În România, a fi pacient în spital este aproape o condamnare la moarte. Sunt mii de cazuri cu pacienți care, chiar dacă ar fi avut zile de trăit, din cauza neglijenței și a nepăsării, au trecut la cele sfinte. De curând, un pacient care a fost diagnosticat cu schizofrenie și probleme cardiace a fost furat de bani, lăsat fără medicamentele necesare tratamentului și fără mâncare. Fiica acestuia, stabilită în Suedia, nu a mai rezistat acestui tratament inuman și a revenit în țară pentru a vedea cu ochii ei ce se întâmplă și de ce tatăl ei este tratat în așa fel.
Eugen Dimitriu, tatăl Laviniei Maria Dimitriu, este internat în Spitalul de Boli Psihiatrice Cronice Borșa, încă din 2019. Istoricul său este unul dureros, în condițiile în care el a mai fost internat 4 ani la Spitalul Municipal Turda și între 1999 și 2007 la Borșa. Mai mult decât atât, domnul Eugen Dimitriu a mai fost internat în alte unități spitalicești din țară (București, Bistrița, Popești Leordeni.)
Problemele au început să apară din 2019, când asistentul social care îl avea în grijă, Anca Gorgoi, nu a putut justifica suma de 2389 de lei extrasă din pensia lui Eugen Dimitriu. Fiica acestuia a luat imediat legătura cu spitalul, mai exact cu medicul șef, Diana Tucra, pentru a cere explicații despre ceea ce se întâmplă. Colac peste pupăză, din bun senin, la doar câteva zile, au apărut 800 de lei în contul tatălui ei, iar diferența de bani nu a mai revenit în contul pacientului sub motivul că „s-au pierdut bonurile.”
Potrivit raportului de Internet Banking al Laviniei și raportul sumelor cheltuite de tatăl ei, suma de 2389 de lei nu are justificare în cheltuieli. Evident, chiar dacă a fost prinsă că a furat un pacient care are schizofrenie, asistenta încă profesează, fără a avea mustrări de conștiință pentru modul în care s-a comportat față de un pacient.
Ignorat și lăsat fără medicamentele necesare pentru tratament
La interval scurt, managerul Diana Tucra și medicul Cipriana Szekely au început să facă presiuni continue asupra Laviniei Dimitriu pentru a-l externa pe tatăl ei din Spital, în condițiile în care Eugen Dimitriu nu avea o casă unde să stea, iar din cauza problemelor sale psihice, el nu poate fi lăsat singur. Lucru pe care Lavinia Dimitriu nu l-a acceptat.
În mai 2022, fiica lui Eugen Dimitriu a fost informată de faptul că tatăl ei a acuzat deficiențe de vedere accentuate, impunându-se astfel o intervenție chirurgicală, mai exact un implant de cristalin artificial bilateral.
Medicul Cipriana Szekely a trimis-o la clinica privată Q Vision, condusă de Oana Rusu. La început, suma operației se ridică la 2700 de lei pentru fiecare ochi, dar ulterior, tariful s-a ridicat la 3500 de lei.
Lavinia a precizat pentru Gazeta de Cluj că în momentul în care i-a cerut explicații medicului, Szekely i-a trântit telefonul în nas și a obligat-o să accepte conjuctura: fără operație, tatăl ei urma să rămână orb. Cu un limbaj ce nu poate caracteriza un medic, doamna Szekely i-a spus clar să tacă din gură și să execute. Mai mult decât atât, în momentul în care i-a cerut medicului de la spital că ar vrea să vorbească cu Oana Rusu, cea care deține Q Vision, Szekely i-a urlat în față, precizând că nu merge așa și că atunci, în situația dată, să-l opereze ea.
„La câteva zile distanță, Szekely mă sună și-mi interzice să iau legătura cu Q Vision și cu doctorița Rusu”, a mai spus Lavinia.
Gazeta de Cluj a luat legătura cu doamna doctor Szekely pentru a cere un punct de vedere cu privire la comportamentul afișat față de Lavinia, dar ea a refuzat să comenteze acest subiect.
Lăsat în voia sorții, fără sprijin
După operație, fiica lui Eugen Dimitriu primește informația că tatăl ei are nevoie de ochelari. Clinica îi recomandă o pereche de ochelari de 250 de lei, iar spitalul 600 de lei. Situația este una abuzivă, în condițiile în care Lavinia nu a primit toate facturile, obligând-o să accepte colaborarea cu clinica privată condusă de Oana Rusu. Presiunile au continuat la adresa tatălui ei.
