„Boom”-ul din domeniul constructiilor si legile lacunare din domeniu a facut posibila aparitia unor cladiri care contravin normelor din domeniu.  În ultima perioada, investitorii au ales sa construiasca si în zone în care, în mod normal, nu ar trebui sa o faca.  Din pacate, nici autoritatile locale, nici Inspectoratul Teritorial în Constructii, nici Autoritatea pentru Sanatate Publica nu pot face nimic în fata iresponsabilitatii „dezvoltatorilor imobiliari”.

Legile lacunare si nevoia acuta de locuinte au facut ca, în ultimii doi ani, sa fie avizate constructii în zone care, în mod normal, ar trebui evitate. Astfel în Cluj au aparut locuinte în fosta leprozerie a Clujului, pe strada Oasului, în apropierea Fermei Avicole din Floresti, aflata înca în functiune sau în apropierea Colinei, pe noua strada Sf. Ion, unde pâna nu demult erau aruncate deseurile din constructii. Mai mult decât atât, autoritatile de profil nu s-au sesizat înca vizavi de neregulile semnalate în mai multe zone ale Clujului si în Floresti unde, în mod repetat, nu a fost respectata distanta legala dintre blocuri.
Desi exista legi clare care stabilesc anumiti parametri, atât Inspectoratul Teritorial în Constructii, cât si Autoritatea pentru Sanatate Publica nu pot opri „taifunul”, unicii responsabili în acest caz fiind cei din consiliile locale si primariile localitatilor unde se construieste.

Un nou cod al urbanismului si constructiilor

Prof. Dr. ing. Dorina Isopescu, inspector general de stat din cadrul Inspectoratului de Stat în Constructii, a trimis presedintelui Ordinului Arhitectilor, Serban Sturdza o scrisoare deschisa prin care a recunoscut ca, în acest moment, ar trebui facut ceva în acest domeniu. Prin „Declaratia de la Cluj pentru o alta calitate a spatiului si a vietii”, arhitectii au promovat „ pentru cresterea responsabilitatii, a competentei si a profesionalismului factorilor implicati  în dezvoltarea urbana a unei comunitati” si au militat pentru cetatenii români la „dreptul la arhitectura si peisaj, la fel cum au dreptul la sanatate si justitie”. Reprezentanta ISC au explicat haosul evident din domeniu prin carentele din sistemul legislativ postdecembrist, elbaorat fara a se tine seama de interconexiuni în aplicare, avizatorii proiectelor de acte normative au „lucrat” în detrimentul interesului general,, de asemenea, în documentul mentionat se precizeaza ca unii parlamentari promoveaza initiative legislative pentru solutionarea unor probleme locale, singulare, în necorelare cu legislatia în domeniu sau chiar cu contextul actului normativ propus. Acest context produce consecinte dintre cele mai defavorabile si periculoase, în special pentru domeniul constructiilor, de care este legata siguranta existentei umane si a bunurilor materiale. Potrivit ITC, „inestitorii straini vin în România, studiaza piata si din motive de incoerenta, confuzii si neseriozitate în domeniul legislativ, se retrag. Altii, cunoscând aceste aspecte, fac ce doresc, profitând de inadvertentele legislative, iar când se constata încalcarea unor principii cu consecinte grave, de multe ori este prea târziu pentru a se interveni”. Mai mult decât atât, în scrisoarea deschisa a ITC se precizeaza ca: „promovând interese de grup, înguste, daunatoare interesului general, profitând în timp si de  conjunctura, anumite grupuri cauta sa acapareze anumite domenii, sa detina monopol, lezând dreptul de a-si exercita profesia acelor persoane care detin o diploma de absolvire a studiilor superioare de profil ( Ordinul arhitectilor, geodezilor, etc.).”
Din aceste motive si nu numai inspectorii din constructii vad ca necesara elaborarea proiectului „Codul amenajarii teritoriului, al urbanismului si al constructiilor”, care într-o prima forma ar trebui sa fie un cumul al legislatiei în domeniu, cu eliminarea unor inadvertente evidente si cu introducerea unor corecturi, adaptari si actualizari de stricta necesitate.

Ioan Berchisan- Avem nevoie de noul cod în constructii!

