Biroul Politic Central al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a adoptat miercuri, 27 februarie, lista candidaţilor pentru alegerile pentru Parlamentul European ce vor avea loc în luna mai a acestui an. Pe listă, se regăsește și conf. univ. dr. Radu Silaghi Dumitrescu, președintele ALDE Cluj-Napoca. Acesta are două doctorate în Chimie şi a coordonat echipa de cercetători care a descoperit, în urmă cu patru ani, formula sângelui artificial.
Primii 10 candidaţi din lista propusă de ALDE pentru alegerile europene, în ordinea în care se vor regăsi pe liste, sunt următorii:
1. Norica Nicolai, parlamentar european din partea ALDE;
2. Daniel Barbu, profesor universitar doctor, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi fost ministru al Culturii;
3. Renate Weber, parlamentar european din partea ALDE;
4. Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor şi fost parlamentar european;
5. Varujan Vosganian, vicepreşedinte ALDE, deputat şi fost ministru;
6. Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE, chestorul Camerei Deputaţilor şi fost ministru al Energiei;
7. Radu Silaghi Dumitrescu, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj;
8. Deputat Eusebiu Pistru, preşedintele organizaţiei ALDE Arad;
9. Horia Victor Toma, fost parlamentar şi fost primar al municipiului Ploieşti;
10. Tudor – Tim Ionescu, vicepreşedinte al organizaţiei de tineret a ALDE, consilier general al Municipiului Bucureşti.
Până la locul 33 se regăsesc preşedinţi de filiale judeţene şi reprezentanţi ai organizaţiilor ALDE. În cadrul listei, există o repartiţie echilibrată între regiunile geografice, în aşa fel încât toţi alegătorii ALDE să aibă convingerea că votează o listă care le va reprezenta interesele în viitorul Parlament European.
În ceea ce priveşte criteriile care au stat la baza stabilirii listei de candidaţi, acestea au fost: expertiza pe un domeniu/CV profesional; experienţa politică/CV politic; proiectul politic propus pentru Parlamentul European în legislatura 2019-2024; cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională (engleză, franceză, germană etc.); abilităţi de comunicare şi negociere; meritul organizaţional/rezultatele alegerilor locale şi parlamentare din anul 2016; candidaturi asumate la alegerile locale şi parlamentare din anul 2016; notorietate/încredere (sondaj); experienţă în relaţiile internaţionale; reprezentarea regiunilor.