Clujenii sunt martorii unei imagini dezolante peste care dau, în fiecare dimineață, când trebuie să umble pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Bolyai Janos și cele adiacente, acestea fiind ca după bombardament, pline de gropi, cu denivelări periculoase și tranșee. Aventura de a străbate străzile mai sus menționate se transformă, în adevăratul sens al cuvântului, într-un test al răbdării și al nervilor de oțel. Gazeta de Cluj a mai scris despre situația străzilor , iar reporterii noștri au mers din nou pe teren pentru a vedea cum s-au îmbunătățit lucrările. Surpriza, însă, a fost pe măsură. 

Text: Povestea străzilor Iuliu Maniu și Bolyai Janos, cele două care fac legătura cu bulevardul Eroilor Piața Unirii și Bulevardul 21 Decembrie 1989, până în Piața Avram Iancu, încă se scrie, iar reabilitarea lor completă este pusă sub semnul întrebării. Reporterii noștri au început cu o vizită pe Mihail Kogălniceanu pentru a verifica dacă grupul statuar „Școala Ardeleană” a fost pus pe soclu, așa cum primarul s-a lăudat că se va întâmpla. Surpriză: 

Nimeni nu a mișcat un deget pentru ca acest lucru să se întâmple. Tot ce s-a făcut a fost mutarea mai multor cărămizi, care erau staționate acum câteva săptămâni în fața grupului statuar. Mai mult, în imediata apropiere de grupul statuar am observat mai multe indicatoare aruncate pe jos, hârtii  și, evident, câteva trotinete lăsate la umbra betoanelor, să „se odihnească.”

Proiectul de modernizare a străzii mai sus menționate, dar și a Universității și străzile adiacente, va fi realizat de firma condusă de Macalik Arnold Erno, Mossfern Arhitectura. Până acum mare lucru nu se poate observa, iar clujenii nu cred că știu, dar Primăria va plăti suma de 10 milioane de euro pentru „lucrul bine făcut” pe aceste străzi. 

Valoarea lucrărilor de amenajare urbană strada Iuliu Maniu, din cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”, este de 5.430.000 lei, fără TVA, iar valoarea  lucrărilor de Amenajare urbană strada Bolyai Janos, din cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente este de 1.300.000 lei, fără TVA. Cum era de așteptat, termenul de finalizare al lucrărilor de modernizare pe străzile Iuliu Maniu și Bolyai Janos a fost februarie 2023, iar acum noi suntem în luna martie, iar lucrările încă bat pasul pe loc. 

Speranța moare ultima. Străzi cu gropi ca în război 

Ne întrebăm cum reacționează turiștii care vin să viziteze orașul „de cinci stele” și găsesc această imagine dezolantă, cu străzile parcă aruncate în aer. Această situație alarmantă a stârnit nemulțumirea și furia clujenilor, în special a celor care sunt nevoiți să treacă zilnic prin acest calvar. Dacă tot am vorbit de strada Mihail Kogălniceanu, trecem puțin și pe Universității, unde se sapă de zor la gropi adânci, iar pe margini se poate observa metri întregi de cabluri. Pe partea stângă a străzii sunt mai multe magazine care își așteaptă cumpărătorii, dar de când strada s-a spart, aceștia au devenit tot mai rari. Un clujean a precizat pentru ziarul nostru că nu are mari speranțe că lucrările să fie finalizate până în vară, așa cum este proiectul. 

„De fiecare dată când autoritățile promit ceva nu se pot ține de cuvânt, iar cei care rămân dezamăgiți sunt clujenii, cine de altfel. Întârzierile repetate și lipsa de transparență m-au făcut să-mi pierd încrederea în capacitatea lor de a finaliza proiectul într-un timp rezonabil. Ce să mai zici… în buricul târgului, dar te afunzi în gropi adânci și de 4 metri”, a spus clujeanul pentru Gazeta de Cluj. 

„Am învățat să nu mai acord atenție termenelor oferite de autorități. Deși ar fi perfect ca lucrările să fie terminate așa cum scrie mare pe acel panou, nu mă aștept la mare lucru. Totul a devenit o rutină a amânărilor și lipsei de progres, iar eu nu mai pot crede în promisiunile goale”, a conchis clujeanul care are un magazin chiar pe strada Universității. 

Promisiuni lipsite de acțiune, model de administrație clujeană

Poate printre cele mai călcate străzi dintre cele menționate anterior sunt străzile Iuliu Maniu și Bolyai Janos. Dacă în urmă cu câteva săptămâni am prezentat că lucrările încă bat pasul pe locul, acum, la începutul lunii mai, situația este mai „spectaculoasă.” Pe strada Bolyai Janos a apărut un șanț, iar peste el au fost puse câteva bucăți de lemn pentru ca clujenii să poată trece „în siguranță peste ele.” Mai mult, pe partea stângă au rămas mai multe bucăți de beton, din nou, trotinete, și lucruri aruncate pe jos, fie din ură și scârbă, fie din nepăsare. O domnișoară, studentă la UBB, a precizat pentru Gazeta de Cluj că s-a ajuns prea departe și că clujenii nu mai suportă să fie luați în derâdere. 

„Trebuie să trec în fiecare zi pe această stradă în drumul meu către universitate și sincer nu mai am răbdare. Am încercat să înțeleg că aceste lucrări, modernizări cum vreau unii să le spună, sunt necesare și că ele vor aduce un plus, dar acest proces pare să dureze o veșnicie și nu se vede niciun semn de progres vizibil ”, a spus studenta pentru ziarul nostru. Mai mult, tânăra studentă a criticat și modul în care autoritățile responsabile comunică. 

„Cred că este important ca  ei (n.r. autoritățile) să înțeleagă impactul pe care aceste lucrări îl au asupra clujenilor, a celor care traversează zona zilnic. Este nevoie de o schimbare radicală pentru ca și noi să intrăm în rândul clujenilor care nu trebuie să se ferească de gropi și denivelări”, a mai precizat clujeanca. 

Pe partea dreaptă de pe stradă, muncitorii au abandonat mai multe bucăți de fier, sârme și alte lucruri pe care, cu siguranță, nu le mai pot folosi. Un domn, care ne-a văzut că făceam poze la „frumusețea” străzii, ne-a abordat și ne-a spus că orașul în care trăiește a devenit unul plin de betoane, praf și multe gropi.  Cu amărăciune în glas, el vorbește despre modul în care această situație afectează calitatea vieții locuitorilor din zonă.

„Este extrem de trist să văd cum această stradă rămâne în aceeași stare dezolantă de luni de zile, cu mici îmbunătățiri, poate, pe ici și colo, pe care cetățeanul de rând nu le vede”, a spus domnul. „Această stradă era cândva un loc frumos și plăcut, dar acum a devenit o priveliște dezolantă și tristă. Gropi adânci, gunoaie și trotuare impracticabile – aceasta este imaginea pe care o văd”, a spus clujeanul dezamăgit. 

Fie că vorbim despre strada Universității sau strada János, situația este dezastruoasă. Aceste străzi au devenit un labirint de gropi, alimentat de întârzieri repetate și lipsă de transparență. 

Administrația lui Boc pare să fie ocupată cu alte proiecte glamuroase, lăsând străzile într-un hal fără de hal.  Fie că suntem studenți de la UBB care trebuie să traverseze strada Universității sau locuitori în vârstă care se luptă să meargă pe strada Bályos, suntem cu toții afectați de acest dezastru stradal.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.