Desi inspectorii ITC Cluj cunosc problemele din domeniu, în anumite cazuri ei nu pot interveni. „ Situatiile de genul celor întâlnite în Floresti si nu numai, se reglementeaza prin decizii ale Consiliilor Locale, prin Planul Urbanistic General. Acesta functioneaza ca o lege pentru fiecare localitate în parte, fiindca fiecare administratie locala în parte trebuie sa aiba o idee asupra modului în care vor sa sistematizeze zona”, a precizat Ioan Berchisan, inspectorul sef al ITC Cluj.El a precizat ca, în anumite cazuri, reprezentantii institutiei pe care o conduce nu au ce face, chiar daca I.T.C. este „organismul tehnic specializat desemnat sa exercite, potrivit legii, controlul de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism si a regimului de autorizare a constructiilor, precum si la aplicarea unitara a prevederilor legale în domeniul calitatii în constructii. Singurele atributii ale inspectorilor sunt legate de verificarea respectarii normelor de armare, rezistenta etc.
În cazul blocurilor construite în apropierea Dealului Colina în zona în care pâna acum se aruncau deseurile din constructii, pe un teren impropriu, Berchisan a precizat ca responsabilitatea le revine, în totalitate, proiectantilor. Acestia ar trebui sa realizeze, în prealabil, un studiu geologic. Abia, dupa stabilirea stratificarilot terenului se poate creiona un proiect. Astfel încât, deoarece unul dintre blocuri pare a se înclina deja, dupa cum afirma locatarii, singurul responsabil este proiectantul cladirii.
Ioan Berchisan a declarat ca si el spera ca viitorul Cod al Constructiilor sa fie aprobat cât mai curând. Acesta este un proiect vechi, din 1996, dar se spera ca în cursul anului 2008 sa fie aprobat si pus în vigoare. „Acesta ar trebui sa cuprinda prevederi noi privind sanctionarea neregulilor, contraventiile, obligatiile si drepturile investitorilor, proiectantilor si ale inspectoratelor, a tuturor celor din acest mediu”, a concluzionat inspectorul clujean.

Autoritatea Sanitara Cluj- Legile trebuie respectate

Situatia din Cluj a scapat de sub control. Astfel, reprezentanta Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Cluj, dr. Cristina Sachiru, a afirmat ca, într-adevar, exista mai multe prevederi care vizeaza domeniul constructiilor, reglementate de Legea 536/1997.
Potrivit actului normativ ar trebui ca cladirile destinate locuintelor sa fie astfel amplasate încât „sa se asigure însorirea acestora pe o durata de minimum 1 ½ ore zilnic, la solstitiu de iarna a tuturor încaperilor de locuit, iar distanta dintre cladiri trebuie sa fie  mai amre sau cel putin egala cu înaltimea cladirii celei mai înalte, pentru e nu se umbri reciproc”. De asemenea Legea prevede ca „iluminatul natural în centrul camerelor principale si al bucatariei trebuie sa fie suficient pentru a permite, în zilele senine, activitatile normale fara a se recurge la lumina artificiala”. Desi aceste norme nu au fost respectate, ASP nu poate lua masurile necesare, reglementararile intrând în sarcina Inspectoratului Teritorial în Constructii…
În legatura cu cealalta zona „cu probleme” din Floresti, cea a locuintelor construite în apropierea fermei avicole, Cristina Sachiru a precizat ca „blocurile au fost proiectate si realizate recent. Ferma functiona deja. Nu le putem cere proprietarilor fermei sa o dezafecteze mai ales fiindca în ultima perioada au fost investite sume importante în aceasta, pentru a o moderniza si a o alinia normelor Uniunii Europene. În acest caz iresponsabili au fost constructorii, care au ignorat prevederile legii”.

Ligia Popa

Norme elementare de igiena pentru constructii- Legea 536/1997
1.    Amplasarea cladirilor astfel încât sa fie luminate natural cel putin o 1 ½ zi în timpulzilei cele mai scurte
2.    sa existe spatii amenajate pentru jocul copiilor, luându-se în calcul 1,3 mp teren pentru fiecare locuitor
3.    spatii amenajate pentru gararea si parcarea masinilor situate la minimum 10 m de ferestrele camerelor de locuit.
4.    Distante minime de protectie sanitara fata de anumite unitati(…)- ferme de pasari- 1000 m, cimitire- 50m etc.

 „Ioan Berchisan- inspector sef al Inspectoratului Teritorial în Constructii- „în general, vinovati pentru aceste anomalii sunt cei care au avizat constructiile respective. PUZ-urile functioneaza cu regim de lege, asa ca noua nu ne ramâne decât sa verificam constructia dupa ce aceasta a fost ridicata”.

 „Zone pilot” pentru iresponsabilitate în constructii
1.    Floresti- zona Avicola- nerespectarea distantei fata de ferma
2.    Floresti- str. Eroilor- nerespectarea distantelor dintre cladiri
3.    Str. Oasului- excavarea în zona fostei leprozerii
4.    Str Sf  Ion- zona instabila
…etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.