Home Investigații Un clujean face ilegalități pe bandă rulantă în domeniul imobiliarelor

Un clujean face ilegalități pe bandă rulantă în domeniul imobiliarelor

6853

Un clujean a devenit ”ucigaș” imobiliar în serie după s-a făcut cunoscut printre inspectorii de la Serviciul Control Urbanism al Primăriei Cluj-Napoca. Pintea Ovidiu Ionuț este cel care își ridică imobile nestingherit, fără a cere niciun fel de autorizație din partea municipalității. În ciuda faptului că acesta construiește blocuri ilegal și nu se dă în lături de la nimic, instanța este extrem de blândă și îl mângâie doar cu o amendă.

 

Pintea este administratorul Pintea s-a făcut mare imobiliar începând cu 2006, când pe strada Mihai Românul nr. 5 a extins un imobil pe două laturi, fără a deține autorizație pentru extindere. Mai mult, Primăria a eliberat autorizația de construcție după ce blocul a fost dat deja în folosință. Pentru acest imobil, mai mulți clujeni au făcut o sesizare Primăriei, acuzându-l pe primar că s-a făcut un mare abuz:

”Domnule primar, cred că s-a făcut un mare abuz la imobilul de pe strada  Mihai Românul nr. 5. Ați eliberat autorizație de construire după ce blocul a fost dat în folosință parțial. De ce, domnule primar? Cred că s-a făcut un mare abuz și s-a creat un precedent. De ce nu ați lăsat cazul să își urmeze cursul normal, adică să hotărască dacă a fost construit ilegal. Dacă acest cetățean era corect, își depunea documentația la timp, înainte de a construi blocul, nu? Acest bloc este cu vreo 55-60 de apartamente a câte două camere care au fost deja vândute. Dumneavoastră ați fost informat că sunt birouri și apartamente colective. Să fim serioși, domnule! Nu credeți că protejați pe cei care încalcă legea? Pe un post TV ați declarat clar ”Nu voi accepta niciodată blocuri construite între două case și ilegal”. Rușine! Una spuneți, alta faceți. Acum trebuie să îi ajutați pe toți cei care au construit ilegal, să nu-i lăsați să ajungă la tribunal, doar ei sunt cu bani mulți și au de dat la toată lumea. Domnule primar, mai răriți din angajații de la urbanism care sunt mână-n mână cu mafia. În final, vă invit să vizitați acest bloc. Cu respect,
Mureșan Claudiu”.

O altă clujeancă, Popa Maria, îi dă dreptate domnului Mureșan Claudiu susținând și ea că ”acest Pintea Ovidiu Ionuț a sfidat autoritățile și legile în anul 2006 și continuă să o facă și acum. Lângă blocul de pe strada Mihai Românul nr.5, a construit un alt bloc de cinci etaje fără autorizație de construcție și promite aceste apartamente spre vânzare, încasând sume cuprinse între 20.000-40.000 euro. Cine din acest oraș protejează oamenii cinstiți de acest Pintea?”.

Pentru acest lucru, în data de 23 februarie 2009, Pintea a primit o amendă de 30.000 de lei şi s-a dispus revenirea la starea iniţială a construcţiei. În acest caz, Pintea şi-a prezentat poziţia la instanţă:

“Menţionez că am acordul notarial al tuturor vecinilor de pe strada Mihai Românul nr.5. Din motive necunoscute, domnul Chichişan Simion, arhitect la biroul de proiectare Chibo, nu reuşeşte din 2006 să dobândească autorizaţia de construcţie”.

 

Avalanşă de probleme

Acelaşi investitor are probleme şi cu altă construcţie. În anul 2010, pe Calea Turzii nr.241E a răsărit aproape peste noapte un bloc. Ferit de ochii lumii, blocul este ridicat ilegal, fără niciun fel de act, fără autorizație de construcție

Deși inspectorii Primăriei Cluj-Napoca l-au atenţionat pe constructor de când era la stadiul de fundaţie, însă Pintea, curajos, nu s-a dat în lături de la nimic pentru a-și ridica imobilul. Primăria a sesizat instanța și poliția și a fost amendat cu o sumă modică.

Acest lucru l-a declarat și purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu, în 2010 când construcția era în fază incipientă:

“În spatele imobilului de pe Calea Turzii, de la numărul 241D, este o lucrare fără niciun fel de autorizaţie de construcţie. Investitorul Ovidiu Ionuţ Pintea a fost amendat în 30 martie 2009 cu suma de 3.000 de lei, atunci când construcţia era în fază incipientă, la fundaţie. S-a dispus atunci sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate”.

În data de 12 aprilie 2010 s-a efectuat un control de către reprezentanții municipalității, iar aceștia au constatat că Ovidiu Ionuţ Pintea nu s-a conformat măsurilor dispuse în 2009 şi au decis să sesizeze instanţa şi poliţia.

“S-a depus plângere penală la poliţie pe numele constructorului şi s-a cerut la judecătorie desfiinţarea blocului”, a mai precizat Oana Buzatu.

