Într-o postare pe Facebook, Dan Ianisevschi, moderator și colaborator activ în spațiul civic local, își împărtășește cu ironie amară experiența recentă la Primăria Cluj-Napoca. Între promisiunile de digitalizare, realitatea din teren și inițiativele de mediu care par mai degrabă exerciții de imagine, autorul descrie o serie de situații care pun sub semnul întrebării eficiența administrației locale.

Dan Ianisevschi a mers la Primărie pentru o banală schimbare de carte de identitate, alegând să folosească adresa de email carte_identitate@primariaclujnapoca.ro, promovată anterior de Emil Boc ca soluție digitală securizată. Ce a urmat a fost un haos birocratic: emailul său a ajuns la Direcția de Finanțe Publice Locale, de unde a fost sunat pentru a i se confirma că buletinul este încă valabil, deși nu oferise niciun număr de telefon în mesaj.

„Emailul meu s-a plimbat prin toată Primăria și nu știau ce să facă cu el”, scrie Ianisevschi. „A trebuit să le reamintesc promisiunile lui Boc, și au zis că o să verifice.”

Lucrurile au degenerat și mai tare când a făcut o plată online de 7 lei pentru taxele aferente. De pe mobil, chitanța descărcată era un PDF gol, datat „1970.01.01, ora 2:00 AM”. I s-a explicat ulterior că site-ul primăriei nu funcționează complet pe mobil și că extrasul de cont nu este dovadă acceptabilă, deși plătise suma.

Ajuns fizic la sediul primăriei împreună cu soția și copilul de 2 luni, a fost blocat la bariera parcării. „Parcarea afisa 0 locuri, dar înăuntru erau cel puțin 20 libere”, spune el. După o dispută cu paznicul, a reușit să intre, doar pentru a descoperi că locurile pentru familii sau persoane cu dizabilități erau ocupate de dubițe de construcții.

Șirul neajunsurilor a continuat la ieșire, când aparatul de plată al parcării i-a cerut 172 de lei pentru o altă mașină, parcată legal cu două luni înainte. „Aparatul mi-a arătat poza mașinii din garajul meu, ca și cum ar fi fost la Primărie azi. Legea interzice stocarea imaginilor video/foto mai mult de 30 de zile”, atrage atenția acesta.

„Vreau să menționez că a fost și ceva OK la Primărie, un portar pe care Boc sigur îl vrea înlocuit cu ceva robot, care chiar ne-a ajutat mai mult decât orice funcționar.”

În finalul postării, Ianisevschi trece în revistă cu sarcasm inițiativele de mediu promovate de administrația locală: stâlpi LED cu panouri solare instalați inutil, bănci fotovoltaice arse, pubele „smart” pline de gunoi și conferințe pentru decarbonizare organizate în săli unde se vine cu avionul. „Ajungem ca soluțiile propuse pentru decarbonizare să fie de fapt niște forme fără fond”, conchide el.

Într-un oraș care se vrea „smart city” și „campion al digitalizării”, experiența cetățenilor rămâne adesea blocată în proceduri învechite, ambalate în retorică modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.