Domeniilor Statului ( ADS ) și SIF Banat Crișana. Acum societatea se află în faliment, dar foștii administratori derulează fără nici o problemă afaceri în același domeniu.

 

În urmă cu câțiva ani, Liviu Petrariu a încheiat un contract cu Giuliano Giovannini, care era unul dintre administratorii Agrocom Cluj din Turda, pentru cumpărarea unor imobile aflate în patrimoniul acestei ferme.” La data de 28.04.2005 reclamantul Petrariu Alexandru Liviu a încheiat cu pârâta SC Agrocom Cluj SĂ promisiunea de  vânzare-cumpărare cu privire la o parte din imobilele aflate în incintă Fermei 7, înscrise în Cf 3975 Bogată, respectiv cu  privire la corpul I compus din teren în suprafață de 12.567 mp și construcțiile cantină în suprafață de 324 mp, magazie de cereale în suprafață de 492 mp și magazie de cereale în suprafață de 295 mp și corpul ÎI compus din teren în suprafață de 4.298 mp și construcțiile birou în suprafață de 88 mp, magazie 1 în suprafață de 61 mp și magazie 2 în suprafață de 39 mp (f. 8-11 dos. 687/328/2006 al Judecătoriei Turda). Conform acestei promisiuni, prețul vânzării urmă să fie plătit în lei la cursul BNR din ziua precedentă plătii, fiind stabilit la sumă de 40.000 euro. La art.5 alin.2 al acestei convenții s-a stipulat că acest preț va fi plătit integral la semnarea antecontractului. În preambulul convenției s-a menționat faptul că se are în vedere Hotărârea Adunării generale a acționarilor pârâtei SC Agrocom Cluj SĂ din data de 26.04.2005”, arată documentele de la dosar.

Petraru nu a mai apucat să intre în posesia bunurilor respective și a făcut o plângere penală împotriva italianului. Inițial, procurorii de la Pachetul de pe lângă Tribunalul Cluj au clasat plângerea respectivă, așa că Petrariu s-a adresat judecătorilor care au emis o soluție prin care îi obligă pe procurori să refacă actele de urmărire penală. ” În temeiul art. 341 al. 6 lit. b Cod de Procedură Penală, admite în parte plângerea formulată de către petentul P.A., împotriva Ordonanţei de clasare emisă la data de 05.11.2015, în dosarul de urmărire penală 125/P/2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj şi a Ordonanţei procurorului ierarhic superior emisă la data de 11.12.2015 sub nr. 204/II/2/2015, pe care le desfiinţează în parte şi trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune prev. de art. 244 al. 1 şi 2 Cod Penal, fals în declaraţii prev. de art. 326 Cod Penal. Menţine cele două ordonanţe cu privire la soluţia dată vis a vis de infracţiunea de evaziune fiscală prev. de art. 9 al. 1 lit. b din L. 241/2005, deoarece petentul nu are interes în a o ataca. În baza art. 275 al. 3 Cod de Procedură Penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, arată soluția emisă de Tribunalul Cluj.

 

