Deputatul Emil Radu Moldovan l-a înlocuit pe colegul sau de partid si Parlament, pe deputatul Viorel Pupeza, la sefia PSD Bistrita-Nasaud. Înlocuirea lui Pupeza din fruntea social-democratilor bistriteni a fost salutata de catre liberali si de catre democrati ? Deputatul Ioan Oltean crede ca noul lider judetean al PSD va deschide usa colaborarii.

Zarurile au fost aruncate, deputatul Emil Radu Moldovan l-a înlocuit pe Viorel Pupeza la sefia PSD Bistrita-Nasaud. Ceea ce era stabilit sa se întâmple s-a întâmplat. Pentru prima data, PSD Bistrita are un presedinte tânar, de 39 de ani. Înscaunarea lui Emil Radu Moldovan s-a facut în cadrul unei Conferite extraordinare, dupa ce mai multi primari, viceprimari si lideri locali ai PSD au trimis un memoriu conducerii centrale a partidului, cerând revocarea lui Pupeza, pe care l-au acuzat de deficiente în organizarea filialei si de rezultatele foarte slabe obtinute de social-democratii bistriteni, la referendumul pentru demiterea presedintelului României. În prezenta unui supervizor de la centru, vicepresedintele PSD Victor Ponta, deputatul Viorel Pupeza a fost schimbat. Era orecum previ-zibil ca într-o perioada în care cel putin declarative, liderii partidului impun “reforme” interne si implicit promovarea tinerilor, un politician ca Viorel Pupeza, cu legaturi în perioada ante-decembrista sa nu se mai regaseasca la conducerea filialei bistritene. Cu atât mai mult cu cât, se stie, singurul aliat de la centru al lui Pupeza a fost si a ramas Ion Iliescu.  
Conferinta extraordinara a PSD Bistrita aproape ca nu a mai avut obiect, întrucât fostul presedinte al PSD Bistrita-Nasaud a demisionat, prin intermediul unei scrisori
deschise adresate Conferintei judetene. Practic un om care îsi da demisia nu mai poate fi revocat.
Noul presedinte, Emil Radu Moldovan a fost votat aproape în unanimitate, din 151 de voturi va-labile exprimate, doar doua i-au fost împotriva. La Conferinta extraordinara au fost convocati 190 de delagati, însa la apel s-au prezentat 151.

Vântul reformei
bate si în Bistrita

Daca este sa ne luam dupa prima declaratie facuta, în postura de lider judetean al PSD, Emil Radu Moldovan va începe reforma în PSD. "În PSD a început reforma. Cred ca nu mai este nici un dubiu din acest punct de vedere. Dovada, ceea ce s-a întâmplat astazi, aici. Le multumesc tuturor colegilor ca au avut si au încredere în mine", a punctat Emil Radu Moldovan.
Noul lider judetean provine din PSDR, unde a fost seful filialei judetene. Dupa contopirea PSDR cu PSD, a fost ales prim-vicepresedinte al filialei judetene a PSD. În 2003, a fost numit prese-dinte executiv. La ultimele alegeri locale din 2004, a fost ales consilier judetean, iar în noiembrie 2004, a devenit deputat. Din 2005 pâna în martie 2007 a fost prese-dintele organizatei municipale a PSD Bistrita-Nasaud, ulterior a renuntat la functie, când a fost ales secretar executiv la nivel central.

PSD, între putere
si opozitie

Interesante din toata aceasta întrunire cu un sfârsit previzibil au fost declaratiile facute de catre Victor Ponta. Vicepresedintele PSD a spus ca ultimele luni au fost cele mai rele pentru PSD, din cauza pozitiei confuze pe care a avut-o partidul, situându-se între putere si opozitie. "Din punctul meu de vedere, situatia din ultimele luni, pe care sunt convins ca o clarificam oadata cu motiunea, a fost cea mai rea pentru partidul nostru si nu are nici o legatura cu ideile pentru care noi si cei mai multi dintre dumnea-voastra ati intrat în partid. Sustinem liberalii împotriva PD-ului sau îi dam jos pe liberali ca sa punem PD-ul? Oamenii ne întrebau daca suntem la guvernare sau suntem în opozitie. Daca suntem la guvernare de ce nu ne vad conducând România, iar daca suntem în opozitie de ce nu dam jos guvernul? Ceea ce s-a întâmplat a dus la dispute între noi. Unii aveau relatii mai bune cu ministrii, alti mai putin bune si ideea de echipa s-a rupt foarte tare", a pus punct Ponta acestei analize deosebit de lucide. Interesanta a fost de asemenea si declaratia facuta vis-a-vis de celebra motiune, votata miercuri. Astfel, Ponta a precizat la doar câteva zile înainte de votarea motiunii: "Ce vrem sa facem cu motiunea asta? Regulile în politica sunt la fel de simple ca si în fotbal. Exista o echipa în atac, una în aparare si unii în tribune. Noi am stat în tri-bune în ultimele 3-4 luni, pentru ca cei de la putere erau liberalii, cei din opozitie democaratii si noi nu puteam sa dam gol niciodata. Eu o sa votez pentru motiunea de cenzura chiar daca unii spun ca nu se stie ce se întâmpla dupa. Pe mine ma intereseaza ce face PSD-ul, nu ce face Traian Basescu. Eu nu cred ca trebuie sa stam dupa altii si ca orice sansa a noastra se bazeaza numai pe PSD. Nu cred ca PSD trebuie sa intre la guvernare alaturi de PD sau PNL. Din punctul meu de vedere, nu au decat sa se împace, iar lumea sa-i sanctioneze. PSD trebuie sa ramâna în opozitie", a încheiat Ponta.Schimbarea la vârf, în fruntea PSD BN, a fost primita cu satisfactie de liderii judeteni ai PD si ai PNL. Astfel deputatul Ioan Oltean a lasat sa se înteleaga ca alegerea lui Emil Radu Moldovan, în fruntea PSD-stilor bistriteni va deschide usa colaborarii cu PD, "închisa cu sapte lacate de predecesorul sau", facând trimitere directa la Pupeza. Presedintese interimar al PNL, Ioan Turc, viceprimarul Bistritei, a salutat, la rândul sau, alegerea lui Emil Radu Moldovan, apropiat ca vârsta de el. O întrebare totusi persita în mediile politice din Bistrita si anume daca deputatul Viorel Pupeza îi va parasi pe social-democrati si se va îndrepta spre alte zone politice.

Zaharia Cotoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here