În decursul anului 2010, Ioan Bogdan Rădulescu a construit ilegal, într-o zonă de terenuri agricole, fără autorizație de construire trei imobile a căror legalitate nu poate fi în acest moment clarificată din cauza încadrării în noul Plan Urbanistic General a zonei în care se află poziționate. Clujeanul se află în situația imposibilă din punct de vedere legal de a proceda la întocmirea vreunei documentații de urbanism care să îi permită intrarea în legalitate. În aceeași zonă, respectiv pe strada Mihai Românu (stradă adiacentă Căii Turzii) sunt peste 200 de case construite ilegal, iar dreptul de intrare în legalitate le-au fost restricționat. Clujenii ce locuiesc în zonă au apelat la instanțele judecătorești și spun că Primăria Cluj-Napoca nu numai că a acționat în detrimentul lor, însă instituția a și încălcat legea.

Peste 200 de case construite în zona ilegal

Bogdan Rădulescu susține că nu e singurul aflat în această situație și aduce la cunoștința municipalității că în zona în care sunt edificate și imobilele lui sunt poziționate cel puțin 200 de case în aceeași situație și spune că autoritatea publică trebuia ca la adoptarea noului PUG, respectiv la sfârșitul anului 2014 să reglementeze o unitate teritorială de referință (UTR) care să permită clarificarea situației acelor imobile, având în vedere această situație creată de foarte mulți ani.

”Este evident că acest lucru nu a fost avut în vedere, respectiv venirea în întâmpinare față de situația extrem de vastă reprezentată de aceste peste 200 de imobile, noi  fiind practic puși în acest moment în imposibilitatea întocmirii vreunei documentații de autorizare/intrare în legalitate a construcțiilor, dată fiind încadrarea în UTR ULiu pe care greșit, ați dat-o zonei supuse discuției. Fără a vă imputa culpa în exclusivitate raportată la încadrarea UTR-ului pentru zona noastră, care ne blochează complet orice demers de intrare în legalitate, îmi asum culpa de a fi edificat fără autorizație imobilele”, susține Ioan Bogdan Rădulescu, prin avocat.

Cu toate acestea, clujeanul spune că dacă primăria ar fi dorit și ar fi făcut în mod real o reglementare oportună și legală pentru fiecare zonă în parte a municipiului, trebuia să urbanizeze și zona în care sunt peste 200 de case.

”Acest aspect legat de existența a peste 200 de imobile este de notorietate la nivelul municipiului, dumneavoastră însă neîntreprinzând nici un demers în sensul sprijinirii cetățenilor pe care îi reprezentanți, dimpotrivă, instituind un UTR care nu are vreo legătură cu realitatea de la fața locului. Practic, dumneavoastră știind că în zonă este edificat un întreg cartier de case, fără a depune o minimă diligență în a veni în sprijinul proprietarilor, ați dispus încălcarea zonei într-o zonă care trebuie urbanizată de persoane fizice, fără a face dvs. acest demers, fie prin PUG, fie ulterior, printr-un PUZ reglementat de dvs. Situația este mai discutabilă deoarece, chiar și neregularizând dumneavoastră zona, ați impus obligația urbanizării față de niște imobile deja construite  – aspect prohibit expres de lege – sens în care situația pe care ați creat-o a devenit imposibilă din punct de vedere legal pentru noi. Această critică reprezintă culpa pe care dvs., ca instituție reprezentativă pentru noi la nivel local, ați ignorat realitățile de la fața locului, reglementând imobilele într-o zonă care din punct de vedere legal, nouă ne interzice întocmirea de PUZ-uri. Dvs., prin reglementarea PUG ați dovedit atât lipsă de viziune pentru o arie teritorială în care sunt poziționate peste 200 de case, cât și rea credință,instituind intenționat un UTR de care noi nu putem beneficia pentru a întreprinde orice demers de a demara procedurile de intrare în legalitate. Practic, dvs., fără a soluționa situația unui întreg cartier, mai mult, ați dispus încadrarea urbanistică a acestei zone într-un UTR de urbanizare, sens în care lipsește orice oportunitate și probitate a modului în care dvs. dispuneți să legiferați urbanistic – contrar atât Legii 350/2011, cât și drepturile noastre ca cetățeni ai acestui municipiu”, se plânge clujeanul.

A încălcat și Primăria Cluj-Napoca legea?

Ioan Bogdan Rădulescu aduce în atenție definiția unui articol de lege care arată că noua reglementare PUG, trebuia să fie de ACTUALIZARE a unei documentații urbanistice, conform cu tendința de dezvoltare/extindere a municipiului Cluj-Napoca.

”Actualizarea Planului Urbanistic General reprezintă revizuireareglementărilor urbanistice, a indicatorilor urbanistici propuși și a prevederilor planului inițial prin aducerea acestora în acord cu legislația în vigoare, tendințele de dezvoltare și cerințele de dezvoltare durabilă socioeconomice și de mediu actuale, precum și actualizarea listei de proiecte de investiții necesare pentru implementarea viziunii de dezvoltare, realizată în baza unor studii de specialitate și a analizei gradului de implementare a planurilor urbanistice în vigoare și a impactului acestora la nivelul unității administrativ-teritoriale, dacă este cazul”, se arată într-un articol de lege.