Dosarul trebuia să fie judecat în instanță abia în data de 13 aprilie 2011, din cauza supraîncărcării Judecătoriei Cluj-Napoca. Investitorul nu a depus la dosar nicio întâmpinare și nu a putut fi contactat, deoarece nu mai locuieşte la adresa din procesul-verbal de contravenţie.

De asemenea, vecinii au sesizat și ei problema.  Asociația de proprietari de pe Calea Turzii nr. 241D, a blocului din fața imobilului în cauză, a făcut o sesizare Primăriei cu privire la construcția ilegală pe care Pintea o desfășura:

”Subscrisa, Asociația de proprietari Calea Turzii Nr. 241D, C.IF. 25734010, din municipiul Cluj-Napoca, strada Calea Turzii Nr.241 D, solicităm verificarea autorizației de construire, și respectarea de către constructor a celor prevăzute în autorizația de construire, pentru construcţia situată în judeţul CLUJ, municipiul CLUJ-NAPOCA, Calea Turzii Nr. 241E, edificată imediat în vecinătatea noastră, deoarece regimul de înălțime a construcției în curs de edificare depășește deja cota D+P+4E+E5 restrâns, depășind cu mult regimul de înălțime a imobilului nostru, respectiv a clădirilor din zonă.

Menționăm că nu vă putem da mai multe informații despre construcție, deoarece nu este afișat un panou de identificare al acestuia. Construcția depășește regimul de înălțime al imobilului nostru, luând lumina locatarilor din imobil.

Vă rugăm să verificați legalitatea construcției, și totodată să luați act de opoziția noastră privind regimul de înălțime, și să luați măsuri pentru a respecta regimul de înălțime reglementat în zonă.

Cu respect”.

 

Ce zice Direcția Urbanism și Dezvoltare Urbană

Referitor la sesizarea Asociației de proprietari Direcția de Urbanism și Dezvoltare Urbană au comunicat că proprietarul a fost sancționat pentru că Pintea nu s-a conformat în ceea ce privește legalitatea:

”Pentru lucrările executate fără autorizație de construire pe terenul aflat la est de imobilul din Calea Turzii nr. 241D, domnul Pintea Ovidiu Ionuț, în calitate de proprietar a fost sancționat contravențional de către inspectorii Serviciului Control Urbanism și Disciplină în Construcții, prin procesul verbal de constatare nr. 2021/2009.

Cu ocazia unui control ulterior s-a constatat că nu s-a respectat măsura de oprire a lucrărilor dispusă prin procesul verbal mai sus menționat, fapt pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală conform art. 24 alin. 1, lit. b, coroborat cu art. 25 din Legea nr. 50/1991-republicată.

Întrucât contravenientul nu s-a conformat în termenul dispus prin procesul verbal în ceea ce privește intrarea în legalitate, potrivit art. 28, alin. 1, coroborat cu art. 32, lit. b din Legea nr. 50/1991-republicată, au fost sesizate instanțele judecătorești.

Având în vedere cele prezentate, considerăm că instituția a luat măsurile care s-au impus conform atribuțiilor prevăzute de legislația în vigoare”.

bloc calea turzii

O mângâiere de 5.000 de lei

Conform legii, infracţiunea este pedepsită cu amendă penală sau închisoare de la 1 la 3 ani, iar orice clădire construită fără autorizaţie poate fi demolată.

„Acum, deşi legea spune că este obligatorie obţinerea autorizaţiei de construire, este des întâlnită situaţia în care se construieşte fără autorizaţie, urmând ca în baza legii permisive să se intre în legalitate. Sau se întâmplă ca autorizaţia de construire să nu fie respectată. O construcţie ridicată cu încălcarea legii nu mai poate intra în legalitate. Unii sunt corecţi, respectă legea, solicită autorizaţii, în timp ce alţii ignoră legea şi construiesc în lipsa documentaţiilor, ştiind că le pot obţine ulterior, indiferent cât de mare este abaterea“, a declarat Elena Udrea, fostul ministrul  al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Pentru Pintea, instanţa judecătoriei a apreciat că nu se impune o amendă aşa mare şi a micşorat-o la 5.000 de lei. “Raportat la gradul de pericol social al faptei, la împrejurările în care a fost comisă şi la urmarea produsă, aplicarea unei amenzi într-un cuantum orientat spre minimul legal prevăzut de legea 50/1991 este suficientă pentru a atrage atenţia contravenientului asupra obligaţiilor care îi revin în natura executării lucrărilor de construcţii”, se arată în sentinţă. Aceasta a fost atacată cu recurs la tribunal de către Primărie.

În concluzie, până în acest an, blocul este ridicat în ceea ce se vede acum, iar proprietarul blocului nu a dat niciun fel de explicaţii serioase, deci Pintea s-a ales cu o amendă și cu cel puțin două blocuri construite la negru, sustrăgându-se de la plata taxelor și impozitelor. Practic, Pintea consideră că e mai ieftin să se procedeze ilegal și să se plătească amenda. Curaj să ai, că justiția e și așa oarbă.

Ioana Popa

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here