La începutul săptămânii, conducerea Broker Cluj a fost schimbată, acţionarii refuzând să îl mai susţină pe Grigore Chiş, acum fostul şef al instituţiei de intermedieri financiare. Pentru un mandat de patru ani, acţionarii firmei clujene i-au ales pe Laurenţiu Baranga, Vasile Moldovan, Cătălin Mancaş, Nicolae Gherghelaş şi Aurelian Madem. Chiş a condus firma de brokeraj SSIF BRK Fi­nancial Group timp de şase ani, din 2009 până în 2015.

 

În data de 19 decembrie, acţionarii Broker Cluj au votat un nou consiliu de administraţie al companiei. Astfel, în urma exprimării voturilor peste 50% din acţionariat, noul consiliu va fi format din Laurenţiu Baranga, Vasile Moldovan, Cătălin Mancaş, Nicolae Gherghelaş şi Aurelian Madem.

Dintre aceştia se remarcă Cătălin Mancaş, unul dintre acţionarii importanţi de la SIF Muntenia care, la începutul lunii noiembrie, şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al Broker Cluj şi a fost director general al BCR România. Însă, acţionarii l-au ales în noul consiliu de administraţie.

De asemenea, Mancaş a fost administrator la SC Brânduşa SRL, firmă aflată în reţeaua de influenţă a fostului general DIE, Dragoş Florian Diaconescu. În această firmă, soţia generalului, Florentina Diaconescu, a fost asociată cu Aurel Şaramet, fostul şef al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), o instituţie prin care s-au sifonat câteva milioane bune. Şaramet a fost cercetat în dosarul mafiei creditelor ilegale care ar fi prejudiciat statul cu peste 22 mil. Euro. În urma verificărilor efectuate asupra cheltuielilor realizate de Fondul Român de Contra-garantare în perioada 2009 – 2013, Corpul de control al premierului a stabilit că s-au oferit duble garanţii în perioada 2010 – 2013, atât de către FRC, cât şi de FNGCIMM, „reprezentând 94,97% din totalul contra-garanţiilor acordate în perioada amintită”.

 

Brigada de la Crimă Organizată a lăsat-o în coadă de peşte

În 2012,  procurorii de la Crimă Organizată au demarat o anchetă în care ar fi fost implicaţi oficiali din cadrul Ministerul Economiei, ai  Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri şi ai băncilor, prin care s-a încercat fraudarea statului cu aproximativ 22 mil. euro.

În urma celor 50 de percheziţii domiciliare, efectuate la locuinţele şi firmele învinuiţilor, printre care şi Aurel Şaramet, director al Fondului de Garantare, au fost aduse la audieri 100 de persoane, unele dintre ele având funcţii importante în cadrul Ministerului Economiei. Filiera era formată din persoane cu funcţii de decizie în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), angajaţi ai Ministerului Economiei şi chiar un vicepreşedinte al unei unităţi bancare. În scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, aceştia falsificau documentele în baza cărora urmau a se obţine creditele pentru achiziţia unor utilaje. La rândul lor, angajaţii băncilor implicate în reţeaua infracţională treceau cu vederea falsurile şi dădeau undă verde obţinerii creditelor. În acest caz au fost fraudate mai multe sucursale ale BRD, BCR şi CEC Bank.

Potrivit anchetatorilor, activitatea infracţională a fost sprijinită de către Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Alexandru  Claudiu Cercel – Duca, vicepreşedinte al unei unităţi bancare (directorul general adjunct al BRD – n. Red. ancheta a rămas în coadă de peşte.

 

Fost şef la APIA specializat în jonglerii cu acţiuni

Un alt nou membru al consiliului de administraţie al Broker Cluj este Dan Gherghelaş, fost dir adj. la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). La sfârşitul lui 2007,  Dacian Cioloş, care ocupa atunci funcţia de Ministru al agriculturii l-a numit pe Gherghelaş în funcţia de dir.gen. al APIA(1.10.2007). ”La 10 zile de la numire, într-o flagrantă incompatibilitate, Gherghelaş cesionează procentele din două firme, S.C. DDH WINDPOWER S.R.L. şi S.C. DDF ENERGY & UTILITIES S.R.L către Dragoş Apostol, Managing Partner la Wieser Consult România. În 2009, Dragoş i le da înapoi, că deh, Dan nu mai era dir. gen. la APIA. Wieser Hermann-asociat cu Gherghelaş-, taticu’ firmei de consultanţă amintite mai sus, devine foarte activ pe perioadă directoratului lui Dan, făcând la greu consultanţă cu fermierii din bază de date IACS (vezi site-ul firmei la Portofoliu – http://www.wieserconsult.ro/portofoliu.php). Reclama Wieser era asigurată tot de către APIA”, se arată pe blogul antoniupoienaru.finantare.ro.

Gherghelaş şi-a dat demisia în urma unui control al Ministerului agriculturii care a evidenţiat deficienţe în activitatea instituţiei cum ar fi întreruperi dese ale sistemului informatic şi suprapuneri de atribuţii la nivelul aparatului central al instituţiei, ceea ce a condus la ineficienţă.

Însă, nu a stat mult timp fără o sinecură pentru că în 2012 a fost desemnat să ocupe o poziţie în cadrul consiliului de supraveghere de la Complexul Energetic Oltenia. De asemenea, anul acesta, numele lui a fost vehiculat pentru ocuparea unei funcţii de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii condus de Achim Irimescu, însă numirea nu a avut loc.


Broker Cluj a fondat BVB

SSIF Broker SA a fost înfiinţată ca societate pe acţiuni la data de 26 Octombrie 1994 sub denumirea iniţială de SIVM Broker SA. SSIF Broker SA este membru fondator al Bursei de Valori Bucureşti, acţionar la Sibiu Stock Exchange (Sibex), Depozitarul Sibex, Casa Română de Compensaţie Sibiu, Bursa Română de Mărfuri, Casa de Compensare Bucureşti şi Fondul de Compensare a Investitorilor. Sediul central al societăţii se află la Cluj-Napoca în timp ce prezenţa pe întregul teritoriu al României este asigurată prin intermediul sucursalei din Bucureşti şi a încă 7 agenţii în cele mai importante oraşe precum: Timişoara, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Suceava, Botoşani şi Piteşti.


 

Lupte intense în Broker Cluj

Anul acesta, Mihai Buliga a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Broker Cluj, după ce a ocupat această funcţie aproximativ patru ani. La sfârşitul acestei săptămâni, locul lui a fost ocupat de Grigore Chiş, după ce în urma alegerilor care au avut loc s-au făcut câteva schimbări şi în rândul membrilor CA.  În trecut, Grigore Chiş a avut o serie de probleme în cadrul societăţii clujene de brokeraj şi a fost demis pentru a fi înlocuit cu Adrian Pop, care are la activ o condamnare penală de pe vremea când era şef la BT Securities.

Problemele lui Chiş au început în 2014, după ce Maria Chiş, soţia lui, a cumpărat un pachet de acţiuni (464.500 acţiuni) de la compania Cemacon Zalău. Conform unor surse din domeniul finanţelor, Maria Chiş ar fi tranzacţionat o parte din acţiunile respective din conturile clienţilor Broker Cluj în cele proprii. Cu două zile înainte de această tranzacţie, Cemacon fusese notificată de BCR că, o parte (12 milioană de euro) din creditul pe care firma din Zalău îl avea faţă de bancă a fost vândut către Business Capital for Romania Opportunity Fund, iar, conform informaţiilor deţinute de reporterii Gazeta de Cluj, Maria Chiş ar fi benefiat de informaţii din interior (inside trading, n.red.).

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.