Ioan Bele, expert UE în dezvoltare și inovare urbană și președinte al Clusterului ”Metal Manufacturing Transilvania” a declarat pentru ziarul Unirea că proiectul ”Alianța Vestului” este izbitor de asemănător cu proiectul de dezvoltare urbană ăe care bărbatul din Alba Iulia l-a depus în luna august 2018 la Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
„De la crearea clusterului nostru, în 2013, am constatat că primăriile ar putea să ajute mai mult dezvoltarea firmelor, creând infrastructura edilitară necesară, utilitățile, drumurile. Legătura între firme și primării ar putea duce la o dezvoltare foarte bună a localităților. Dar, din păcate, primarii, nu sunt toți conștienți de acest lucru. În acest context am avut, din fericire, oportunitatea de a lucra în perioada 2013-2014 la strategia de dezvoltare a municipiului Alba Iulia. Aici am găsit o foarte bună echipă managerială. Au excelenți scriitori de proiecte. Sunt peste 30 de oameni care merită toate laudele pentru proiectele care au fost implementate la Alba Iulia.
Am folosit atunci noțiunea de înființare a unei rețele urbane pentru județul Alba și împrejurimi. De aici plecând, am căutat să dezvolt conceptul pentru întreaga Transilvania, Banat și Moldova. Au semnat ca inițiatori în acest proiect de înființare a unei rețele urbane directorii Agențiilor de Dezvoltare Centru, de Nord Est, primarii din Alba Iulia, Reșița, Blaj și mai departe. Proiectul nostru se numește «Clusterul Urban Inteligent Transilvania – Moldova – Banat»
Urma să cuprindă în el orașe de la 20.000 de locuitori în sus pentru a putea implementa politici europene și să aibă și un pic de forță economică. Am ales ca orașul Cluj să coordoneze acest proiect pentru că este mult mai mare decât Alba Iulia. Nu l-am găsit pe dl Boc și am lăsat proiectul – doar prima parte din acesta, la direcția lor de dezvoltare, la dl. Câmpean. I-am expus proiectul într-o pagină, i-a plăcut. Urma să-l prezinte dlui Boc pentru ca să intre și Clujul ca și inițiator al proiectului. Prima dată am strâns semnături de la profesioniști, de la universități, de la agenții de dezvoltare”, povestește Ioan Bele pentru ziarulunirea.ro.
Ioan Bele mai spune că a avut o discuție cu Emil Boc și nu se aștepta ca proiectul economic prezentat de el să fie transformat într-un proiect politic.
”În luna august 2018 am depus materialele, la Cluj: statutul asociației, drafturi de adunare generală. M-am dus pe încredere, nici nu am înregistrat materialul de lucru pentru că în 2017 am avut o discuție prealabilă pe această temă cu primarul Boc, la Alba Iulia.
De la Direcția de Dezvoltare, drafturile mele au ajuns la Direcția de Relații Externe. Directoarea de acolo mi-a spus că urmează să îmi fie programată discuția cu dl. Boc. Nu a mai fost programată niciodată această discuție. După două luni de așteptare, nici azi nu am primit vreun răspuns.
În schimb, ne-am trezit cu povestea Alianței Vestului. Nu mi-a trecut prin gând, niciun moment, că un proiect economic și de dezvoltare poate fi preluat și transformat în proiect politic. M-am trezit în presă cu ”patrulaterul vestului”.
Eu știu ce am lăsat acolo, la Primăria Cluj. Același lucru l-am lăsat și la Primăria Sibiu. Se pare că politicienii au preluat ideea înființării unei rețele urbane pe care au transformat-o într-un vehicul politic. Prima dată a fost o declarație de intenție din partea lor. Apoi chestiunea a fost reluată. (…) Au început să elaboreze apoi idei de acțiune fantasmagorice.
Proiectul ar putea fi continuat dacă s-ar ține cont de partea de expertiză. Proiectul despre care vorbesc dânșii acum este plat și superficial, de unde am dedus că nu au de gând să-l ducă mai departe și va rămâne un simplu vehicul electoral, din păcate. De exemplu, dezvoltarea de autostrăzi nu face obiectul de acțiune al unui primar de municipiu. Jurisdicția unui primar se întinde pe teritoriul pe care îl administrează”, mai povestește Ioan Bele.
Vezi mai multe AICI