Doi poliţişti din Neamţ şi doi instructori auto din Covasna au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare într-un proces privitor la şpăgi pretinse la examenele auto. Un subofiţer a ajutat o candidată să obţină permisul ilegal, după ce a avut relaţii intime cu ea.
Magistraţii de la Tribunalul Covasna s-au pronunţat, pe 4 februarie 2020, în aşa numitul dosar „Sex şi mită la Permise“, în care doi poliţişti din Neamţ au fost acuzaţi că primeau bani şi alte avantaje de la aspiranţii la şoferie, unul dintrei ei obţinând favoruri sexuale în schimbul promovării unei candidate.
Astfel, Costel Adrian Anton, agent principal la Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, poliţist în Neamţ, dar delegat în judeţul vecin, a fost acuzat de luare de mită, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual şi abuz în serviciu. Pentru toate acestea a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani, 9 luni şi 10 zile de închisoare, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere, pe o perioadă de 4 ani. Ca pedeapsă complementară, judecătorii i-au interzis, timp de 2 ani, mai multe drepturi, între care şi de a mai avea atribuţii de examinare a candidaţilor la examenul pentru permisul auto sau a unor categorii ale acestuia.
Poliţistul a mai fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii şi s-a dispus confiscarea a 4.235 lei şi 1.100 de euro, bani obţinuţi din infracţiuni, plus plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 7.605 lei. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Braşov.
Cel de-al doilea poliţist, Ilie Cristian Filip, comisar la Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări Neamţ, şi el detaşat la Covasna, a fost inculpat pentru luare de mită. Pentru această acuzaţie a primit 2 ani de închisoare cu suspendare şi trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. De la ofiţer, completul de judecată a hotărât confiscarea a 3.135 de lei şi 500 de euro şi achitarea a 7.100 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare.
„În calitate de examinator a obţinut favoruri de natură sexuală de la o candidată“ În cazul poliţistului Adrian Anton, ancheta a scos la iveală că una dintre candidate a acceptat să întreţină relaţii sexuale. DNA Braşov nu a precizat câte favoruri sexuale au fost necesare pentru un chestionar completat corect, dar probabil că mai multe.
„În perioada 7 martie 2016 – 20 aprilie 2016, inculpatul C.A.A, în aceeaşi calitate de examinator, a obţinut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea“, se arată într-un comunicat DNA. Conform actelor de urmărire penală, candidata s-ar fi întâlnit cu agentul Anton într-o benzinărie, acolo unde a dus-o instructorul auto, lăsând-o în maşină în timp ce el a intrat să bea o cafea.
Între timp, a sosit poliţistul, care i-ar fi cerut „un pupic“, dar fata care nu ştia cu cine are de-a face, a refuzat. L-a reîntâlnit mai apoi la examen, unul pe care l-a picat, examinatorul spunându-i că dacă i-ar fi dat „un pupic“ când a cerut, rezultatul ar fi fost altul. La următorul examen, poliţistul i-a şoptit răspunuri corecte, atâtea cât să promoveze cu 22 de puncte. Asta după ce tânăra acceptase avansurile agentului.
Interceptări: „Aveţi ceva pentru mine? Băgaţi… Tre’ să trăim“ Din interceptările de la dosar reiese că Adrian Anton era „urecheat“ de comisar la telefon, care-l sfătuia să nu se „atingă“ de femeile măritate.
„Să nu fii sălbatic, cum eşti tu de obicei!… Ai văzut tu ieri, ţi-a plăcut şi nu ştiu ce şi… hai să-i fac un bine. (…) Am întrebat ca să nu dăm… cu alţii probleme şi… să vină vreun cuţit în tine sau vreo alică de puşcă!”, spunea ofiţerul.
DNA a mai precizat că, pe 7 aprilie 2016, în timp ce completa fişa altui candidat, subofiţerul a găsit un plic cu bani în care erau 400 de lei. I l-a arătat următorului, spunându-i: „Aveţi ceva pentru mine? Băgaţi… Tre’ să trăim. Ce să-i faci, asta-i viaţa”, scenă filmată de nchetatori, care au folosit în cauză şi lucrători sub acoperire.
Pe un alt candidat, agentul îl admonesta că nu ştie nimic: „remorcă, nu, ai plecat cu spatele, nu, ai întors, nu, cu faţa, nu… aia nu… eşti şoferul lui peste”.
Altă dată le-a spus candidaţilor că dacă pică examenul taxa de reexaminare este de 700 de lei, dar că „Mai bine la băiatu… cu ceva! Na, mă, băieţii ăştia o pus cîte 300… de căciulă… da puneţi… cîte 250“.
În acest dosar, ambii poliţişti au fost arestaţi preventiv în perioada 8 – 13 iunie 2016, ulterior fiind în arest la domiciliu şi control judiciar.
Tot cu suspendare şi în cazul a doi instructori auto DNA Braşov arăta într-un comunicat că foloase necuvenite înseamnau şi mese la restaurant, pe care viitorii conducători auto le asigurau examinatorilor, pentru a şti sigur că vor obţine documentul. Judecaţi în acest caz au fost şi doi instructori auto din Sfântu Gheorghe, Gabor Koter şi Lazlo Elemer Gal, sentinţele pentru complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă fiind de 1 an şi 4 luni de închisoare, respectiv 1 an, 7 luni şi 16 zile, ambele cu suspendare. Alţi şase inculpaţi, cei care au dat mită oamenilor legii, au pedepse între 10 luni şi 1 an şi 4 luni de închisoare, fără executare.
Instanţa covăsneană a mai decis anularea a 14 permise de conducere obţinute în mod fraudulos. Procurorii DNA au arătat că faptele au avut loc în perioada 16 ianuarie – 28 aprilie 2016. În acest interval, cei doi poliţişti au găsit căi de a înşela sistemul folosit la examenul teoretic, aşa-zisa „sală“, obţinând beneficii financiare şi în „natură“. „Inculpaţii F.I.C. şi C.A.A, având atribuţii pe linia de examinare a persoanelor la proba teoretică şi practică pentru obţinerea permisului de conducere, atât singuri, cât şi împreună, au pretins şi primit de la diferiţi candidaţi sume de bani cuprinse între 100 de lei – 1.000 de euro şi alte foloase necuvenite“, conform unui comunicat al DNA Braşov.
sursă: adevarul.ro