Un medic de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca e acuzat că a refuzat să consulte o tânără de 17 ani din cauza faptului că singura limbă pe care o vorbea era maghiara.
Fancsali Ernő, preşedintele Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a trimis un comunicat de presă în care susținea că protestă împotriva „comportamentului discriminatoriu al doctorului clujean Ioan Dobrescu, care a jignit drepturile lingvistice şi demnitatea umană a fetei de 17 ani din Tălişoara, judeţul Covasna. Fata a fost umilită şi i-a fost refuzată îngrijirea medicală, din cauza lipsei cunoaşterii limbii române”.
În acelaşi comunicat, PPMT cere conducerii spitalului şi Colegiului Medicilor din România să demareze o anchetă disciplinară în cazul doctorului Dobrescu şi să condamne faptele acestuia. De asemenea, se face apel la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Demersul a fost continuat pe siteul petitieonline.com. Petiţia a fost semnată de circa 1.000 de persoane.
Potrivit Adevărul, doctorul ortoped Ioan Dobrescu a fost trimis în judecată în anii 2010 și 2012 în dosare privind luarea de mită. La primul proces, medicul a fost amendat cu 1.000 de lei la primul proces pentru că a condiționat operarea unui copil de oferirea sumei de 100 de lire sterline.Doi ani mai târziu a fost prins în timp ce primea 300 de lei mită tot în urma realizării unei intervenţii chirurgicale. Medicul Ioan Dobrescu nu a fost cercetat în niciun fel de conducerea spitalului, dosarul este încă pe rolul instanţelor.
Însă, în acest caz, Călin Lazăr, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca neagă acuzațiile „din punct de vedere medical s-a acordat asistenţa medicală necesară până la capăt. Sâmbătă pacienta a fost internată, i s-a pus piciorul în ghips, iar luni a fost externată. Actul medical a fost bine făcut. Peste trei săptămâni trebuie să revină la control”. Pe de altă parte, se pare că nu s-a înregistrat nicio reclamație: „Sugerăm parinţilor sa ne sesizeze. Dacă s-a greşit, vom analiza şi vom lua măsurile ce se impun”.
La internare, fata a fost însoțită de un preot unitarian care susține că deși a primit îngrijirile medicale necesare, tânăra a fost discriminată din punct de vedere etnic: „Eu am stat cu ei în salon, până când a venit doctorul Dobrescu. I-am spus că eu sunt prezent pentru că familia are nevoie de traducător pentru a-i explica ce se întâmplă. El m-a trimis afară, considerând că nu e nevoie de translator. A vorbit urât şi cu mine, şi cu familia”, a precizat și preotul.
Părinţii, ajutaţi de preoţi, au reuşit până la urmă să găsească un loc unde să stea până marţi, când tânăra a dat declaraţie la poliţie şi apoi a plecat spre casă.