Un fost angajat de la Nokia acuza nereguli pe ruta AJOFM-Delonghi

Dupa ce mii de oameni si-au pierdut locul de munca odata cu plecarea finlandezilor de la Nokia, autoritatile, prin intermediul  unor fonduri europene, au inceput demersurile pentru recalificarea lor si reintegrarea lor in munca. In timp ce compania italiana Delonghi anunta sute de angajari pana in toamna, un fost angajat de la Nokia semnaleaza nereguli cu privire la nepotismul din AJOFM, motiv pentru care a si fost amenintat cu plangeri penale.

Dupa ce a fost disponibilizat, precum sute de alti angajati, de la fabrica Nokia, Bogdan Colceriu si-a cautat de mult timp un loc de munca, asteptand in acest sens ajutorul autoritatilor. Dupa ce fabrica de la Jucu s-a inchis, cei 2200 de fosti angajati trebuiau sa primeasca salarii compensatorii si erau trecuti pe liste pentru viitorii investori care vor veni in parcul industrial. Dintre acestia, numele cele mai intens vehiculate au fost producatorul german de componente auto Bosch, cu afaceri globale de peste 47,3 mld. euro si circa 283.500 de angajati, si producatorul italian de electrocasnice Delonghi. Conform informatiilor aparute in presa, conducerea Delonghi ar urma sa incepa productia in fabrica cumparata de la Nokia incepand cu luna septembrie a acestui an, urmand sa angajeze in acest sens circa o suta de angajati.
Massimo Paronitti, manager de resurse umane pentru Europa in cadrul companiei De'Longhi, a declarat ca in cadrul fabricii de la Jucu vor fi adusi si studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), in cadrul unui program de internship.
"Suntem pregatiti sa deschidem noua fabrica din comuna Jucu, unde am cumparat halele Nokia. Vom fi capabili sa incepem procesul de recrutare a viitorilor angajati pe parcursul acestei veri. Vom incepe cu circa o suta de persoane, iar previziunea este sa incepem productia in luna septembrie. Pana atunci instalam liniile de productie in fabrica. Suntem interesati in a aduce studenti de la UTCN in cadrul unui program de internship, acesta fiind cel mai bun mijloc de a deveni angajati ai fabricii. Cautam tineri motivati si sunt convins ca multi dintre ei, daca sunt buni, vor avea sanse sa devina angajatii nostri. Avem cam patru pozitii de internship", anunta Paronitti. Fabrica de la Jucu va fi a cincea din cadrul grupului Delonghi, iar la capacitate maxima va asigura o mare parte din productia companiei.


Amenintari din partea sefilor de la AJOFM

Teoretic, somerii de la Nokia se poit reintegra pe piata fortei de munca si pot face cursuri de recalificare pe baza unui voucer obtinut de la „Centrul de tranzitie de la Job la Smart Job” al AJOFM Cluj. „Centrul de tranzitie de la Job la Smart Job” al AJOFM Cluj este un proiect finantat de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru lucratorii disponibilizati de catre Nokia. Cu toate aceste,  nu totti fostii angajati ai producatorului de telefoane au aceleasi sanse atunci cand vine vorba despre gasirea unui nou loc de munca, lucru pe care l-a aflat pe pielea lui Bogdan Colceriu. Dupa ce a scris cateva articole pe blogul personal in incercarea de a-si ajuta fostii colegi de la Nokia, acesta a fost contactat de conducerea AJFOFM cu plangeri penale pentru ca a adus atingere imaginii institutiei. Mai prescis, fostul angajat a semnalat pe blogul personal faptul ca exista unele nereguli cu privire la modul in care se fac listele pentru viitori angajati de la Delonghi. Intr-o discutie telefonica purtata in data de 8 iunie cu seful AJOFM Daniel Don, Bogdan Colceriu aduce in discutie posibila impartialitate a lui Cristian Copil, fost lider de sindicat la Nokia cand vne vorba despre angajarile de la Delonghi. „Bogdan Colceriu: Se fac recrutari pentru firma Delonghi?Daniel Don: Se fac recrutari de catre firma Lughera. Bogdan Colceriu: Banuiala mea este totul se invarte in jurul domnului Cristian Copil, si a modului in care a ajuns el acolo.. Daniel Don: Eu nu am nici o legatura de prietenie cu domnul Cristian Copil, a fost neparat atunci cand am accesat fondurile europene sa fie un lider de sindicat din partea Nokia.”.

Inainte de a-l ameninta cu plangeri penale pentru denigrarea imaginii institutiei, directorul AJOFM Don Daniel a incercat intai sa-l linisteasca, sa-l convinga in vreun fel sa nu mai posteze artiucole, practic sa-i cumpere tacerea. Dintre una dintre unei conversatiile aparute pe acelasi blog, reiese cat se poate de clar modul in care Don Daniel incerca sa-l „ajute” pe Bogdan Colceriu: „Daniel Don: Trebuie sa ii gasim domnului Bogdan Colceriu ceva de lucru, ca oricum nu are altceva de facut si are nevoie si de bani..
Bogdan Colceriu:Da Daniel Don: Domnule Bogdan Colceriu saptamana viitoare veti fii contactat de colegii nostri telefonic, fiind informat de gasirea unui loc de munca."

Sabin Ripan

 
Drepturile fostilor anajati de la Nokia

1. Alocatii de mobilitate, in valoare de 580 de Euro/ lucrator, pentru cei care, urmare a ocuparii prin resurse proprii au reusit dezvoltarea unor afaceri pe cont propriu sau au reusit incadrarea in munca la distanta mai mare de 50 de km de domiciliul stabil.

2. Alocatii de transport, in valoare de 100 de Euro/ lucrator pentru decontarea cheltuielilor efectuate cu transportul lucratorilor catre activitatile efectuate in Centru si pentu cautarea activa a unui loc de munca.

3. Alocatia de interviu, in valoare de 200 de Euro/ lucrator pentru participarea la cel putin doua activitati intermediate de Centru si care vizeaza: interviuri, probe teoretice, probe practice sau oricare alta modalitate de recrutare, stabilite de catre angajatori care au locuri de munca vacante. Practic, se aloca bani inclusiv pentru achizitionarea de catre fostul lucrator a avestimentatiei adecvate interviului sau pentru accesul acestuia la servicii de igiena personala: coafor, frizer, cosmetica.

4. Formare profesionala, in valoare de 200 de Euro/ lucrator pentru participarea la un program de formare profesionala.

5. Consultanta si asistenta in vederea inceperii unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri, in valoare de 1800 de Euro/ lucrator.
6. Asistenta financiara personalizata, in valoare de 600 de Euro/ lucrator, acordata pe perioada tranzitiei catre viata activa si este destinata fostilor lucratori Nokia care au copii mici.
Centrul de tranzitie de la Job la Smart Job al AJOFM Cluj este un proiect finantat de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei prin Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru lucratorii disponibilizati de catre Nokia.

2 COMENTARII

  1. Colcaie AJOFM Cluj de coruptie, oare pe cand o vizita DNA? Tot felul de firme capuseaza aceasta institutie, interese personale, etc, etc. MAFIA nu doarme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.