Supraimpozitarea clădirilor neîngrijite, program ce funcționează din 2016, dă roade la Cluj-Napoca. Până la sfârșitul anului trecut au fost reabilitate în centrul istoric al municipiului 450 de imobile, iar măsura impozitului de 500% este menținută și în 2019. Anul acesta au fost propuse spre supraimpozitare un număr de 25 clădiri, pe listă aflându-se și clădirea de pe strada Universității nr. 3 a cărei Asociație de Proprietari a pierdut recent un proces intentat de un clujean care primește despăgubiri de 1.000 euro după ce a fost lovit la cap de o tencuială care s-a desprins de pe fațada imobilului respectiv.

Multe dintre clădirile vechi ale Clujului se dezintegrează, iar bucăți de tencuială de pe fațadele clădirilor se desprind și cad pe trotuare, fiind un adevărat pericol pentru pietoni. Astfel de incidente se întâmplat deseori în Cluj-Napoca, acesta fiind unul dintre motivele pentru care reprezentanții primăriei au demarat proiectul de ”marea refațatizare”, astfel că proprietarii care nu își renovează clădirile, plătesc un impozit majorat de cinci ori. Cu toate acestea, mulți dintre proprietari preferă să plătească un impozit mai mare decât să facă lucrări de reparații care sunt mult mai costisitoare.

Asociația de Proprietari scoate bani din buzunar

La sfârșitul lunii decembrie 2018, consilierii locali au votat un nou proiect de hotărâre pe această temă, astfel că un număr de 25 de clădiri au fost propuse spre impozitare în 2019. Pe listă se află și clădirea de pe strada Universității nr. 3 a cărei stare de degradare este avansată și a cărei Asociație de Proprietari a fost dată în judecată, după ce un clujean a fost lovit de o tencuială ce s-a desprins de pe imobilul respectiv. Acțiunea în judecată a fost inițiată de către Alexandru Banyai în octombrie 2016, dosar ce are ca și obiect ”acțiune în răspundere delictuală”, iar chemat în garanția a fost și Uniqua Asigurări SA prin sucursala Cluj. În mai 2017, Judecătoria Cluj-Napoca a admis în parte cererea de chemare în judecată, obligând Asociația de Proprietari strada Universității nr. 3 să-i plătească lui Alexandru 1.000 euro daune morale.

În aprilie 2018, Asociația de Proprietari a făcut apel, însă în decembrie 2018, Tribunalul Cluj a respins apelul declarat, astfel că instanța a menținut sentința dată de Judecătoria Cluj-Napoca. Alexandru Banyai a fost reprezentat în instanță de către avocații Anamaria Bota şi Roxana Talpeş din cadrul SCA Chiriţă şi Asociaţii.

”În urma admiterii acţiunii în răspundere civilă delictuală, prin Sentinţa civilă nr. 3333/2017, Judecătoria Cluj-Napoca a dispus obligarea Asociaţiei de Proprietari str. Universităţii Cluj-Napoca, la plata sumei de 1.000 euro, constând în daune morale cauzate petentului ca urmare a încălcării dreptului la sănătate, integritate fizică şi psihică.

În fapt, în timp ce reclamantul se deplasa pe trotuarul din faţa cinematografului Arta, a fost lovit la cap de o masă dură compusă din tencuiala  care s-a desprins de pe faţada principală a imobilului situat în Cluj-Napoca, str. Universităţii nr. 3. În urma impactului, reclamantul a fost preluat de un echipaj Smurd şi transportat la Spitalul de urgenţă, constatându-se că acesta prezenta leziuni traumatice care necesitau 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Analizând condiţiile angajării răspunderii civile delictuale, instanţa a constatat că, fapta ilicită de a nu efectua lucrări de reparaţie şi întreţinere necesare asupra imobilului a determinat prejudicierea drepturilor reclamantului, respectiv lezarea sănătăţii, integrităţii fizice şi psihice a acestuia. Pe cale de consecinţă, instanţa a apreciat că leziunile suferite şi neplăcerile asociate acestora, teama, şocul psihic şi nesiguranţa resimţite la momentul incidentului, justifică acordarea sumei de 1.000 euro cu titlu de daune morale.

Hotărârea a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Tribunalul Cluj, în data de 13 decembrie 2018”, arată societatea de avocați Chiriță și Asociații.

Proprietar amendat cu 4.000 lei

În martie 2017, Poliția Locală Cluj-Napoca a aplicat sancțiuni contravenționale pentru doi proprietari din zona centrală, din cauza neîntreținerii corespunzătoare a imobilelor, în urma unor incidente care au avut loc la un interval de câteva ore. Unul dintre proprietarii sancționați cu 4.000 lei locuiește tot în imobilul de pe strada Universității nr. 3.

“Este vorba despre imobilul de pe strada Universității nr. 3, unde în cursul zilei de luni (n.r. 27 martie 2017) a căzut o bucată de sticlă din geamul clădirii, deteriorând un autoturism parcat în zonă și cel de pe strada Memorandumului nr. 3, unde în dimineața zilei de ieri au căzut bucăți de tencuială din fațada clădirii.  Au fost întocmite două procese verbale de constatare a contravenției, fiecare dintre acestea în valoare de 4000 de lei”, precizează reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Aceştia mai spun că ambii proprietari sancționați, au fost, în prealabil, somați de municipalitate în cursul anului 2016.

“Primăria municipiului Cluj-Napoca atenționează proprietarii clădirilor din zona de protecție istorică a orașului să ia măsuri pentru întreținerea corespunzătoare a acestora, pentru a nu pune în pericol siguranța lor și a trecătorilor”, se mai arată în documentul citat.

Marea refaţadizare se extinde spre cartierele Clujului

Pe lista clădirilor propuse spre suprimpozitare în 2019 se regăsesc următoarele clădiri:

  • Horea nr. 94
  • Iuliu Maniu nr. 40
  • Constanța nr. 16
  • Constanța nr. 17
  • Croitorilor nr. 6
  • Croitorilor nr. 27
  • Dobrogeanu Gherea nr. 22
  • 21 Decembrie 1989 nr. 88
  • Arany Janos nr. 13
  • Ploiești nr. 31
  • Pitești nr. 5
  • Andrei Șaguna nr. 8
  • Albert Einstein nr. 3
  • Albert Einstein nr. 4A
  • Calea Dorobanților nr. 38
  • Piața Muzeului nr. 5
  • Cloșca nr. 1
  • Cloșca nr. 6
  • Ștefan Ludwig Roth nr. 17
  • Regele Ferdinand nr. 14
  • 21 Decembrie 1989 nr. 98
  • Baba Novac nr. 8
  • Universității nr. 3
  • Eroilor nr. 1
  • Tipografiei nr. 21

”Am început încă din 2016 şi sistemul funcţionează destul de bine. Au fost identificare şi propuse spre supraimpozitare 117 clădiri (cu 1.154 de proprietari). Situaţia este îmbucurătoare. 40 dintre acestea (cu 551 de proprietari) au fost retrase de la supraimpozitare, proprietarii şi-au făcut refaţadizarea. Mai sunt încă 400 de clădiri care nu au fost propuse spre supraimpozitare şi care au fost reabilitate. Deci, la nivelul municipiului avem 450 de clădiri, care din 2016 şi până în prezent au fost refaţadizate”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. 

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că programul de supraimpozitare cu 500% a clădirilor degradate va continua şi în anii următori, iar aria de influenţă va fi extinsă şi spre cartierele oraşului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.