Amenințările nu au încetat, iar ea este informată printr-un alt mail că din cauza istoricului „îndelungat de colaborare defectuoasă” pe care l-a avut cu personalul angajat al instituției pe care doamna doctor Diana Țucra o conduce, administrarea „benevolă” a problemelor personale și non-psihiatrice ale tatălui ei încetează. Ce înseamnă asta? Că Eugen Dimitriu, bărbat în vârstă de 75 de ani, diagnosticat cu schizofrenie nediferențiată, flutter atrial persistent, insuficiență mitrală moderală, insuficiență aortică ușoară este abandonat de cei care ar trebui să-i salveze viața.
Diana Tucra i-a transmis Laviniei că este nevoie să plătească cei 600 de lei pentru ochelarii comandați, iar medicamentul Eliquis, cel de care depinde sănătatea lui Eugen Dimitriu, va mai ajunge până pe data de 20 ianuarie 2022, după care va fi înlocuit cu un produs similar din farmacia spitalului.
„Din acest moment, vă rugăm ca orice comunicare dintre dumneavoastră și instituție să se desfășoare exclusiv în scris și doar cu medicii implicați în gestionarea cazului domnului Eugen”, se arată în mesajul transmis Laviniei.
De reținut este faptul că din 20 ianuarie și până în 28 ianuarie, când Lavinia a venit din Suedia special pentru a-i aduce medicamentele, angajații spitalului nu s-au mai îngrijit de el. Lavinia a declarat ziarului Gazeta de Cluj că l-au ținut cu trombostop, medicament contraindicat de cardiolog. Pacientul i-a spus fiicei lui că medicii au început să-i dea medicamente mai puține și a fost ținut fără mâncare. La auzul acestora, Lavinia a luat primul avion și s-a întors în țară cu medicamentele necesare pentru ca tatăl ei să nu pățească ceva.
În schimbul de mesaje pe care l-a avut cu doamna doctor Diana Tucra, Lavinia i-a spus că există un medic responsabil în spital care este obligat să-i prelungească rețeta, iar a-i lua unui pacient dreptul la medicație reprezintă un act de amenințare, dar și crimă cu premeditare. Ea a spus clar că nu este de acord cu schimbarea medicației anticoagulante a tatălui ei, fără acordul și evaluarea unui medic specialist cardiolog.
Este inadmisibil ca în 2023, într-un spital din România, un medic să amenințe un tutore că nu o să-i mai prescrie medicamentele necesare pacientului, atât de necesare, fără de care nu poate să trăiască. Știind modul în care, în țara noastră pacienții sunt tratați, cu ani în urmă, Lavinia și-a dus tatăl în Suedia pentru câteva luni, dar el nu a reușit să se obișnuiască cu mediul de acolo.
Ajunsă în România, Lavinia a mers direct la tatăl ei, având cu ea 50 de tablete Eliquis, atât de necesare pentru sănătatea lui Eugen Dimitriu. La două zile după ce a revenit în țară, Lavinia Dimitriu a făcut o vizită la conducerea spitalului unde a avut șocul vieții ei. Înainte de aceasta, ea a trimis o plângere Colegiului Medicilor, precizând cu subiect și predicat că din 20 ianuarie, medicația pentru tatăl ei a fost suspendată, împreună cu asistența socială de care beneficia pacientul.
„Aceste aspecte mi s-au comunicat prin e-mail, de către conducerea Spitalului de psihiatrie cronică Borșa. Îmi este groază să mă gândesc la urmări. Vă rog, investigați cazul. Vă rog, investigați atitudinea medicilor Cipriana Szekely și Diana Tucra din Spitalul de Psihiatrie cronică Borșa”, a scris Lavinia către Colegiul Medicilor din Cluj.
După revenirea ei în țară, pe 28 ianuarie 2023, șeful spitalului unde este internat tatăl ei i-a dat un răspuns Laviniei care a lăsat-o fără cuvinte. Mai exact, Diana Țucra i-a spus clar că el va trebui să se descurce singur, fără asistenții sociali. Mai mult decât atât, Lavinia va trebui să descopere o soluție inovatoare prin care să procure medicamentul indispensabil tatălui ei din exteriorul spitalului, în ciuda faptului că se află la 3.000 de kilometri distanță. Privitor la experiența cu Q Vision, lucrurile au stat tot în favoarea medicilor, precizându-se că Oana Rusu a avut o grijă maternă față de pacient, iar totul a decurs legal și fără probleme, în ciuda faptului că până în momentul actual, Lavinia Dimitriu nu a primit toate facturile privind operația la ochi la care a fost supus tatăl ei.
a