Clujeanul spune că acest articol ”este de prisos, fiind evidentă încălcarea noțiunii de actualizare în funcție de tendința de dezvoltare și cerințele de dezvoltare durabilă, sens în care orice oportunitate a instituirii UTR de urbanizare pentru o zonă uriașă deja construită este dovedită a fi în afara legii și în afara respectării drepturilor noastre de a fi reprezentanți de dvs. ca instituție publică. În plus, vă mai aducem la cunoștință faptul că la momentul emiterii unei documentații urbanistice PUG, proiectantul general este obligat să folosească date actualizate, element dovedit că situația a cel puțin 200 de case deja edificate până în anul 2014 că nu s-a întâmplat, prin neinserarea situației reale de la fața locului în noul PUG”, mai susține clujeanul, prin avocat.

Ioan Bogdan Rădulescu mai spune că este clar că zona imobilelor lor nu a fost studiată sub nici o formă pentru a primi reglementarea conformă cu cerințele legale, deși instiuția acea obligația legală de a avea în vedere evoluția istorică a unei zone la momentul legiferării: ”Este evident faptul că zona în care sunt poziționare toate aceste peste 200 de case nici măcar nu se mai încadrează în prevederile legale referitoare la instituirea unui PUZ, sens în care încadrarea pe care ați dat-o să fie cumva oportună sau legală”.

Acuzații că s-a acționat în detrimentul cetățenilor

Clujeanul mai acuză că instituția a încadrat inoportun imobilele respective  și că a profitat de expresia ”alte zone”  cuprinsă la litera h) al art. 47 din Legea 350/2001 care spune că ”Elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) este obligatoriu în cazul altor zone stabilite de autoritățile publice locale de localități, potrivit legii”.

”Dumneavoastră, depășind cu mult poziția de putere de legiferare pe care o aveți, evident că ați îmbrățișat litera h) din normele arătate mai sus, fără a avea însă în considerare faptul că orice apreciere trebuie să aibă totuși la bază temeiuri legale care să permită aprecierea discreționară a impunerii unui PUZ în zonă. Or, este dovedit cu normele arătate anterior faptul că ați impus pentru zona noastră o obligație de urbanizare beneficiind de o prevedere legală laxă, din categoria ”diverse”, fără însă a avea în vedere atât legea, cât și scopul pentru care dumneavoastră ca autorități funcționați, respectiv de a veni în sprijinul propriilor cetățeni. Dumneavoastră, profitând de expresia ”alte zone” – cuprins la litera h), ați inclus terenul nostru în zona de urbanizare, eludând însă finalul acestei litere, respectiv ”potrivit legii”. Or, potrivit legii, dvs. aveați obligația de a nu ne restricționa dreptul de intrare în legalitate, dimpotrivă, aveați obligația fie să elaborați PUG-ul în așa mod încât să ne permiteți ulterior intrarea în legalitate, fie să întocmiți dvs. personal un PUZ pe o zonă pe care o persoană fizică nu are temeiuri legale și resurse de a efectua acest demers (…). Este evident că nu s-a dorit nici sprijinirea cetățenilor plătitori de taxe și impozite, la fel cum nu ați studiat zona pentru a găsi o soluție legală care să fie aplicabilă pentru astfel de situații. Dimpotrivă, dvs. ați legiferat pentru această zonă un UTR care este atât în contradicție cu scopul actualizării unui PUG, cât și în detrimentul vădit al cetățenilor pe care îi reprezentanți”, mai spune Rădulescu, prin avocat.

Emil Boc, dat în judecată

În concluzie, clujeanul a cerut primăriei radierea obligației de urbanizare pentru imobilul deținut, respectiv s-a solicitat încadrarea terenului într-o altă unitate teritorială de referință.

Ca urmare a acestor cerințe, proiectantul, reprezentat de șeful de proiect a comunicat că încadrarea funcțională a zonei trebuie menținută datorită faptului că zona nu e constituită urbanistic – tramă stradală, parcelar de tip urban, obiective de interes public etc. De asemenea, spune că ”procedura de urbanizare e necesară pentru structurarea zonei” și ”zona e una în ansamblu neconstituită din punct de vedere urbanistic – nu există o structură parcelară adecvată, o infrastructură publicăm circulații, dotări etc. Dimensiunea și potențialul arealului impun o abordare rațională a procesului de urbanizare. În cadrul teritoriului, imobilele edificate sunt considerate existente și nu vor fi integrate ansamblului”.

În septembrie 2018, Ioan Bogdan Rădulescu a dat în judecată Municipiul Cluj-Napoca – direcția de urbanism, Consiliul Local și pe primarul Emil Boc. Următorul termen de judecată va avea loc la sfârșitul lunii februarie la Tribunalul Cluj.

2 COMENTARII

  1. Dacă nu au autorizație de constructie nu platesc nici un impozit,au construit de capu lor în speranța că vor da o mita si ii localizează.Bine le face primaria ca nu i baga in seama.Cum facem mister bloc cu etajele de la blocuri construite si locuite ilegal de pe urma cărora se obtin chirii nedeclarată la risc?

  2. Mars mah d’aici. in tara asta, toata lumea construieste unde vrea, cum vrea si apoi se plang ca nu pot intra in legalitate. Nu mai construiti, IDIOTILOR, pana cand nu aveti toate avizele, asa se face intr-o tara civilizata. Astea 200 de gaini constructoare, acum vor o tidula, ca sa poata vinde cotetele pe 300 000 euroi. Fara tidula, valoarea este 0. Probleme dintr-astea sunt si in Faget, si in multe parti din Cluj. plin de case, blocuri fara autorizatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.