În urmă cu doi ani, o asociaţie sponsorizată de Primăria Cluj-Napoca a folosit fără drepturi de autor o poză de la fotograful Eugen Olariu, angajat la Ziar de Cluj. Asociaţia Open Bridge Consortium nu doar că a utilizat fotografia în scopuri ce i-au adus venituri financiare substanţiale ci, la momentul la care Olariu a cerut despăgubiri, i-au oferit o sumă infimă. Astfel că fotograful i-a dat în judecată pe coreenii de la Bridge Consortium.

 

Fotografie simbol a oraşului

O fotografie din 2013 ilustrând focul de artificii de pe Cluj Arena de la inaugurarea stadionului a fost utilizată de Asociaţia Open Bridge Consortium în revista de promovare a municipiului Cluj-Napoca şi a judeţului, ca parte a misiunii cultural-economice în relaţiile României cu Coreea de sud.

Fotografia a fost publicată pe coperta revistei fără a menţiona numele autorului sau sursa. Dimpotrivă,  reprezentanţii asociaţiei au precizat că fotografia vine de la Consiliul Judeţean Cluj.

Revista a fost distribuită la vizita unei delegaţii oficiale a unor oameni de afaceri din Coreea de Sud în Primăria Cluj, în prezenţa primarului Emil Boc. Datorită aspectului impecabil al coperţii ce conţinea imaginea realizată de Olariu, Emil Boc i-a făcut reclamă la interviurile acordate televiziunilor naţionale.

Finanţarea revistei a fost făcuta de către Primăria Cluj, care le-a dat celor de la Open Bridge 41.000 lei. Instituţia judeţeană a contribuit şi ea la proiect cu suma de 5.000 de lei. Restul de bani pentru proiectul  Open Bridge Consortium provin de la diferiţi sponsori.

 

Fotograful se luptă pentru dreptate

Eugen Olariu este un fotoreporter cunoscut în presa locala şi naţională. El a încercat în urmă cu doi ani o mediere a situaţiei creată de Open Bridge Cosortium, concretizată prin două întâlniri cu cei implicaţi în cauză, în faţa unui mediator. Olariu a cerut 10.000 de euro daune morale şi alţi 10.000 de euro daune materiale. În urma discuţiilor avute, reprezentanţii asociaţiei coreeanului Park Leon (preşedinte Open Bridge Consoritium) au oferit o suma penibilă de 200 de euro, deşi se aflau în culpă de furt intelectual. Cu toate acestea,  imaginea „furată” şi publicată de asociaţie, a fost apreciată de mii de utilizatori ai reţelei de socializare facebook.

„Am luat decizia de a-i acţiona în judecată pe cei de la Open Bridge Consortium pentru că Google nu este cel mai bun fotograf, ci in spatele acestui motor de căutare există oameni ce realizează fotografii şi care nu sunt răsplătiţi pe măsură. Imaginile luate fără drepturi de autor de pe Google şi publicate în anumite reviste, ziare româneşti şi nu numai, aduc un prejudiciu material şi moral autorilor acestora. Suma solicitată pare mare, însă consider că trebuie creat un precedent, astfel încât cei din culpă să înţeleagă ceea ce înseamnă drepturi de autor în România. Va fi un procedeu lung ca lumea să conştientizeze ceea ce înseamnă această meserie şi că drepturile tale sunt la fel ca şi a oricărui autor de carte, sau pictor sau realizator de film. Legislaţia din România din păcate este mult în urmă faţă de statele din Europa şi SUA. Pentru un astfel de incident nu mai eşti nevoit să apelezi la instanţă, de multe ori fiind suficientă doar o factură transmisă către cel care a încălcat legea”,  declară pentru Gazeta de Cluj, Eugen Olariu.

 

dan porcutan

Martorii  îi dau dreptate fotoreporterului

Martorii în dosarul lui Eugen Olariu s-au prezentat în faţa instanţei. Vorbim despre Alin Golban (reporterul ce i-a arătat lui Olariu revista ce conţinea fotografia sa), Claudiu Pădurean de la Cluj Today şi Cosmin Oanşă (angajat la Look TV). În cadrul  şedinţei de judecată de la Tribunalul Cluj, martorii au vorbit despre valoarea imaginii realizate de Olariu şi despre prejudiciile ce i-au fost aduse.

