Biserica Greco-Catolică din Florești.

Până de curând, preotul greco-catolic Marius Gheorghe Ungureșan a slujit la Parohia din Florești. Condamnat la închisoare pentru că a condus sub influența alcoolului sau a altor substanțe, preotul este implicat într-un alt scandal: a vândut un teren cu sute de mii de euro dezvoltatorilor imobiliari, teren ce aparține Bisericii Greco-Catolice. Potrivit surselor, preotul a fost suspendat din funcție și trebuie să părăsească casa parohială, însă acesta susține că și-a dat demisia ”din alte motive”.

În urmă cu aproximativ o lună și jumătatea, preotul Marius Ungureșan ar fi fost demis din funcția de preot și trebuie să părăsească casa parohială din Florești care e proprietatea Bisericii Greco-Catolice.

Potrivit unor surse, preotul ar fi vândut terenuri care au aparținut Bisericii Greco-Catolice, terenuri pe care biserica le-ar fi obținut în urma unor procese de retrocedare după anii  `90. Terenurile din Florești ar fi fost vândute către dezvoltatorii imobiliari, iar ultimul scandal implică un teren vândut cu 350.000 euro. Potrivit surselor, banii ar fi fost împărțiți cu alte persoane din cadrul Episcopiei, însă modul cum au fost împărțiți banii nu a fost pe placul tuturor.

Biserica Greco-Catolica are reguli aspre din partea Bisericii Catolice, iar orice vânzare de proprietăți imobiliare trebuie aprobată de către Cancelaria Papei de la Roma. Preotul Ungureșan din Florești nu s-ar fi supus nici acestor reguli și ar fi făcut vânzarea ”pe sub mână”.

Cu toate că au trecut câteva luni, decretul de înlocuire a preotului Ungureșan și cel de părăsire a casei parohiale nu au fost făcute publice și sunt ținute la sertar. Oare se dorește marea împăcare? 

Preotul, condamnat penal

Deși preoții de îndeamnă să ne ținem departe de vicii, se parte că nici măcar preotul nu a reușit acest lucru. Nu știam dacă și-a băgat diavolul coada sau nu, cert este că în noiembrie anul trecut, preotul Ungureșan a fost condamnat cu suspendare la un an și patru luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

Judecătoria Cluj-Napoca l-a supus pe preotul Ungureșan la următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

De asemenea, preotul a fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Totodată, pe parcursul termenului de supraveghere, preotul trebuie să presteze o muncă în folosul comunității timp de 60 de zile la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj sau la Agenția Națională Antidrog – centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog al județului Cluj.

Preotul Ungureșan a cerut ca munca în folosul comunității să o presteze într-o altă instituție, respectiv primăria comunei Florești sau Parohia ortodoxă română – biserica ”Sf. Dumitru” Forești, iar la sfârșitul lunii iulie al acestui an, instanța a acceptat cererea.

Preotul Ungureșan Gheorghe Marius.

În dialog cu preotul Ungureșan

Reporterul Gazeta de Cluj l-a contactat pe preotul Ungureșan pentru a-i oferi posibilitatea să explice neregulile prezentate mai sus, informații pe care nu le-a negat.

Întrebat dacă este adevărat că a fost suspendat din parohie, primele cuvinte ale preotului Ungureșan au fost: ”cu condiția să nu publicați nimic”.

Reporter: De ce ar exista această condiție?

Preot: Pentru că nu sunt să vă dau răspunsuri la întrebări care…

Reporterul a insistat asupra întrebării: ”Ați fost sau nu suspendat?”

Preot: Nu. Mi-am dat demisia.

Reporter: Are legătură cu procesul penal?

Preot: Nu.

Reporter: Și atunci?

Preot: Din altă motivație.

Reporter: Are legătură cu terenul bisericii pe care l-ați vândut?

Preot: Nu. Motive subiective. Dacă vreți să discutăm, haideți față la față și stăm să discutăm, dar repet, nu aș vrea să le publicăm pentru că eu încă țin la biserica noastră și nu aș vrea să o compromită vreun articol care-l scrieți în Gazeta. Unii oamenii interpretează pozitiv, alții negativ. Să fie adevărul adevărat, nu interpretat de dvs., de mine sau de altcineva.

Reporter: Eu nu interpretez absolut nimic, tocmai de aceea v-am contactat pentru a vă da ocazia să lămuriți și să povestiți exact ceea ce s-a întâmplat.

Preot: Bun. O întrebare: de unde aveți numărul meu de telefon?

Reporter: Numărul dvs. de telefon este public pe site-ul www.eparhiaclujgherla.ro.

Preot: A, și de acolo l-ați luat…Și despre speță în sine?

Reporter: Sunt jurnalistă.

Preot: Bun, da cine v-o spus?

Reporter: Sunt jurnalistă, prin urmare sursele sunt confidențiale.

Preot: A, dadada. Corect. Foarte bine.

În continuarea discuției, preotul a precizat că nici condamnarea sa, cât nici vânzarea terenului respectiv nu au avut legătură cu plecarea sa de la Parohia Florești.

