
O nouă situație explozivă tulbură liniștea aparentă a Liceului Teoretic „Apáczai Csere János” din Cluj-Napoca. În centrul scandalului se află Daniel, un elev adoptat, despre care părinții spun că a fost constant agresat verbal, fizic și social de colegii săi, dar care, în mod paradoxal, a ajuns să fie tratat ca vinovat și marginalizat de conducerea școlii.
Cazul elevului Daniel, copil adoptat izolat și stigmatizat la Liceul „Apáczai Csere János”, nu este o excepție în peisajul educațional clujean. Un alt exemplu revoltător vine de la Liceul Teoretic Báthory István în urma unei investigații realizate de Gazeta de Cluj, unde părinții unui elev de clasa a VI-a au fost umiliți într-o ședință oficială, desfășurată aproape exclusiv în limba maghiară, deși mama nu o înțelege.
În loc să ofere un cadru echitabil de dialog, școala a impus o formă de autoritate ostentativă și lipsită de empatie, ignorând complet dreptul legal al părinților la informare și participare egală. În plus, acuzațiile aduse elevului au fost bazate pe presupuneri, nu pe dovezi, de la o tastatură „distrusă” pe care nimeni nu l-a văzut atingând-o, până la un desen invizibil făcut „pentru că avea penar”.
Atât în cazul lui Daniel, cât și în cazul lui Mark, școlile nu doar că au refuzat să recunoască existența unui abuz, dar au ales să culpabilizeze copiii vulnerabili și să-i împingă spre excludere. Iar părinții, în loc să fie sprijiniți, au fost tratați cu dispreț, sfătuiți să mute copilul sau, în cazul Apáczai, chiar să-l declare cu tulburări psihice pentru a fi „ținut online”.
Aceste situații nu mai sunt incidente izolate, ci semnale clare că sistemul a alunecat periculos spre un model de gestionare prin eliminare: dacă nu te încadrezi, nu ești reeducat, ci dat la o parte.
Școala nu caută soluții, ci vinovați de eliminat
Sistemul educațional românesc nu pare pregătit să gestioneze cu adevărat cazurile sensibile, care implică vulnerabilitate, diferență sau traume personale. În loc să caute soluții reale, bazate pe sprijin, consiliere și incluziune, școala reacționează cu acuzații, izolare și marginalizare. E posibil ca elevii implicați, fie Daniel, fie Mark, să fi avut unele momente de comportament dificil, nu i-a numit nimeni sfinți. Dar reacția corectă nu este stigmatizarea, ci înțelegerea contextului și intervenția educațională. Transformarea unui copil în țap ispășitor nu rezolvă nimic, ci doar ascunde disfuncțiile profunde ale unui sistem care preferă să elimine problema, nu să o repare.
Totul a început cu bullying sistematic: „E adoptat, nu e de-al nostru”
Daniel, elev în clasa a V-a, adoptat de o familie româno-maghiară, a fost ținta constantă a jignirilor, marginalizării și excluderii sociale. În documentele transmise către conducerea liceului și Inspectoratul Școlar, părinții lui Daniel relatează că acesta era ridiculizat pentru statutul său de copil adoptat, era etichetat drept „ciudat”, „problema clasei”, și că „aproape toți copiii îi întorceau spatele”.
Într-o adresă oficială, părinții scriu:
„Acțiunile de umilire, excludere, conflict constant și acuzațiile false au dus la o stare de demoralizare psihică gravă. Copilul nostru a început să aibă reacții fizice la stres: vomă, tremur, plâns, insomnii. În aceste condiții, conducerea școlii ne-a recomandat ca soluție… retragerea lui din colectiv.”
Propunerea șocantă a conducerii: „Declarați-l cu tulburări psihice, să poată fi ținut online”
Într-un proces-verbal semnat de directorul adjunct Ghevald Júlia și consilierul școlar Simon Brigitta pe 20 noiembrie 2024, se recomandă:
„Continuarea activităților cu psihologul școlar, cu psihoterapeut, investigarea temeinică de către psihiatru, și pe baza unei recomandări psihiatrice se pune problema predării în sistem hibrid, la nivel individual.”
