul I.G s-a oferit să coboare pentru a trânti niște haltere ca să audă și ea ce zgomot se produce. A primit un răspuns sec: ”Nu ai ce căuta la mine în sală”. 

Și-a făcut apariția și celălalt asociat al doamnei, care a venit arogant și a început să adreseze cuvinte urâte și injurii. 

 O doamnă mai în vârstă, care locuia la etajul patru s-a implicat în discuție. Aceasta i-a povestit asociatului cum copii eu au fost nevoiți să-i cumpere 2 saltele pentru patul ei, deoarece abia se operase la picior  și vibrațiile venite din sala de sport riscau să îi deschidă operația. 

Spusele doamnei nu ar fi ajutat cu nimic, deoarece asociații nu păreau să fie interesați.

 La un moment dat, domnul I.G și asociatul au coborât jos, la parter. Atunci, asociatul a început să îi spună vecinului ”dacă ești șmecher, hai afară să rezolvăm”. Aceștia au părăsit clădirea, dar nu s-au implicat în nicio altercație fizică, deși asociatul făcea pași spre el în mod amenințător. După o scurtă discuție care nu a dus nicăieri, asociatul a exclamat în timp ce pleca ”Nu uita că ai copii”.

Ajutorul poliției a fost egal cu zero 

Prima dată când a fost chemată poliția de către domnul I.G,  a venit un singur polițist care s-a prezentat în apartamentul lui I.G, unde a auzit și el zgomotul produs de sală. Șocat de sunete, polițistul a anunțat că va coborî până jos, domnul I.G s-a oferit să meargă cu el. 

Astfel, au coborât împreună în sală pentru a discuta cu conducerea. Ajunși acolo, spre surprinderea vecinului, asociatul s-a adresat foarte urât polițistului, ba chiar l-ar fi făcut fraier pe față. Polițistul de la locală nu a mai spus nimic, i-a cerut în schimb doar actele firmei, pe care asociatul nu a vrut să le prezinte. Astfel, polițistul i-a spus că are câteva ore la dispoziție să îi aducă actele la Secția de poliție 2 din Mărăști. 

După plecarea polițistului, I.G a fugit repede sus, s-a schimbat și a plecat și el spre secție deoarece dorea să fie de față să vadă cum se va rezolva problema. 

A ajuns într-un timp scurt la secția de poliție, unde a avut parte de o surpriză. Polițistul l-a anunțat că cei de la firmă deja au venit și au toate actele în regulă.

 I.G nu a înțeles cum a fost posibil așa ceva într-un timp atât de scurt. 

”Încetați orice activitate pentru că DSP e deasupra” 

Săturat de toată situația, I.G a chemat DSP pentru a face o măsurare fonică. După multe telefoane, aceștia s-au prezentat în apartamentul domnului I.G pentru măsurare unde în jurul orei 11 din ziua respectivă. Conform vecinilor, la acea oră nu se află mulți oameni în sala de sport, deci nici zgomotul nu este foarte mare. Cele mai deranjante ore sunt între  6:00-10:00 și 18:00-22:30. 

La măsurare a ieșit un zgomot de 29 de decibeli. Pentru a putea fi sancționată sala, zgomotul trebuia să fie de 30. 

I.G a cerut atunci să revină DSP pentru a face o măsurătoare seara, când este mai aglomerată sala, iar DSP-ul a fost de acord. 

Ceea ce i s-a părut dubios lui I.G a fost faptul că, după câteva zile, a primit un apel de la cineva de la DSP care l-a anunțat că vor veni la măsurătoare vineri, la ora 18. Normal, DSP nu ar trebui să anunțe ziua sau ora în care se vor prezenta. 

Pentru orice eventualitate, acesta și-a rugat un prieten să se ducă atunci în sală, să vadă dacă se întâmplă ceva. 