Vânzare dublă

După aproximativ un an de la data încheierii promisiunii de vânzare-cumpărare încheiate cu reclamantul Petrariu Alexandru Liviu, la BNP Ileana Repede a fost autentificat, sub nr.1218/2006, contractul de vânzare-cumpărare încheiat între SC Agrocom Cluj SA, în calitate de vânzătoare, și SC Turism Vâlcele SRL, în calitate de cumpărătoare, cu privire la următoarele imobile: teren în suprafața de 3.596,20 mp cu grajd nr.7 în suprafața construită de 749 mp, alăturat padoc în suprafața construită de 740 mp, situate în loc. Călărași (Badeni), teren în suprafața totală de 12.567,19 mp pe care sunt edificate următoarele construcții: cantină cu platformă betonată, trotuar și WC, magazie cereale din tablă construcție parter, moară cu magazie și terasă, alei betonate, rețele canalizare subterană de incintă, spații verzi, toate situate în loc. Călărași (Badeni), imobilul teren în suprafața totală de 2.763,24 mp pe care sunt edificate următoarele construcții: birouri cu două magazii, birouri, magazie, stație de betoane, WC, spații verzi, toate situate în loc. Călărași (Badeni),  imobilul teren în suprafața totală de 1.534,92 mp situat în loc. Călărași (Badeni),  imobilul teren drum de acces în suprafața totală de 959,44 mp situat în loc. Călărași (Badeni). Prețul acestei vânzări a fost de 70.000 RON, preț achitat în  întregime de către cumpărătoarea pârâta SC Turism Vâlcele SRL. Ambele convenții au fost semnate de către pârâta SC Agrocom Cluj SA prin administratorul Giuliano Giovannini. În cazul antecontractului de vânzare-cumpărare încheiat cu reclamantul Petrariu Alexandru Liviu, nu s-a menționat numărul și data hotărârii adunării generale care ar fi dat mandatul administratorului să încheie această convenție. În cazul celui de-al doilea contract, notarul public a menționat că acesta a avut calitatea de reprezentant dovedită prin extrasul din Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor din data de 27.04.2006. La solicitarea Judecătoriei Turda, BNP Repde Ileana a comunicat copie după înscrisurile în bază cărora administratorul

Giuliano Giovannini s-a prezentat că reprezentant al pârâtei vânzătoare SC Agrocom Cluj SA. Din extrasul hotărârii adunării generale din data de 27.04.2006 rezultă că s-a hotărât vânzarea activului,,complex de vaci” din loc.  Bogată, FN, Turda, jud. Cluj, fiind împuternicit Consiliul de Administrație să caute cel mai bun cumpărător și să vândă la cel mai bun preț acest activ. Pentru întocmirea și definitivarea documentației a fost delegat președintele Consiliului de Administrație, dl. Giuliano Giovannini”, arată actele. Practic italianul a vândut ferma firmei Turism Vâlcele, patronată de un fermier din Vâlcele, Aron Perde.

 

Ghinion la afaceri

Alături de SIF Banat și ADS, în structura acționariatului de la Agrocom Cluj SA figura și Cornelia Salomie, care l-a ales pe italian să îi fie partener de afaceri în cadrul firmei Onda Verde din Florești. Cei doi au administrat această firmă care a fost radiată în 2013. De asemenea, Giuliano Giovannini a fost administrator și acționar în cadrul a mai multor firme din Cluj, dar toate au fost radiate sau au intrat în insolvență.

 

 

Italienii “zburdă” pe terenurile necultivate

Gazeta de Cluj a prezentat faptul că Departamentul Antifraudă din cadrul APIA a descoperit că Agenţia are de recuperat de pe urma finanţărilor neeligibile aproape 6 milioane de lei de la agricultorii şi consiliile locale care au primit fără a avea drept fonduri ale Uniunii Europene. “Din verificările efectuate, au fost constatate nereguli în instrumentarea dosarelor depuse de fermieri, dar şi cazuri în care au fost constatate documente suspecte a fi falsificate ori a căror înregistrare nu a putut fi dovedită la emitenţii de adeverinţe. Cazurile în care au fost constatate suspiciuni de fraudă au fost sesizate la Departamentul de Luptă Antifraudă din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului în calitate de punct naţional de contact al OLAF”, arată un comunicat al Agenţiei. Însă, printre cele mai mari “tunuri” trase la Cluj în domeniul agricol a fost dat de italianul Alessandro Spinelli, patronul firmei Milbra intrată în lichidare. culmea este că SC Milbra 2002 a intrat în insolvenţă în 2008 şi a falimentat la începutul acestui an. cu toate acestea, APIA Cluj a acordat acestei societăţi subvenţii de peste 266.000 de euro.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.