Aceasta înseamnă, în termeni reali, scoaterea copilului din colectiv și mutarea sa într-un regim de învățare online, fără contact cu alți copii, fără pauze comune și cu orar decalat
(„Dani nu va veni la 7:30, ci la ora 8… Pauzele lui nu vor coincide cu ale colegilor.”)
Expertiza DSP Cluj: „Reacție cronică la stres, cu istoric de bullying școlar. Transferul este obligatoriu”
Un referat oficial emis de Direcția de Sănătate Publică Cluj, înregistrat cu nr. 61 din 20.02.2024, confirmă că Daniel suferă de „Reacție cronică la stres cu tulburare de adaptare școlară, istoric de bullying școlar”. Documentul, semnat de 5 medici specialiști, recomandă transferul de urgență al elevului la altă unitate de învățământ pentru a preveni agravarea stării de sănătate mintală.
“Se atestă că elevul are indicație medicală de schimbare a unității de învățământ, ca măsură de prevenire a agravării bolii. Transferul se va face obligatoriu, cu respectarea prevederilor art. 139, 141, 144 din Regulament.”
Cu toate acestea, conducerea liceului Apáczai a refuzat să emită documentele necesare pentru retragerea și înscrierea elevului în altă școală, conform afirmațiilor familiei.
Grupul de WhatsApp al părinților explodează: „Ori noi, ori el. Nu mai putem!”
Părinții celorlalți copii s-au mobilizat online, exprimându-și nemulțumirea:
(„Toți știm că situația e periculoasă. Trebuie să acționăm acum!”)
(„Acest mediu nu e potrivit pentru copilul vostru. Niciun copil nu poate face ce vrea.”)
(„Există doar două soluții: ori noi, ori Dani. Nu există cale de mijloc.”)
Decizia finală, familia pleacă din țară
După luni întregi de conflicte, corespondență cu ISJ, medici, psihologi, consilieri și zeci de ore de discuții, familia a decis: pleacă din România.
„Ne mutăm în Ungaria. Nu putem să-l creștem într-un sistem care îl stigmatizează și îl izolează. N-am luat un copil ca să-l închidem între patru pereți.”
Gazeta de Cluj a contactat directorul Liceului Teoretic „Apáczai Csere János”, domnul Voros Alpar, acesta ne va oferi luni un punct de vedere asupra cazului.
„În contextul informațiilor care au apărut în data de 12 aprilie cu privire la situația elevului Daniel în Gazeta de Cluj:
- Elevul Daniel a fost mutat în școala noastră la începutul clasei a V-a, din septembrie 2024, în baza unui examen de admitere în clasă cu predare intensivă a limbii engleze, fiind deja a treia unitate de învățământ în care studia.
- Imediat după admitere, înainte de începerea anului școlar, am solicitat o întâlnire cu părinții elevului la care a participat, pe lângă diriginte, și consilierul școlar al liceului, cu scopul de a cunoaște mai bine elevul și eventualele antecedente din anii școlari anteriori, pentru a putea sprijini familia și elevul în acomodarea la noul colectiv școlar. În prima zi de școală au observat mai mulți colegi o agresivitate fizică și de limbaj a lui Daniel în mai multe rânduri, în special în timpul pauzelor, intrând în conflict nu numai cu colegii de clasă, dar și cu colegi din clasa paralelă și chiar cu elevi din alte clase, indiferent de vârstă. Am semnalat acest fapt imediat părinților și am oferit consiliere școlară atât prin consilierul școlar, cât și prin preotul liceului (instituția noastră având un parteneriat cu Eparhia Reformată din Ardeal). Aceste întâlniri individuale ale elevului au fost săptămânale cu consilierul școlar și întâniri adiționale și cu preotul liceului. Consilierul școlar a avut în primele două luni trei întâlniri cu părinții elevului cu scopul consilierii și îndrumării părinților pentru gestionarea emoțiilor și comportamentelor elevului. Alte două întâlniri au fost și cu conducerea liceului. Agresiunea fizică și verbală din partea lui Daniel au continuat, din păcate, astfel din luna octombrie am solicitat prima dată verbal, după care în scris, ca părinții să asigure o psihoterapie comportamentală a copilului, cu scopul gestionării emoțiilor și al prelucrării unor agresiuni suferite înainte de adopția de către părinții adoptivi actuali. Referitor la aceste activități nu am primit nici o informare, deși consilierul școlar și-a exprimat deschiderea pentru a colabora cu specialistul ales de către părinți.