”A fost chiar o demisie, am discutat cu Preasfințitul, eu nu am vrut să mai activez în funcțiile pe care le-am avut până nu se termină toate problemuțele care sunt cu dosarul penal”, spune preotul.

Întrebat despre terenurile pe care le-a vândut, preotul spune că ”subiectul este foarte simplu”. Totuși, nu mă privește pe mine pentru că nu am competență să-l întreb așa ceva, mai susține preotul.

”Subiectul ăsta este foarte simplu: s-a înstrăinat un teren pentru a se face două puncte liturghice, două biserici. Nu este nimic rău în asta și nu e de condamnat lucrul acesta. Una la intrarea în Florești dinspre Gilău spre Cluj și una deasupra la Metro. Avem acolo un teren și vom face puncte liturghice pentru că oamenii vin de acolo până la mine, aici unde funcționez eu și distanța este foarte mare. Trebuie să optimizăm pastorația pentru binele pastorației Bisericii Greco-Catolice din Florești”, explică preotul.

Întrebat cum s-a vândut terenul, având în vedere aprobările de care ar fi trebuit să le aibă, preotul Ungureșan a răspuns: ”Bine, asta nu vă privește pe dumneavoastră. Dvs. nu sunteți organ de control, nu aveți nicio competență să-mi puneți astfel de întrebări, așa că….”.

Reporter: Vă întreb, în primul rând, din postura de jurnalist. Nu sunt organ de cercetare penală, sunt, printre altele, un formator de opinie.

Preot: Exact. De opinii corecte.

Reporter: Tocmai de aceea v-am contactat, să explicați, să vă spuneți opinia.

Preot: Da. Totul este în regulă…In fine. Față la față putem discuta mai multe, la telefon, nu.

13 COMENTARII

  1. Excroci sunt mulți, mai grav e faptul ca și mai mulți sunt cumpărătorii care se dau credincioși pana-și ating scopul.Biserica are voie sa vândă cu acordul de mai sus. Dar și ăla se da in funcție de interese și”client”!
    Deci nu-i interzis a se vinde, din contra se vinde și apoi se insista la enoriași pt alte donații de terenuri. Așa ca fraierii oferă, alții profita. Iar EI sunt doar oameni, problema e ca profitorii sunt mulți și parșivi care ar trebui sa fie multumiți ca au reușit sa cumpere fără a fi alte”intervenții” ale unor politicieni sau oameni mari a unor servicii sau instituții importante. Sigur cei care au cumparat sunt pocăiți, masoni sau săgețile unor “personalități”din cercul celor ce conduc tara din Cluj Napoca. Se știu ei care sunt.

  2. Cei de pe Motilor au probleme cu câtul? parcă suma nu dădea cu virgulă și era mult peste 2.000.000. Au apărut probleme cu împărțeala? Nu sunt mulțumiți Teglașii de suma primită din vânzări? Doreau mai mult? Sau piticul porno ,,Duru,, domiciliat în Florești? Nici acum autoritățile nu fac cercetări după toate dovezile primite? Oare de ce? Așa e ordinul? Escrocii de la episcopia de pe Moților sunt încă bine protejați de preasfințiții lor de la patriarhia de pe Traian? Duru, Marcu-Crețu sau Furtunul cel mic(furtunul mare e cu toarna, toarna la Italia) trebuie încă protejați pentru a termina munca de distrugere a B.R.U?…… Mai toarnă frate, în pahar și la securitate!!!!)

  3. TOATA VINA PENTRU SITUATIA ACTUALA DIN BISERICA GRECO CATOLICA DE CLUJ GHERLA O ARE EPISCOPUL CRIHALMEANU. EL ESTE CEL CARE SI-A ALES ASEMENEA OAMENI IN CONDUCERE, DE LA VICARI, PROTOPOPI, SECRETARI SI PANA LA PORTARUL TUPEIST SI OBRAZNIC DE PE MOTILOR. ANI DE ZILE CEI DE LA EPISCOPIE S-AU INFRUPTAT DIN DARURILE DATE DE UNGURESAN, CA AVEA DE UNDE, DOAR TERENURILE LA FLORESTI SUNT SCUMPE. SI ASTIA MAI POARTA SUTANA SI SE PRETIND OAMENI AI DOMNULUI. NE MAI MIRAM OARE DE CE LUMEA NU MAI VINE LA BISERICA?

  4. Doamna jurnalist, in afacerea IMOBILIARE GRECO CATOLICE FLORESTI e vorba de 16.000.000 -milioane-euro, din care a fost distribuita si zeciuiala cretineasca, deci…….mai sapati nitel. SUNATI SI PE MOTILOR 26, poate o suava voce, mai putin balbaita o sa faca o marturisire publica…..in veciiii vecilor

  5. Și-apoi sa mai spuneti urat despre Ortodoxi, ei respecta cu sfiintenie orice promisiune făcută cuiva chiar de acum 17 ani. Dacă au spus ceva atunci e litera de lege. Sunt mult mai parolisti decât alții și nu cauta cumpărători doar cu influența.

