Bărbatul aşteaptă pe coridoarele I.M.L., cu o tăietură vizibilă în zona frunţii. Mărturiseşte că în seara precedentă, marţi, 8 iunie a încasat câteva lovituri în cap, cu un box metalic, din partea partenerului său de afaceri – şi el clujean- cu care înfiinţase o firmă în Marea Britanie. Incidentul a avut loc în timp ce omul se afla în faţa unui magazin de pe strada Tudor Vladimirescu, din Cluj-Napoca. Victima spune că motivul atacului acestuia a fost să-l “avertizeze” ca să-şi ia mai rapid gândul de la cele 3.700 de lire sterline pe care le are de primit de la el – aproximativ 21.000 lei – şi să nu-l mai deranjeze cu insistenţele sale.
“Escrocul e un excelent cunoscător al limbii engleze”
Viorel Ciotlăuş este un bărbat în vârstă de 47 de ani, originar din localitatea Boteni, comuna Mociu. Începând cu anul 1998 acesta a muncit mai mult prin străinătate, în domeniul construcţiilor: a început în Anglia, a continuat în Suedia şi până nu demult – când s-a întors în ţară – din nou în Anglia. Miercuri, 8 iunie, acesta se afla pe coridoarele I.M.L. Cluj pentru a fi consultat de medici, după ce în seara precedentă încasase câţiva pumni în zona capului de la fostul său partener de afaceri, cel cu care înfiinţase în Anglia o firmă de construcţii. Motivul: prin această intervenţie acesta a dorit să tranşeze astfel datoria faţă de el, de 3.700 de lire, după ce-i golise conturile şi-l lăsase dator-vândut la bancă. Viorel spune că, având totală încredere în partenerul său făcuse nesăbuinţa, la înfiinţarea firmei, în 2012, să-i acorde acestuia „full mat” (n.n. – împuternicire), prin care cel care-i devenise prieten putea să scoată oricând bani din contul său. “N-am crezut niciodată că va putea face aşa ceva omul acesta care mi-a înfiinţat – cu o rapiditate ieşită din comun – firma de construcţii. Eu nu ştiam engleza şi el s-a descurcat excelent, cu relaţiile înalte pe care le avea în rândul angajaţilor Băncii Barklays din Londra. Dar, se vede că această încredere m-a costat scump: după ce am încasat 9.000 de lire sterline pe o lucrare, el a scos rapid banii – ba mai mult a mai împrumutat în plus de la ei, în numele meu, alte 3.700 de lire. Astfel, când m-am dus să ridic suma respectivă, aceasta dispăruse, iar eu deja eram dator-vândut”. Bărbatul arată mai departe că l-a tot căutat pe falsul său prieten, un anume Darius, clujean şi el, însă , până cu câteva zile înainte ca să-l atace cu boxul, Darius a fost de negăsit. Mai spune despre el că acesta era un extraordinar cunoscător al limbii engleze şi al formalităţilor ce trebuiau întreprinse la băncile britanice – işi după ce a dat de el, cu chiu cu vai, după ore de discuţii l-a cruţat pe Darius de returnarea restului sume, de până la 9.000 de lire, înţelegându-se ca respectivul să-i achite măcar datoria de 3.700 de lire sterline.
„Eu sunt numai unul de pe lista inşilor pe care i-a jefuit”…
Mărturiseşte bărbatul, ca iluminat – ce-i drept, cu destul de mare întârziere: “El a fost cel care m-a tot iniţiat şi a venit şi cu propunerea ca firma să fie pe numele meu. Pe al lui nu există nicio firmă, ca să nu poată fi tras la răspundere – deşi a mai înfiinţat o mulţime de firme la oameni de bună credinţă ca mine. Pe deasupra – şi am auzit asta mai târziu – a procedat identic şi cu alte persoane. Însă cu mine a jucat colosal. Până în 2013 a fost de o cinste ireproşabilă şi n-am avut ce să-i reproşez, doar după ce mi-a câştigat încrederea, m-a executat. Este, cum s-ar spune, un adevărat escroc”. Ciotlăuş mărturiseşte mai departe că este perfect conştient că în cazul furturilor banilor săi nu se poate plânge autorităţilor româneşti – ci numai în cel al agresiunii, dar nu va ezita s-o facă. Arată mai departe că acest Darius – profitând de faptul că guvernul britanic finanţează înfiinţarea firmelor – a tot deschis firme unor români, încasând 75 la sută din banii oferiţi întreprinzătorului, dându-i românului 25 şi apoi învăţându-l apoi s-o închidă rapid şi să rămână astfel cu banii. Era, de fapt, un fel de consilier financiar, lucrând fără acte – dar în cârdăşie cu cei de la bănci – nu cei de la sucursalele din centru, ci doar cu cei de la sucursalele din periferii. Mai face o dezvăluire asupra modului cum procedează în Anglia acest individ – şi ştie, numai în blocul în care locuieşte, trei astfel de inşi care au lucrat cu Darius: “Scotea la licitaţie – de obieci un african făcea acest lucru – o casă, o maşină, iar Banca Barklays garanta pentru clientul respectiv, arătând că nu minte – iar cumpărătorul trimitea un avans, prin net. Intra banul, Darius îşi ridica partea leului şi dispărea, lăsându-l pe bietul român să suporte apoi rigorile legii. Altfel nici nu mi-aş fi imaginat cum acest om – care n-a muncit o clipă în viaţa lui, ci doar a făcut tot felul de combinaţii şi escrocherii, ar putea avea casele pe care le are – în Cluj şi Floreşti. Asadar, un lucru e clar: escrocul e de neatins, şi poate că numai autorităţile britanice pot face acest lucru, dacă ar emite cumva un mandat pe numele lui. Şi, cum nu există nimic pe numele lui, acesta e curat, limpede şi cel mai cinstit om din lume”…
Bărbatul este nevoit să-şi întrerupă relatarea, fiind poftit în cabinetul de consultaţii. Se întoarce după câteva minute cu un certificat medico-legal în care i s-au recomandat 3 zile de îngrijiri medicale. Apoi se retrage pentru a se prezenta la Secţia 1 de Poliţie pentru a întocmi o plângere penală pe numele fostului său partener de afaceri. Însă, înainte de a părăsi incinta instituţiei medicale adugă: “Muncesc în continuare în construcţii, de data aceasta în România şi câştig destul cât să plătesc şi datoria asta, cu care mă tot bombardează banca din Anglia. Însă păcatul cel mare este că un om de factura lui nu şi-a găsit încă naşul şi reuşeşte cu atâta dezinvoltură să se mişte prin atâtea medii şi să nenorocească o mulţime de oameni”. Contactat telefonic, comisarul-şef Daniel Boie, purtătorul de cuvânt al I.P.J. Cluj a confirmat pentru Gazeta de Cluj că între timp Viorel Ciotlăuş a făcut plângere penală împotriva agresorului şi a început urmărirea penală a lui Darius pentru infracţiunea de lovire, cazul fiind cercetat acum de către un procuror din cadrul parchetului în competenţa căruia a fost repartizat cazul.
Va dați seama ce ziar sunteți dacă i-l credeți pe dementul asta care are 20 de ani de pușcărie executati dacă a luat bătaie a luat pt ca a meritat el de poliție nu poarta frica acesta este un fost pușcăriaș si pt societate este zero credeți-mă interesați-vă si apoi scrieți asta nu a văzut 3000 de lire in viața lui,e un nenorocit
Voi chiar credeți tot ce spune un dement care are 20 de ani de pușcărie