Primăria Cluj-Napoca

Unul dintre proiectele promise de Emil Boc în campania electorală este parkingul de pe strada Primăverii – Aleea Gârbău. Licitaţia pentru cel mai scump parking din Cluj-Napoca va fi reluată din nou după ce firma care a câştigat licitaţia – Bodo Invest nu mai doreşte să continue proiectul.

 

Proiectul pentru parkingul din Mănăştur cu 400 de locuri de parcare a fost evaluat la circa 9 milioane de euro de către proiectanţii de la Bodo Invest, fiind cel mai scump parking din cartier care urmează a se construiască în oraş, aproape de patru ori mai mică decât suma estimată de Primăria Cluj-Napoca, mai exact 287.000 lei, fără TVA. Astfel, amenajarea unui loc de parcare ar costa municipalitatea circa 24.000 de euro.

Deşi la sfârşitul anului 2016, Emil Boc spunea că va continua investiţia, chiar dacă preţurile sunt foarte mari, viceprimarul Dan Tarcea a anunţat că proiectul va fi licitat din nou, deoarece Bodo Invest nu a dorit să continue procedura de execuţie.

”Parkingul din zona Gârbău – Primăverii este la fază de proiectare, licitaţie şi execuţie. Am avut un proiect care a ieşit foarte scump, între timp cel care a câştigat licitaţia nu a mai dorit să continue procedura de execuţie, astfel că a trebuit să reluăm licitaţia pentru proiectare. Din păcate se întâmplă şi astfel de lucruri. Astfel că aş face un apel către toate firmele, către toţi arhitecţii şi cei care lucrează în domeniul construcţiilor să urmărească site-ul Primăriei şi să participe la licitaţie. Ca şi soluţie este aceeaşi, doar partea de proiectare ar putea să fie diferită.

”Preţurile sunt foarte mari, un loc de parcare ieşea la 20.000-25.000 de euro, dar şi amplasamentul parkingului este destul de delicat. Pe strada Primăverii sunt blocuri, iar dacă nu se fac consolidările există riscul ca în viitor să se întâmple alte lucruri mai puţin plăcute. Desigur este doar o estimare, iar la momentul licitaţiei preţul poate să scadă cu 20-30%”, a declarat Dan Tarcea pentru un ziar local.

parking primaverii 1

Zeci de mii de lei şi pentru firma de consultanţă

În cazul noii licitaţii pentru parkingul de pe Primăverii – Aleea Gârbău, primăria a iniţiat o licitaţie prin care a contractat o firmă să facă consultanţă. Contractul a fost câştigat pentru peste 47.800 lei de Distinct Proiect SRL-D, a doua cea mai mare SRL-D din Cluj, cu o cifră de afaceri de 2,3 milioane, un profit net de 136.300 lei şi 16 angajaţi. În 2013, profitul era aproximativ acelaşi, respectiv de 133.146 lei, având numai un angajat şi o cifră de afaceri de 145.724 lei. Firma este condusă de Daniela Anca Tichy, iar pe lângă consultanţă tehnică, firma se mai ocupă şi cu lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Noul contract de proiectare al parkingului nu a fost deocamdată lămurit, însă primăria vrea ca noul consultant să se ocupe de partea de adjudecare a noii licitaţii care se va face la pachet, proiectare plus execuţie.

”În cadrul activităţii de management al proiectului se realizează monitorizarea internă şi controlul intern al proiectului, coordonarea şi administrarea acestuia.

Consultanţa – se desfăşoară şi în vederea asigurării promovării proiectului din faza SF (n.r. SF = studiu de fezabilitate) la etapa proiectare+execuţie în procedura de achiziţie, însuşirea SF elaborat de către SC BODO INVEST SRL, formularea răspunsurilor la întrebările/clarificările ofertanţilor, identificarea de soluţii tehnice dacă cele din studiu de fezabilitate se dovedesc că prezintă deficienţe/erori sau nu sunt clare din punct de vedere tehnic/economic la obiectul de investiţii: ”Parking suprateran cu amplasament, str. Primăverii nr. 20 – Aleea Gârbău nr.7, din municipiul Cluj-Napoca” de către specialişti în domeniu pentru toate categoriile de lucrări cuprinse în SF – arhitectură, inginerie şi inginerie-economică”, se arată în caietul de sarcini pentru atribuirea contractului de servicii pentru consultanţă pentru managementul de proiect ”Proiectare şi executare parking suprateran cu amplasament pe str. Primăverii nr. 20 – Aleea Gârbău nr. 7”.

În cazul licitaţie de proiectare şi execuţie, intenţia primăriei este să scoată la licitaţie contractul, începând cu luna aprilie, durata fiind de 24 de luni începând de la data adjudecării contractului. Deocamdată noua procedură nu a fost anunţată.

 

Cine conduce Bodo Invest

Societatea Bodo Invest are drept obiect de activitate „inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”. În anul 2015 a avut o cifră de afaceri de 3.086.286 de lei, cu 17 angajaţi, iar în anul 2011 a avut un profit aproximativ la fel, cu numai 9 angajaţi.

Compania este deţinută de Ştefan Bodoga alături de soţia sa Alina Cristina Bodoga, care mai au două firme cu profil similar: 3B Project şi Luxury RC Iaşi şi o altă firmă ce se ocupă de dezvoltare (promovare) imobiliară  – Alliance Development Grup SRL.

Ştefan Bodoga este membru Rotary Iaşi Copou, unde spune că a găsit un grup de prieteni, ”un grup de oameni cu aceleaşi valori pe care le împărtăşesc şi eu, şi alături de care, voi putea să îmi aduc aportul la dezvoltarea societăţii româneşti”. Membru Rotary într-unul din cluburile ieşene a fost şi milionarul Iulian Dascălu, patronul Iulius Mall, astfel că prieteniile din această organizaţie par legate pe fondul unei pasiuni comune pentru business.

Ştefan Bodoga se descria pe site-ul Rotary Iaşi Copou astfel: „Născut, la Iaşi,  în anul 1977,  în luna lui Undrea, copilăria mi-am petrecut-o pe frumoasele meleaguri de la Bohotin, acolo unde vinul e bun şi acolo unde, dintr-un lăstar, a apărut în vremuri demult apuse,  “Busuioaca de Bohotin”. Sunt mândru că am fost internatist pentru două cicluri de învăţământ din viaţa mea, gimnaziul şi liceul,  Liceul Internat „C. Negruzzi” fiind locul unde am învăţat lucruri minunate de la cărturari la fel de minunaţi. De profesie sunt inginer constructor, conduc un grup de firme iar pe plan personal sunt fericit să am o familie excepţională, alături de soţia şi de băieţelul meu”.

parking primaverii 2

În Mănăştur, există deja două parkinguri

În cartierul Mănăştur, a fost construit în urmă cu câţiva ani un parking suprateran, tot pe strada Primăverii şi încă unul pe strada Mehedinţi. Acesta din urmă are capacitatea de 126 de locuri. În acelaşi cartier, anul trecut au început lucrările la un alt parking nou, pe strada Negoiu, dar la scurt timp au fost blocate din cauză că firma constructoare a intrat în faliment.

Raportat la costuri şi la numărul de locuri de parcare, până în prezent, cel mai mult a costat primăria realizarea unui loc de parcare în parkingul Moţilor (peste 9.000 euro). Amenajarea unui loc de parcare în parkingul Primăverii a fost circa 8.000 de euro. Celelalte locuri de parcare create în parkingurile supraterane construite de primărie pe Fabricii, Băişoara sau Mehedinţi  au presupus, per loc, costuri între 3.000 şi 5.400 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.