Martorii consideră că fotografia conţine un simbol pentru că stadionul Cluj Arena reprezintă cea mai modernă arenă din afara Bucureştiului şi este un simbol al Universităţii Cluj, echipă ce a fost nevoită să joace înainte de construcţia stadionului la Mediaş, Bistriţa Năsaud sau Alba.

„Noi, Cluj Today, am avut un contract de parteneriat în baza căruia am furnizat o parte dintre textele şi fotografiile ce au apărut in broşură. Coperta era responsabilitatea partenerilor din Open Bridge. Noi le-am propus să utilizeze la alegere una dintre cele 10 fotografii premiate de primărie care erau în regulă din perspectiva drepturilor de autor. Concret, este vorba de fotografiile premiate anual de municipalitate, care au rolul de a promova Clujul. Ei au refuzat pe motiv că au o variantă mai bună. Drept urmare noi i-am lăsat să realizeze singuri coperta. Nu ştiam că vor folosi o fotografie  de-al lui Olariu. Cluj Today a încetat colaborarea cu Open Bridge imediat după acest moment. Când am aflat ca există probleme cu drepturile de autor, colaborarea cu ei era încheiată” declară Claudiu Pădurean, preşedintele Cluj Today.

 

Coreenii se disculpă

După audierea martorilor s-a stabilit un termen nou pentru data de 14 ianuarie 2016 pe motiv că martorul apărării, purtătorul de cuvânt de la Consiliul Judeţean Cluj, Alin Iuga a lipsit de la proces.

Coreenii de la Open Bridge Today susţin că  fotografia folosită de ei provenea dintr-un folder trimis de purtătorul de cuvânt CJ Cluj, Alin Iuga. Astfel că l-au chemat pe Iuga în calitate de martor, însă în dimineaţa zilei în care avea loc procesul, el a trimis prin fax o motivare în care arăta că este plecat în delegaţie.

Iuga este aşteptat în 14 ianuarie să explice dacă fotografia lui Olariu era trimisă de el sau nu.

Din câte susţin apropiaţii  lui Olariu, imaginea nu avea cum să existe pe hard-urile CJ Cluj, decât în cazul în care unul dintre angajaţii instituţiei ar fi salvat imaginea de pe internet. Acest lucru s-a putut observa în calitatea scăzută a imaginii pe coperta revistei.

 

Lege neschimbată de 20 de ani

Un alt fotoreporter de la cotidianul tipărit Monitorul de Cluj, Dan Porcuţan sare în apărarea lui Eugen Olariu şi precizează că deseori se întâmplă ca fotografiile să fie folosite fără acordul realizatorului.

„În momentul de faţă, în România legea este veche şi nu ajută sub nicio formă fotografii. Nu a mai fost modificata de mulţi ani, dinaintea boom-ului informatic. Modul în care în acel moment circula o poză nu se compară cu conjunctura actuală. Fotografiile digitale furate provoacă un prejudiciu realizatorului în 99% din cazuri. Mare parte dintre „hoţi” le iau fără cunoştinţă de cauză şi fără a cunoaşte legile, atât din  ţară cât şi cele internaţionale. Fotografii nu trebuie să respecte doar legea din România ci şi legile internaţionale precum Panorama (o lege prin care fotograful nu are voie să fotografieze un obiectiv decât în anumite momente ale zilei). Noi nu doar apăsăm un buton. Sunt ani de muncă în spate şi multe nopţi nedormite. Cazul lui Olariu este unul care, aşa cum spune şi  el, trebuie să creeze un precedent. Preţul nu este deloc mare pentru prejudiciul adus de o astfel de publicare, la un astfel de nivel.  Sunt de acord cu el şi îi urez succes” declară fotoreporterul de la Monitorul de Cluj, Dan Porcuţan.

artificii cluj arena

Imaginea realizată de Eugen Olariu a fost distribuită în sute de exemplare. Primăria Cluj-Napoca nu a încetat colaborarea cu Open Bridge Consortium deşi au fost informaţi de „modul de lucru” al acestora. Ba, mai mult, primăria a finanţat revista cu suma de aproape 10000 de euro atât în  anul în care au  folosit fotografia, cât şi în anul următor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.