Clujeanul Eugen Somsai se judecă de peste 10 ani pentru a primi o despăgubire de 377.000 euro de pe urma faptului că familia lui a pierdut un spațiu unde a funcționat magazinul Flacăra. Chiar dacă, inițial, a câștigat procesele în baza cărora s-a stabilit că Somsai trebuie să primească această sumă de bani, clujeanul a intrat în malaxorul justiției, iar sentințele s-au întors cu 180 de grade în defavoarea lui. Luna aceasta Tribunalul Cluj s-a pronunțat definitiv că omul nu va mai primi nicio despăgubire.

Eugen Somsai este unul dintre justițiabilii clujeni care au făcut cărare prin Palatul de Justiție. De peste 10 ani de zile se judecă în procese diferite pentru a putea obține o despăgubire de 377.000 euro. Culmea, justiția care a stabilit că merită această sumă s-a răzgândit și a ajuns să hotărască că despăgubirea nu mai valorează niciun leu.

La începutul anilor 90, clujeanul Eugen Somsai a descoperit cu ajutorul unui extras de CF că o suprafață de teren de 377 mp de pe str. Someşului i-ar fi aparţinut tatălui său. Proprietatea respectivă nu a fost naționalizată, ci închiriată din 1975 statului român. În 1997 s-a construit sediul Flacăra de pe str Someșului,  iar societatea comercială a întabulat terenul, cu sprijinul primăriei clujene, chiar dacă nu firma nu era proprietară.

 Omul a notificat societatea de mai multe ori și a deschis primul proces în 2005. A câștigat la tribunal, curte de apel și Înalta Curte de Casație și Justiție, iar sentințele au stabilit că omul ar trebui să fie despăgubit cu 377.000 de euro.

În 2006 a trimis societății Flacăra prima somație prin intermediul unui executor judecătoresc. Însă, reprezentanții firmei au refuzat să plătească despăgubirile pretinzând că Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților ar trebui să plătească această sumă. Însă, ANRP nu avea ce căuta în acest proces pentru că terenul a fost ocupat abuziv în 1997, după căderea regimului comunist din România. Ulterior, societatea Flacăra a mai emis o dispoziție prin care arăta că este de acord să plătească despăgubirile, dar nu la suma stabilită de instanțe, de 1.000 euro/mp, ci la 250 de euro/mp. Însă Somsai nu a fost de acord și a deschis o altă rundă de procese pentru stabilirea prețului de piață a despăgubirilor. Începând din acest punct, el a pierdut toate procesele care au urmat, ajungându-se la o decizie a Tribunalului Cluj, emisă la începutul acestei luni, prin care Somsai pierde definitiv dreptul la a pune în executare sentința din 2006.

”Respinge contestaţia la executare formulată de contestatoarea S.C. Flacăra S.A. în contradictoriu cu intimata SOCIETATEA CIVILĂ PROFESIONALA DE EXECUTORI JUDECATORESTI STOLNEAN ROMEO MARIUS SI STOLNEAN OANA, cu sediul in Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor, nr. 11, ap. 1, jud. Cluj, ca fiind formulată împotriva unei persoane lipsită de calitate procesuală pasivă. Admite în parte contestaţia la executare formulată de contestatoarea S.C. ”Flacăra” S.A., în contradictoriu cu intimatul Somsai Eugen şi, în consecinţă: Constată intervenită perimarea executării silite în dosarul execuţional nr. 634/2006 al SCPEJ Stolnean Romeo Marius şi Stolnean Oana şi dispune anularea actelor de executare întocmite în acest dosar după împlinirea termenului de perimare, respectiv poprirea înfiinţată la data de 04.07.2022. Respinge ca neîntemeiate celelalte petite ale contestaţiei la executare. Obligă intimatul Somsai Eugen la plata sumei de 234,43 lei în favoarea contestatoarei cu titlul de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, arată soluția pe scurt a Judecătoriei Cluj Napoca emisă spre finele anului trecut.

În data de 8 februarie, Tribunalul Cluj a menținut cu titlu irevocabil această soluție.

Cum a hotărât judecătorul ”expirarea” executării silite

Potrivit motivării judecătorești din sentința emisă spre finele anului trecut de Judecătoria Cluj Napoca, în perioada 02.12.2020 – 02.02.2022 în dosarul de executare nu a mai fost întocmit niciun act de executare. 