DSP se prezintă la ora stabilită în apartamentul domnului I.G și încep măsurarea. În același timp, conform persoanei trimise de I.G care se afla în sală, asociatul a venit și le-a zis clienților: 

”Din acest moment se încheie orice activitate pentru că DSP-ul este deasupra și dacă se aude ceva mă închid ăștia”, conform prietenului aflat în momentul resprectiv în sală.

La măsurare au ieșit doar 26 de decibeli. 

Administratorii se simt hărțuiți de oamenii care le cer dreptul la liniște

Vecinii ajunseseră să cheme poliția odată la câteva zile, în speranța că poate o să rezolve forțele de ordine ceva. Apelurile nu erau efectuate doar de domnul G, ci de majoritatea locuitorilor. 

Dacă la început când a fost chemată poliția se dădeau avertismente, acum poliția a început să aplice amenzi. Ar fi vorba de un număr de 40 de amenzi primite, toate datorate zgomotului. Începuse poliția să amendeze și oamenii care făceau sport în sala respectivă.  

Dar amenzile au fost contestate de către asociații sălii și au fost, în cele din urmă, anulate toate. 

La un moment dat, domnul I.G a primit un telefon de la o doamnă care s-a prezentat a fi avocata celor de la sală. Sunase să îl informeze pe vecin că-l vor da în judecată pentru că îi hărțuiește pe clienții ei. 

Domnul I.G a întrebat în ce sens îi hărțuiește, avocata a răspuns că anunțarea și chemarea poliției în mod repetat este hărțuire. 

Vecinul a răspuns cu ”foarte bine, puteți să o faceți” iar femeia a început să bată în retragere. Fusese, crede domnul, un mod de a încerca să îi sperie. 

Acceptul vecinilor a fost falsificat, dar nu se știe de cine

Vecinii au început să ceară anumite documente, deoarece voiau să afle dacă sala respectivă are voie să aibă o astfel de activitate zgomotoasă într-un bloc. Aceștia au descoperit că nu este înregistrat spațiul ca fiind comercial, ci este, în fapt, trecut ca apartament. 

În această situație, firma trebuie să ceară acordul vecinilor pentru a deschide sala respectivă, și așa ar fi făcut, pentru că aveau acest document. 

Dar, când I.G a pus mâna pe el, a observat că semnătura din acord nu seamănă deloc cu cea a fostului proprietar (n.r I.G nu era proprietarul imobilului în momentul deschiderii sălii, acesta mutându-se la două luni după deschiderea ei). 

Când l-a întrebat pe proprietarul anterior dacă a semnat acest act, omul a negat. 

Astfel, au dat în judecată firma pentru actul fals. 

Dreapta este semnătura originală e fostului proprietar, iar în stânga este semnătura de pe actul de acord.

S-a făcut o anchetă de către Parchetul de lângă Judecătoria Cluj, care a descoperit că, într-adevăr, semnăturile nu coincid. 

Dar dosarul a fost clasat. Motivul? Fapta există dar nu se știe cine e autorul. 

Persoana care a strâns semnăturile a fost asociata, care a negat că ar fi semnat ea și a declarat că, ajunsă la apartamentul respectiv, a ieșit un bărbat necunoscut și a semnat în locul proprietarului. 

Reporterul Gazeta de Cluj a luat legătura cu asociații sălii de sport. Așteptăm primirea unei declarații din partea lor.

Gazeta de Cluj va publica în următoarea ediție un articol mai îndetaliat al acestei situații.

Va urma…

4 COMENTARII

  1. În realitate nu e chiar asa cum este prezentat în articol. Și o spun din punctul de vedere al unui vecin care locuiește lângă această sală.
    Adevărul este ca sunt multe săli de jocuri lângă această sala (care au program non-stop) și care cauzează o gălăgie mult mai mare decât sala în cauză.

  2. In 5 ani se gaseau solutii: pana la urma puneau toti bani si izolau plafonul salii cu panouri de pluta sau ei in casa pardoseala. uneori te mai gandesti si la alte solutii, nu doar la scandal. Chiar daca lasi de la tine putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.