De mai bine de un an de zile, procesul în care un om de afaceri din domeniul imobiliarelor, Ovidiu Borda Suciaghi, este judecat pentru înşelăciune este administrat doar cu amânări. Anul trecut, când ANAF a publicat lista samsarilor imobiliari, Suciaghi figura cu o datorie de aproape 3 milioane de lei, din care contestase 2,89 de milioane de lei. El a cumpărat în urmă cu aproape 8 ani ansamblul imobiliar Luxembourg din Floreşti de la Simion Gorgan, un alt afacerist tot din domeniul imobiliarelor, care după acest tun a plecat în Franţa.
Clujeanca IULIANA PREZENSKY i-a făcut o plângere penală omului de afaceri din domeniul imobiliarelor, Ovidiu Borda Suciaghi, pe care procurorii clujeni l-au trimis în judecată. Procesul a început în 2015 şi, de atunci şi până acum, judecătorii au administrat cinci amânări în acest dosar pentru diferite motive (un termen pentru a da posibilitatea ca părţile să se împace, un altul pentru o adresă la Serviciul de Caziere, la un alt termen procesul a fost amânat pentru lipsa unei părţi, etc), următorul termen fiind stabilit tocmai pentru mijlocul lunii septembrie.
Problemele lui Suciaghi au survenit în urma faptului că în 2009 el a cumpărat de la Simion Gorgan ansamblul imobiliar Luxembourg din Floreşti care începuse să fie edificat în 2008.
Când Gorgan a văzut că nu mai are fonduri pentru continuarea proiectului, a apelat la Ovidiu Suciaghi care s-a arătat interesat să preia proiectul şi au început negocierile pentru semnarea unui act de novaţie. Acesta trebuia să fie semnat de toate persoanele care au cumpărat apartamente în ansamblul Luxembourg.
Prin actul respectiv, Simion Gorgan s-a obligat să îi cedeze lui Suciaghi drepturile de proprietate asupra terenului pe care este situat şantierul, proiectul de execuţie a lucrărilor şi a drepturilor rezultate din autorizaţia de construire, dreptul de proprietare a unui utilaj Manitou, o linei de confecţionat geamuri termopan, drepturile de proprietate asupra utilităţilor aferente ansamblului, terenuri imobiliare împreună cu un proiect de construcţie a încă patru blocuri, 32 de apartamente în ansamblul Luxembourg şi un apartament situat în cartierul Andrei Mureşanu.
După ce a cumpărat i s-au terminat banii pe care vroia să îi investească
Însă, la doi după achiziţie, nici Suciaghi nu a mai avut bani să termine ansamblul Luxembourg. Pe lângă acest lucru, o altă problemă reclamată de clienţi a fost că el a refuzat să semneze actele de vânzare-cumpărare cu cei care au plătit avansurile pentru cumpărarea apartamentelor. Acest lucru i-a împiedicat pe oamenii care s-au împrumutat la bănci, pentru a putea plăti aceste apartamente, să devină proprietarii de drept ai acestor apartamente. Cumpărătorii putând fi oricând executaţi silit ca urmare a datoriilor pe care Suciaghi le avea la diferite firme de construcţii.
În 6 iunie 2011, executorul judecătoresc Marius Stolneanu a scos la licitaţie un bloc construit de Suciaghi la cererea unui om de afaceri din Israel, Liron Blank, care a cerut deschiderea procedurii de executare silită împotrivă lui Suciaghi că urmare a faptului că acesta nu a returnat la timp un împrumut în valoare de 213.624 euro şi 114.444 lei.
Pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca au existat zeci de procese deschise de cei care au cumpărat apartamente în blocurile construite de Suciaghi, prin care se solicita obligarea dezvoltatorului imobiliar să semneze în original contractele de vânzare-cumpărare.
Potrivit locuitorilor din zonă, Suciaghi a lucrat doar o lună la ansamblu. A pavat exteriorul la primul bloc, a zugrăvit casa scării şi a asfaltat 250 de metri pătraţi. În primul bloc s-au mutat în jur de 12 familii cu copii şi şi-au pus singure contoare la curent şi apă, însă Suciaghi ipotecase terenul fără să întabuleze blocul.
Constructorul nu a avut bani de şuruburi pentru tabla de pe acoperiş
Cei care au cumpărat apartamente pe strada Teilor au făcut şi o petiţie publică. ” Blocul de pe str. Teilor nr21A, ansamblul Luxembourg din Floreşti, a fost construit de către Gorgan Simion, un ţepar imobiliar, care a luat încă din faza de proiect banii de apartamente în anul 2008. Valoarea apartamentelor fiind cuprinsă între 30.000 şi 65.000 de euro, aproximativ 95% din viitorii proprietari plătind integral preţul apartamentului. Acest bloc, dar şi încă unul dintre blocurile construite de Gorgan au rămas fără acoperişuri, în urmă furtunii din 2011. Oamenii sunt în pragul disperării. Gorgan Simion a predat situaţia altui dezvoltator, Suciaghi Ovidiu, care însă a ajuns în imposibilitate de continuare a lucrărilor, dar care nu este responsabil de calitatea construcţiei. Cu toate acestea, pentru remedierea temporară a situaţiei, în cursul zilei de sâmbătă, Suchiaghi Ovidiu s-a prezentat la faţa locului şi a montat cu ajutorul locatarilor folii pentru a împiedica pătrunderea apei în apartamente, deşi răspunderea conform documentelor este a celui care a executat construcţia, respectiv acoperişurile, şi anume Gorgan Simion. Situaţia blocului 1, rămâne incertă din cauza faptului că terenul aferent construcţiei, este ipotecat în favoarea unui cetăţean israelian, Liron Blank. Acesta a instituit ipoteca asupra terenului în vară anului 2009, deşi ştia că, în blocul respectiv locuiesc familii şi că apartamentele şi terenul de sub bloc au fost plătite integral de aceştia încă din anul 2007. Unele dintre familii erau chiar notate în CF-ul terenului, dar acest lucru a fost ignorat total. Constructorul blocurilor care au rămas fără acoperiş, Gorgan Simion, se află în Franţa, unde cu banii locatarilor şi-a dezvoltat alte afaceri. Pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca există zeci de procese deschise de cei care au cumpărat apartamente în blocurile construite de Gorgan Simion, prin care se solicita obligarea dezvoltatorului imobiliar să semneze în original contractele de vânzare cumpărare”, susţineau locatarii într-un memoriu.
Imobiliarii de săpun
Majoritatea dintre milionarii de carton ai Clujului s-au lansat în business-uri imobiliare în perioada 2005-2007, ani în care dezvoltarea imobiliară a ajunsese la paroxism. Însă, trend-ul ascendent al vânzărilor de locuinţe nu a ţinut prea mult, iar piaţa imobiliară a ajuns în declin, constructorii nemaiputând continua edificarea caselor sau a blocurilor vândute încă din faza de proiect. Cumpărătorii au deschis procese în instanţă pentru a-şi recupera fie banii daţi pe apartamente „fantomă”, fie pentru a putea intra în posesia apartamentelor plătite, dar nepredate.
Acum piaţa imobiliară a explodat din nou, municipiul Cluj Napoca ajungând să fie catalogat drept cel mai scump oraş din România.