- Dirigintele clasei a acordat o atenție deosebită integrării noilor elevi în comunitatea clasei, fiind lângă elevi, nu numai în timpul orelor, dar și în majoritatea pauzelor. Dânsul a fost sprijinit în acest demers și de consilierul școlar, cabinetul acesteia fiind foarte aproape de sala de cursuri a acestei clase. Deși până la mijlocul lunii octombrie conflictele și agresiunile lui Daniel față de colegii de clasă au devenit mai dese și mai mulți părinți și-au exprimat temerile legate de o excursie de 3 zile a clasei cu prilejul programului Săptămâna verde, Daniel nu a fost exclus de la această activitate, profesorii care au răspuns de organizarea acesteia, asigurând că sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca toți elevii să fie în siguranță.
- Pe lângă activitățile individuale, consilierul școlar a avut două activități la nivelul întregii clase, care au cuprins activități socio-emoționale despre bullying și de sensibilizare a elevilor. Activitatea clasei în luna octombrie a fost monitorizată și de către doamna director adjunct, prin vizite la orele clasei.
- Prima sesizare scrisă depusă către conducerea liceului de unii părinți ai colegilor de clasă, datează din 14 octombrie în legătură cu agresiunile fizice și verbale comise de Daniel. Aceasta fiind urmată de alte 10 sesizări al altor părinți ai colegilor de clasă, în cursul lunii noiembrie (între 21 și 22 noiembrie), când atitudinea lui Daniel a devenit din ce în ce mai vulgară și mai agresivă. Unul dintre aceste cazuri a reprezentat un caz susținut de bullying, agresiune verbală cu tentă sexuală adresată împotriva unei colege de clasă. Acest caz de bullying susținut ne-a fost sesizat prima oară doar verbal, cu toată înțelegerea situației lui Daniel, dar acesta a exacerbat în zielele următoare, ajungând în situația în care copilul agresat să aibă o reacție emoțională, care a putut fi gestionată doar de către mai mulți angajați ai școlii. Părinții elevei au apelat la un birou de avocați în legătură cu acest caz de bullying și agresiune sexuală verbală. Această stare de fapt nu a mai putut fi suportată nici de către părinții din clasă și au prezentat în sesizările lor agresiunile suferite de către copiii lor din partea lui Daniel.
- În urma acestor sesizări, s-a întrunit Comisia de prevenire și combatere a violenței, care a încercat să găsească împreună cu conducerea liceului o soluție pentru asigurarea unui climat de siguranță pentru fiecare elev din această clasă. Astfel, s-a făcut propunerea de învățământ în sistem hibrid pentru o anumită perioadă de timp. Părinții lui Daniel însă în data de 25 noiembrie au depus o cerere pentru eliberea actelor doveditoare de studii pentru a continua studiile în afara țării. Conducerea liceului a răspuns favorabil acestei cereri și a eliberat actele de studii, respectând alin. (7) al art. 157 din Regulamentul-cadru de organizare și functionare a unităților de învățământ (aprobat prin OME nr. 5726/2024). În aceste cazuri nu este nevoie de semnarea unei cereri de transfer, părintele însă are obligația conform art. 96 alin. (2), din același act normativ, ca în termen de cel mult 60 de zile săprezinte dovada continuării studiilor și acte doveditoare, lucrul acesta fiind omis de către părinte până în acest moment. Menționăm că s-a înțeles greșit situația legată de transferul elevului. În luna februarie 2024, Starinski Daniel a fost încă elev la Școala Gimnazială Octavian Goga, de unde în martie, în baza recomandării menționate în articol a fost transferat la Școala Gimnazială Talentum, și doar din luna septembrie a 2024 a devenit elevul liceului nostru, deci în luna februarie nu am avut cum să aprobăm transferul elevului de la liceul nostru la o altă unitate școlară.