  6. Si unde vroia Unguresan sa mai faca doua puncte liturgice? In aer? Daca vinzi terenul, unde mai construiesti biserica? Sa ne arate Unguresan ce terenuri a mai cumparat pentru neviitoarele biserici. Nu voiau sa faca nicio biserica noua, e o minciuna. Un fabulist acest ex popa si protopop de Floresti. La ora actuala sunt 3 parohii in Floresti la un numar mic de credinciosi. In curand vor fi mai multi preoti decat credinciosi. Au vandut pentru a se imbogati, verificati ce avere are Unguresan, Teglasii, Crisan. Iar treaba cu demisia este iarasi o smecherie din culisele episcopiei, pentru a fraieri prostimea in caz de iesire la suprafata a mizeriei. Sa nu iasa episcopia acuzata ca ar avea treaba cu smecheriile. Dar are pana peste cap, cand avea probleme financiare episcopia……la cine se facea apel? La Unguresan bineinteles.

  7. Nu va băgați voi niste amărâți in tainele și afacerile preoților. Nu dati fraților spaga acestora ca se afla numai dacă se vrea.Nu ar trebui impozitate și averile bisericilor acum ca tot au fost alegerile? Va plângeți ca n-aveți bani de spitale sau scoli dar ăștia au impozite 0, nu-mi vine sa cred ca la primăriile de unde aparțin apar când scoti un certificat fiscal pt el -fără impozit, adică 0 lei pt orice parohie. Domnul sa fie cu noi ca de ei au grija, mafioții și oamenii ce fac donații după ce cumpara proprietăți moca de la parohii- știu caz din acesta ce a donat pt mănăstirea din Floresti 10000 euro dar ei s-au îmbogățit prin folosința și vânzarea terenurilor luate de la ei. Dar No, ăștia-s rotarieni sau lionieni sau alte bidigonii stiute și neștiute.Asa sa va ajute D-zeu cum ii lăsați și pe alții sa trăiască, trepădușilor!

  8. In primul rand, nu e bine ca sarim pe caz si facem comparatii ortodocsi-greco-catolici. Toti in parte le au pe ale lor.
    In al doilea rand, preotul nu „a vandut suflete”. Sufletele nu pot fi vandute sau cumparate decat daca vor si accepta ele.
    In al treilea rand, preotul nu „a compromis biserica”. Biserica este a lui Cristos si, asa cum El a promis, „portile iadului nu o vor birui” in veci. Doar ca, inainte sa fie bine, trebuie sa fie putin rau.
    E corect sa disociem intre persoana preotului, ca si simplu muritor si preotul ca unsul lui Cristos pe pamant, pana la A Doua Venire. Preotii (si acest preot) vor da socoteala de doua ori pentru faptele lor, in dubla lor calitate. Vai de ei daca gresesc.
    Cat despre cei implicati, probabil ca au ales sa nu creada in Dumnezeu. Ar vrea careva, care crede cu adevarat, sa fie in locul lor, dupa ce Dumnezeu isi regleaza conturile cu ei? Sa planga in intuneric si singuratate pana la sfarsitul timpului?

  9. Opriți dezmățul!
    Nu-i vinovat cine cere, e doar cel ce oferă in halul ăla( condiționat).
    Mai vinovat e notarul care, fără aprobare de la mai marele bisericii și fără a citi statutul unei parohii care conține minim 20 pagini nu ar fi avut voie sa facă contractul de vanzare-cumpărare. Parohia, prin epitropii și reprezentantul legal al acesteia, fără acest ultim acord nu putea sa semneze, actul in sine fiind lovit de nulitate. Așa ca sa nu se bucure nici cumpărătorii dar nici vânzătorii, recomandarea mea e sa nu strice sumele primite iar ceilalți sa nu înstrăineze proprietățile. Oricum rău a făcut statul roman ca le-a dat proprietățile înapoi, eu ce știu ca in Floresti majoritatea sunt Ortodoxi așa ca ele trebuiau atribuite in funcție de numărul de enoriași din localitate, adică ortodocsilor. Și sa nu uitam impozitate la vanzare ca oricărei alte persoane fizice sau juridice din aceasta tara.

    • Dvs știți că în Floresti majoritatea sunt ortodocși (așa e corect, nu ortodoxi!), dar nu știți că înainte de interzicerea Bisericii greco-catolice de către Statul român comunist, majoritatea erau greco-catolici. Dovadă e tocmai biserica ortodoxă din Florești, care a fost greco-catolică și pe care frații ortodocși n-au vrut cu nici un chip s-o cedeze proprietarilor de drept. N-au acceptat nici măcar ca greco-catolicii să facă acolo slujbe până când și-au construit o nouă biserică. Cea în care a slujit preotul Marius și de care s-a îndepărtat atât de mult, din nefericire.

  10. Daca precucernicul sponsor ar fi ajutat a doua biserica aflata in contructie in comuna, macar cu 0,001 % din vanzari, macar pentru punerea acoperisului, atunci ar fi fost putintel credibil, insa……..Totusi Florestiul are un preot unit de toata cinstea in persoana pr. Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.