În ediția de săptămâna trecută, Gazeta de Cluj a dezvăluit cum societatea Riposta Trans SRL s-a clasat pe primul loc la categoria întreprinderi mijlocii, secțiunea servicii, în Topul Național al Firmelor organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), în ciuda faptului că firma a contribuit cu de cinci ori mai puțini bani la bugetul de stat decât societatea aflată pe locul doi. De această dată, vă prezentăm ce hram poartă societatea și cum a reușit să-și mute activitatea la sute de kilometrii distanță după ce au înflorit mai multe dosare penale pe rolul instanțelor de judecată din Cluj.
Societatea Riposta Trans SRL a fost înființată în anul 1997 și face parte dintr-un grup de firme controlate de două familii certate cu legea din Șimleul Silvaniei, județul Sălaj. Riposta Trans SRL se ocupă cu lucrări de construcție a drumurilor și a căilor ferate și este deținută de Teodor Pop (50%) și Mariana Biriș (50%). Pe lângă Riposta Trans SRL, grupul Biriș-Pop deține și Ritorsa Trans SRL, iar asociați sunt Monica Pop – soția lui Teodor Pop și Gavril Biriș – soțul Marianei Biriș. Interesant de menționat este faptul că toți cei patru sunt asociați și în cadrul firmei Măgura Autotransport SA. Cele trei societăți sunt legate strâns prin ombilicul asociativ. Astfel, Riposta Trans SRL ca persoană juridică este acționară a firmei Măgura Autotransport, deținând împreună soții Pop și soții Biriș 67% din companie.
Grupul Biriș-Pop, implicat într-un dosar penal de pe rolul Tribunalului Cluj
Cele două cupluri de afaceriști sălăjeni, dintre care se remarcă Gavril Biriș, fost consiler județean din partea PSD în Sălaj, au jonglat cu afaceri și au fost prinși în mrejele justiției cu dosare penale (aflate încă în faza de judecare) fiind acuzați de infracțiuni specifice criminalității organizate, inclusiv folosirea firmelor fantomă și manipularea unor personaje fără bonitate pentru a-și ascunde activitățile ilicite.
Cel mai notoriu caz este judecat la Tribunalul Cluj, fiind vorba despre un prejudiciu de circa 5 milioane de euro într-un dosar de evaziune fiscală. Cu toate acestea, procesele par să se desfășoare într-un ritm lent, că poate ilegalitățile s-ar putea prescrie.
Afaceriștii au decis să mute tocmai la Tulcea sediul societății Riposta Trans SRL, singura care a scăpat de acuzații de natură penală până acum. Doar, doar apa Dunării mai șterge din urme, zona defavorizată mai atrage niște fonduri barosane și pe scriptele contabile poate cade vreo dronă rusească! Astfel, „mândria” societății râmâne nepătată în fața potențialilor parteneri și nepătrunsă de ochii opiniei publice. Firma ascunsă la sute de kilometrii de ochii presei și ai justiției a fost în 2022 fericita campioană la contracte de deszăpezire obținute prin atribuire directă de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în valoare de aproximativ 9 milioane de euro.
Cert este că principalele firme gestionate de grupul Pop-Biriș sunt într-o totală încrengătură, fiind ba acționare între ele, fie girându-se una pe alta, evident prin patronii și administratorii lor menționați.
Gavril Biriș, implicat în infracțiuni de evaziune fiscală
În anul 2014, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj au desfășurat 33 de percheziții pe teritoriul județelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanța și București. Acțiunea viza numeroase persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat, generând un prejudiciu estimat la aproximativ 5 milioane de euro. După efectuarea perchezițiilor, 25 de persoane, printre care și Gavril Biriș, au fost conduse la sediul DIICOT Sălaj pentru audieri. Ulterior, Biriș a fost plasat sub arest preventiv, dar a reușit să obțină o decizie favorabilă la recurs, fiind instituită măsura arestului la domiciliu.
Procurorii DIICOT arătau la acea vreme că începând cu anul 2010, pe raza mai multor judeţe, au funcţionat societăţi de tip „fantomă” controlate de către suspecţi, acestea societăţi fiind folosite cu scopul de eluda bugetul de stat, sumele de bani obţinute în urma activităţilor de evaziune fiscală şi delapidare intrând în posesia membrilor grupării.
Aceste societăţi „fantomă” erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive în interesul societăţilor comerciale aparţinând liderilor grupului de criminalitate organizată.
Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală, administrate de suspecţi care foloseau aceste societăţi fantomă.
Membrii grupării introduceau aceste sume în cadrul societăţilor pe care le administrau, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând aparenţa legalităţii acestor sume.
După folosirea acestor societăţi de tip „fantomă” membrii grupului cesionau părţile sociale către cetăţeni străini pentru a se acredita ideea că pasivul şi activul societăţilor au fost preluate de către aceştia din urmă, împreună cu evidenţa contabilă a acestor societăţi, care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea în eroare a organelor fiscale.
În prezent dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Cluj – Secția Penală, iar printre inculpați se numără Teodor Pop și Gavril Biriș, iar ca părți civilmente responsabile sunt societățile Ritorsa Trans SRL și Măgura Autotransport SA.
De menționat că la data de 21 decembrie 2021 doi dintre inculpații din dosar, Huluban Ioan și Galiș Ioan, au fost condamnați la câte 4 ani de închisoare cu executare de către judecătorii Curții de Apel Cluj, pentru pagube însumând aproximativ 170.000 de euro.
În concluzie, acționarii și administratorii firmei Riposta Trans SRL, precum și societatea la care actuala premiată a CCIR este acționară, se află în fața justiției pentru acuzații grave de criminalitate economico-financiară. Un aspect deosebit important în care grupul Biriș-Pop își dă arama pe față este evidențiat și într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Sălaj – Secția Civilă. Mai precis, magistrații urmează să judece falimentul declarat de Ritorsa Trans SRL, iar proprietarii și administratorii acesteia figurează paradoxal ca și creditori (Monica Pop și Mariana Biriș, cesionar al creanței lui Gavril Biriș) alături de celelalte firme implicate în acest carusel sălăjean, precum Riposta Trans SRL și Măgura Autotransport SA.