- Cu respectul față de meseria dumneavoastră, am aprecia dacă pe viitor ați prezenta și exemple de bună practică și evenimentele majore ale școlilor clujene, de exemplu Concursul Național Interdisciplinar de Comunicări Ștințifice RKTK organizat de către liceul nostru între 11-13 aprilie a.c.
Vă solicităm cu respect să publicați întocmai prezentul nostru drept la replică legat de articolul publicat în data de 12 aprilie.
Cu mulțumiri,
Vörös Alpár István Vita, director”
La unguri li se permite orice si de ce oare? ca au nevoie de ei la guvernare.Ne discrimineaza tot timpul si nimeni nu ia masuri!
Din ce reiese din acel proces verbal atasat acestui articol, chiar elevul Dani este cel care-si abuzeaza colegii. Astept cu interes si punctul de vedere al scolii.
Cu tot respectul trebuie sa va zic ca acest reportaj sau ce o fi este de foarte prost documentata in sensul ca absolut nu a cosnsulatat partea celalata. Fiind un parinte din clasa in cauza la care a fost acest elev stiu exact situatia.
Acest elev a facut bulling cu toata lumea de la a doua zi decand a venit la scola. Fata mea din doua in doua zile venea acasa plangand pentru jignirile si agresiunile facute de Danial. Unii parinti vroiau sa faca plangre sau au si facut pentru ca copilul urmarea fata pe drum spre acasa si suna toata dupamasa pe telefon. Din cauza acestui elev – care propabil nu este asa din vina lui ci a imprejurimilor in care a crescut – mai multi parinti au vrut sa mute copii din clasa sau de la scola
Stimati „jurnalisti” e bine sa intrebati macar unul din partea celalata nu sa lansati niste acuzatii.
Ceea ce va poate scrie si alti parinti din clasa care au ajuns la limita din pacate parintii adoptivi a copilului nu au facut absolut NIMIC pentru a plana problemele!!!
Ca si completare la cele zise anterior :
– ziarul foloseste tendentios problema de nationalitate ca si cum cele doua lucruri sunt conectate. Si copii mei sunt bilingvi si suntem intr-o casatorie mixta ca multi alti copii. Acest lucru nu mai este asa de neobisnuit. Dar sa aduci acest lucru ca si argument intr-o discutie care este pur o problema de alta natura nu mi se pare sa aiba de a face cu profesionalism jurnalistic!!
– in acest reportaj agresorul (imi pare rau ca trebuie sa zic asa ceve despre un copil de 10-11 ani) a devenit victima iar lucrurile nu stau deloc asa. Sunt curios daca jurnalista avea aceasta situatie in clasa copiilor lui si nu este eclus sa aiba in viitor cea ar face ca parinte?!. Cand zeci de copii ajung la psiholog si nu vor sa mai mearga la scola iar aparent scoala nu face nimic. De fapt scoala nu s-a „grabit” deloc sa scape de copil cu probleme cum insinueaza doamna jurnalista. Si totusi vorbim de agresiuni fizice si verbale aici.
Bxxxxxi ordinari atât vă pot spune
Replica asta spune tot despre tine, clar ca ceva nu este legat bine in capul tau
Gunoi adevărați
Acest limbaj confirma absolut tot ceea ce sustine scoala.
Dumneata vezi de treaba ta
Domnule director Vörös Alpár de ce nu ești sincer și de ce nu recunoști incompetența voastră de la școală pentru că nici măcar camerele de supraveghere video nu funcționau la acea perioadă, acuzațiile aduse către Daniel nu are nici o dovadă clară și plus că în primul modul a avut 10 la purtare.In privința că nu v-am m-ai contactat de ce nu recunoști că înaintea începerii modului 2 te-am sunat și am spus că Daniel vine la școală cu televiziunea după el . Tu domnule director m-ai chemat la negocieri.De ce nu zici că în primul modul, copii din clasă au format un grup de WhatsApp împotriva lui.Si m-ai am multe de spus! Și la incompetența dumneavoastră acel certificat medico-legal nu a fost făcut pentru școala Octavian Goga ci pentru inspectoratul școlar județean doar pe baza unui certificat medico-legal se poate face transferul unui elev în cursul unui an școlar de la o unitate de învățământ la alta.Dar vreau să vă rog să-mi arătați procesul verbal semnat de către mine că mi-ați înmânat actele de studii ale elevului că și fișa medicală se află la voi la școală.