”Trebuie precizat că toate cererile de stăruinţă depuse de intimat vizează perioada anterioară, acestea datând din 29.01.2020, 04.03.2020, 02.09.2020, sau ulterioare, 10.05.2022 şi 29.07.2022. Prin urmare primul act de executare, care de altfel a şi determinat formularea contestaţiei la executare dedusă judecăţii, este poprirea înfiinţată asupra tuturor conturilor debitoarei S.C. ”FLACĂRA” S.A. Instanţa este de acord cu teza expusă de intimat în sensul că, raportat la prevederile art. 389 alin. 1 C.Pr.Civ. 1865 poprirea, odată înfiinţată asupra conturilor debitorului, împiedică intervenirea perimării executării silite, cu menţiunea că aceasta a fost înfiinţată de executorul judecătoresc doar la data de 04.07.2022, conform celor ce preced, iar aceasta nu are efect retroactiv.

În consecință instanța, pentru considerentele de fapt şi de drept expuse, va constata intervenită perimarea executării silite în dosarul execuţional nr. 634/2006 al SCPEJ STOLNEAN ROMEO MARIUS ŞI STOLNEAN OANA. Efectul constatării perimării este desființarea doar a acelor acte de executare dispuse de executorul judecătoresc după împlinirea termenului de 6 luni de la ultimul act, în speţă fiind vorba strict de poprirea înfiinţată la data de 04.07.2022. Celelalte acte de executare (în principal somaţii, precum şi procesul verbal nr. 1/18.10.2010, vol. II, fila 20) au fost comunicate debitoarei, iar aceasta nu le-a atacat. De altfel se poate observa că aceasta s-a adresat executorului judecătoresc cu un răspuns la somaţie din cuprinsul căruia rezultă că a avut cunoştinţă inclusiv despre raportul de expertiză de evaluare şi suma urmărită silit.

Pe de altă parte în ceea ce priveşte cererea de restituire a sumelor obţinute ca urmare a popririi din actele dosarului execuţional nu rezultă că, în concret, s-ar fi executat silit astfel de sume”, arată motivarea judecătorească.

Au vândut tot

În 2017, acţionarii fostei fabrici Flacăra (LCSI) au decis să vândă 16 imobile și terenuri din patrimoniu și să cumpere imobile, acţiuni şi alte bunuri mobiliare, în limita a 5 milioane de euro, maximul de îndatorare pentru 2017. Printre activele scoase la vânzare fiind un spațiu de birouri, un spațiu comercial, două parcări subterane și terenuri aferente unei clădiri de pe str. Ploiești, apartamente și un corp de imobil, cu terenuri, pe str. Someșului, cu suprafețe de 2.000 mp. LCSI a fost înfiinţată în 2006, prin divizarea LCS Conf (fosta fabrică de confecţii Flacăra). Activele preluate au fost înstrăinate companiei germane LBBW Immobilien pentru 16,3 milioane de euro. Acum în clădirea modernizată au birouri companiile iQuest și nemții de la Bosch.

Firma LCS Imobiliar este controlată de familia omului de afaceri clujean Dorel Goia.

De la uniforme la imobiliare

SC Flacăra s-a înfiinţat în 1949 şi, iniţial, producea uniforme militare. Ulterior, fabrica de confecţii s-a specializat pe producerea de articole vestimentare pentru export. Fosta fabrică Flacăra a fost privatizată în 1997, cînd societatea româno-germană Leotex Industries Cluj a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni. După 2000, SC Flacăra s-a divizat în mai multe firme. Una dintre ele, LCS Club a închiriat în 2006 o clădire situată pe strada Someşului nr.14, lîngă magazinul de prezentare al fostei fabrici Flacăra

1 COMENTARIU

  1. Bine ma , somloi … pe fostul de la FLACARA , poți numără pana la 1 , adică doar un om i-a arătat ca justiția exista, e drept in mica măsura. Dacă-l căutau in perioada aceea erai ca și câștigat, câteodată e bine sa lupți mai murdar decât lupta inamicul. Da fara oute, n-ai cum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.