Un nou proiect de lege a fost depus în urmă cu câteva zile la Biroul Permanent al Camerei Deputaților prin care se intenționează interzicerea semnării de protocoale secrete între serviciile de informații și diferite instituții din justiție. Proiectul vizează introducerea pedepsei cu închisoarea până la 10 ani pentru magistrații și ofițerii de informații care acționează în baza acestor înțelegeri ilegale sau pentru inițiatorii unor protocoale secrete.

Inițiatorul acestui proiect de lege este deputatul PSD Liviu Pleșoianu care prevede că acest proiect de lege are două roluri, respectiv,  face imposibilă, pe viitor, semnarea de noi protocoale secrete între servicii și magistrați și asanează magistratura prin excluderea tuturor celor care au acționat ilegal, în baza unor protocoale secrete care adaugă la lege, și asigură, în acord cu prevederile Constituției României și ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, dreptul cetățeanului român la apărare și la un proces echitabil. 

În expunerea de motive, Liviu Pleșoianu explică pe larg motivul inițierii unui astfel de proiect de lege:

”Toate dezvăluirile din ultimii ani cu privire la implicarea abuzivă, ilegală și neconstituțională a serviciilor de informații în viața politică, economică și socială românească, precum, precum și cu privire la grava afectare, de către acestea, a bunului mers al Justiției, culminând cu semnarea protocoalelor secrete dintre SRI-Parchetul General, SRI-CSM, SRI-ÎCCJ (pentru a oferi doar cele mai ilustrative exemple), alcătuiesc un tablou general oribil, în care șefii serviciilor secrete ajung să conducă, din umbră, întreaga țară.

În ceea ce privește viitorul, este clar că în primul rând legea este aceea care nu trebuie să mai permită preluarea controlului asupra țării de către entități metastatale, metalegale, metainstituționale și metaconstituționale. Fără doar și poate, este nevoie de o reformă profundă a legislației în baza căreia funcționează serviciile de informații din România. Dar dincolo de nevoia unei ample reconstrucții a cadrului legal de funcționare a serviciilor secrete din România, un lucru este foarte sigur, puterea exercitată din umbră poate ajunge să corupă! Iar probabilitatea ca puterea să corupă crește cu fiecare zi în plus în care protocoalele secrete dintre serviciile de informații și magistrați nu sunt interzise expres prin lege. 

Dincolo de cadrul instituțional legal mai larg, este limpede că una dintre principalele probleme în România postrevoluționară a constituit-o beția de putere în rândul șefilor serviciilor secrete. În absența unui cadru legal care să facă imposibilă colaborarea metainstituțională servicii secrete – magistrați, se vor găsi mereu căi de ocolire (de tipul protocoalelor secrete care adaugă la lege)”, arată Liviu Pleșoianu în expunerea de motive. 

Pușcărie pentru protocoale secrete și echipe mixte!

Concret, proiectul de lege propune modificarea art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor în sensul că judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex personalului de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii, în baza unor protocoale sau a altor documente cu caracter secret.

De asemenea, aceste persoane nu îşi pot exercita activitatea profesională în cadrul unor echipe mixte împreună cu lucrători sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, în baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau documente cu caracter secret.

Încălcarea acestor interdicţii “conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv din cea de judecător sau procuror”. Proiectul mai prevede că încălcarea interdicţiilor este infracţiune împotriva independenţei justiţiei şi se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani, iar, în cazul în care infracţiunea este comisă de un magistrat cu funcţie de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate, putând, astfel, ajunge până la 15 ani de închisoare. De altfel, proiectul propune şi pedepsirea tentativei.

Proiectul de lege introduce un alt paragraf prin care serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze judecători, procurori sau asimilaţi ai acestora ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. De asemenea, serviciilor secrete ar urma să le fie interzis să semneze protocoale secrete sau orice alt tip de documente cu caracter secret cu aceste persoane şi nici nu vor putea să-şi desfăşoare activitatea profesională în cadrul unor echipe mixte cu aceste persoane, în baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau documente secrete.

Şi în cazul ofiţerilor de informaţii care încalcă aceste interdicţii, iniţiativa legislativă propune pedeapsa cu închisoarea între 5 şi 10 ani, iar dacă infracţiunea este săvârşită de un ofiţer cu funcţie de conducere, pedeapsa să ajungă până la 15 ani de puşcărie.

“Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 7

(1) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate și personalul conex personalului de specialitate al instanțelor și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații, nu pot desfășura activități de cooperare cu lucrători sau colaboratori ai niciunui serviciu de informații în baza unor protocoale sau a unor alte documente cu caracter secret și nu își pot exercita activitatea profesională în cadrul unor echipe mixte împreună cu lucrători sau colaboratori ai serviciilor de informații în baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret.

(2) Încălcarea dispozițiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcția deținută, inclusiv cea de judecător sau procuror. Încălcarea interdicțiilor prevăzute la alin. (1) este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un magistrat cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește”. (…)

(4) Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute la alin. (1) ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori. De asemenea, serviciilor secrete le este interzis să semneze protocoale secrete sau orice alt tip de documente cu caracter secret cu persoanele prevăzute la alin. (1), precum și să își desfășoare activitatea profesională în cadrul unor echipe mixte împreună cu persoanele prevăzute la alin. (1), în baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește. (…)”, se arată în câteva dintre aliniatele legii propuse spre modificare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.