Cu privire la plângerile părinților depuse la secretariatul școlii a fost de fapt o înțelegere între părinți c-a să fie oprit forțat de la studii elevul Daniel am dovezi clare.Doar că acești unguri (venituri) doresc să facă legea in școală.
Vă fericit d-le Director încercați cu orice preț,prin orice metodă să-l apărați onoarea.Sunteți curios de ce l-am mutat de la Octavian Goga pe băiatul?Ca să înțelegeți:Am avut o învățătoare care i-a zis la Daniel ,câ porțile în fața lui s-a închis ,să-ṣi caute altă ṣcoală ṣi altă învăţătoare.Ea a simțit de la început că nu poate să accepte în clasă.După acestea vorbe a răspândit bârfe în tot clujul că Daniel e un băiat agresiv.Când mergeam la alte ṣcoli nici n-au vrut să discute cu mine,când auzeau cine sunt.Tocmai ṣi inspectoratul ştia de acest caz.Aşa am ajuns la Talentum,o şcoală particulară,3 luni.Băiatul din clasa a IV-a se pregătea pentru admitere.DECI Dumneavoastră v-ați informat de la şcoala Octavian Goga ca să ne ziceți exact cuvintele învățătoarei,,Cu cine îṣi sărbătoreşte ziua?Dacă nu face party este considerat că nu are prieteni”.Era în ultima zi de şcoală a lui Daniel.Plus vorba d-lui preot al şcolii:De ce e aşa mare lucru să-i facem dosar CES,oricum e un copil adoptat?D-le Director de ce nu ați întrebat de la directoarea adjunctă de la O.Goga ṣi premiile câştigate de acest băiat la diferite concursuri.De asemenea şi de laTalentum .
D-le director de ce nu ați venit când era şedința cu părinții şi ați ştiut de probleme?Ați trimis pe directoarea adjunctă şi pe d-l preot ca să ne jucăm voley cu mingea.Sā aveți cunoştință de cauză asupra aberațiilor care ni s-a adus.V-ați prezentat la următoarea şedință ,după ce l-ați scos pe Daniel din circuit.Deci ați reuşit să scoateți din sistem pe un copil care în primul modul la şcaola dumneavoastră a avut medie totală: 9,44.BRAVO!FELICITĂRI,AVEŢI PERFORMANȚE!
Sunt foarte multe nereguli cu această școală, procentul este alarmant la copiii gender încă din clasele a VII a, a VIII a, este pe la 50-60%, nedreptățile care se fac chiar de către cadrele didactice copiiilor hetero, in favoarea, celor care se cred pe invers.
Îl cunosc pe Daniel de când a ajuns in Cluj, este doar un copil zgomotos. Sa va fie rușine pentru felul în care v-ați purtat cu el și în felul în care ați gestionat situația lui.
Domnule director, nu ai capacitatea de a conduce o școală, împreună cu majoritatea echipei pe care o conduci. Pentru că nu ai capacitatea de a gestiona o problema simpla cu un copil. Deja am strâns f multe cazuri care va demonstra asta. Mai mult de atât, toate acestea vor veni la pachet cu neregularitățile din școală, contractele, părinții, etc.
Ar trebui sa va fie rușine, rușine mare și celor de la prima școală, vă credeți mari și tari că împreună cu cumetriile voastre de la inspectorat faceți ce vreți.
Sunteți doar o rețea de diletanți și oportunisti, niste neisprăviți, voi nu sunteți cadre didactice, sunteți niște viermișori care creați drame altora, cu foarte multe bube in cap pe care noi deja le aranjam in pagina.