Consilierul județean Gheorghe Iancu (PNL) este implicat într-un veritabil conflict de interese, după ce a votat o hotărâre a Consiliului Județean Cluj prin care fiul acestuia, George Iancu, a fost numit în funcția de administrator neexecutiv în Consiliul de administrație al Centrului Agro Transilvania Cluj S.A., pentru un mandat de 4 ani. Gheorghe Iancu nu se află la prima „alunecare” de acest fel. În anul 2012, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, după ce firma pe care o deține consilierul a vândut Consiliului Judeţean Cluj nisip în valoare de 4.800 de lei.
La data de 31 martie 2022, Consiliul Județean Cluj a aprobat o hotărâre privind exercitarea calității de autoritate publică tutelară/acționar pentru consiliul de administrație al unor întreprinderi publice aflate sub autoritatea forului județean. Unul dintre punctele hotărârii viza propunerea şi desemnarea lui George Iancu, fiul consilierului județean Gheorghe Iancu, în calitate de administrator neexecutiv în Consiliului de administrație al Centrului Agro Transilvania Cluj S.A., pentru un mandat de 4 ani. Prevederile legale reglementează clar faptul că forul județean are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a evita apariţia unor situaţii de natură să determine existenţa unui conflict de interese, lucru care însă nu s-a întâmplat și în cazul lui Gheorghe Iancu.
Consilierul județean și-a numit fiul în structurile unei instituții din subordinea CJ Cluj
Potrivit procesului verbal încheiat încheiat cu ocazia desfăşurării şedinţei, consilierilor județeni li s-a pus în vedere că în cazul unor situații de conflicte de interese, trebuie să anunțe la început, pentru a fi consemnate, iar persoanele care se află în această situație sunt obligate să se abţină de la participarea la adoptarea proiectelor de hotărâri în cauză, respectiv aceștia nu mai sunt luați în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârilor respective. Cu toate acestea, Gheorghe Iancu a tăcut mâlc și a votat proiectul, contribuind la numirea fiului său, pentru un mandat de 4 ani, în Consiliul de administrație a Centrului Agro Transilvania. Potrivit hotărârii, calitatea de administrator neexecutiv îi aduce lui George Iancu o indemnizaţie lunară fixă în sumă netă de 2.000 lei, la care se adaugă un bonus procentual care se stabilește anual, în funcţie de nivelul de realizare a obiectivelor cuprinse în planul de administrare şi de gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari. Existența unui conflict de interese este extrem de clară. Consilierul județean Gheorghe Iancu a contribuit la numirea fiului său în funcția de administrator neexecutiv în Consiliul de administrație al unei structuri aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj.
Iancu: „Ce să fac? Se mai întâmplă și greșeli.”
Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, consilierul județean Gheorghe Iancu a recunoscut că ar putea fi vorba despre un conflict de interese după ce a votat hotărârea prin care fiul acestuia, George Iancu, a fost numit în funcția de administrator neexecutiv în Consiliul de administrație al Centrului Agro Transilvania Cluj S.A., pentru un mandat de 4 ani. Iancu susține că nu și-a dat seama că ar putea fi ceva în neregulă în momentul votului, însă ne-a promis că pe viitor va fi mult mai atent.
„Aveți dreptate. Pe urmă am realizat și eu cum stau lucrurile, dar la acel moment nu mi-am dat seama. Mai avem un proiect cu Centrul Agro și o să mă abțin de la vot. O să încerc să fiu atent de acum înainte la aceste detalii. Nu vreau să mai comentez.”, a declarat Gheorghe Iancu pentru Gazeta de Cluj.
În legătură cu situația din anul 2012, când a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, Gheorghe Iancu a spus că a plătit pentru ceea ce a făcut, fiind sancționat. Întrebat dacă este de părere că istoria se va repeta și în cazul de față, consilierul județean a arătat că s-a resemnat, spunând că „se mai întâmplă și greșeli”.
„Atunci a fost o chestie că am dat niște nisip Consiliului Județean Cluj și mi-am dat o sancțiune de 3 ani. Dacă o să fie aceeași situație, asta-i viața. Mergem înainte. Ce să fac? Se mai întâmplă și greșeli.”, a transmis consilierul județean.
Întrebat dacă va mai candida pentru funcția de consilier județean și dacă dorește să le transmită un mesaj alegătorilor, Gheorghe Iancu a transmis următoarele:
„În nici într-un caz. Chiar nu mă interesează povestea asta atât de mult. Chiar nu vreau să spun mai multe.”.
Neregulile continuă: consilierul a uitat să-și treacă firma în declarații
Consilierul județean ar putea întâmpina și alte probleme deoarece nu a fost prea atent în momentul în care și-a completat declarațiile de avere și interese. Acesta a „uitat” să noteze în înscrisurile oficiale că este patronul societății Gitas Import Export SRL.
Potrivit declarației sale de avere, consilierul județean Gheorghe Iancu deține, alături de soția, un teren intravilan cu o suprafață de 490 mp în Huedin, două terenuri agricole de peste 32 ha în comuna Mărgău, o casă în Huedin și un apartament în Cluj-Napoca. Funcția de consilier județean îi aduce lui Gheorghe Iancu 9800 de lei pe an, iar calitatea de administrator al societății Raginoasa Transimpex SRL îi asigură un venit anual de 45500 de lei. Soția sa, Cristina Iancu, este contabilul societății, fapt care îi aduce un venit anual de 41000 de lei.
Gheorghe Iancu, declarat incompatibil de ANI
Gheorghe Iancu a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, în mandatul de consilier județean din 2008-2012, după ce firma acestuia a încasat o factură de achiziție directă în cuantum de 4.800 lei, emisă către Consiliul Judetean Cluj. Consilierul afirma la acea dată că nu a avut niciun contract încheiat cu forul administrativ județean și că „a dar numai o mână de ajutor” pentru realizarea unor lucrări, contribuind cu două mașini cu nisip.
Potrivit legii, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat că a emis un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective, în măsura în care prevederile prezentei legi nu derogă de la aceasta şi dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni.”
Șmecherii lui Tișe, de la Huedin!
asta e, daca le faceți loc sa se aciueze toți țăranii astia labari in c.jud….sau greșesc, mă scuzați chiar voi ia-ți adus. In acest caz cei din PNL/PDL. De la PSD va mai pot da eu niste nume de tata-fiu, tata-fiica în aceeași situație. „Se mai întâmplă și acolo greșeli”.